
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC SUBSTANCES 
December 20,1989 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 3 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS 475-9864. 

Attachment 

cc: C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC SUBSTANCES 

Dear 

This is in response to your letter dated October 19 1989, to 
David L. Dull. That letter was referred to my office for response. 
In your letter you requested clarification on the following two 
points regarding the Federal Insecticide, Fungicide and Rodenticide 
Act (FIFRA) Good Laboratory Practice standards (GLPs) and the Toxic 
Substances Control Act (TSCA} GLPs. Your questions concerned the 
need for quality assurance unit inspections as required at 40 CFR 
160.35(b) (FIFRA GLPs) and 40 CFR 792.35(b) (TSCA GLPs). 
Specifically, you asked whether the preamble discussions to the 
August 17, 1989 publications of these rules stating that each study 
must be inspected at least once excluded the possibility of 
interval inspections are allowed by FDA and how this related to 
screening pilot and range-finding studies. You also asked what 
would be considered appropriate to review short-term repetitive 
studies if random inspection programs are considered inappropriate. 
We have reviewed your questions and offer the following guidance. 

The GLPs state in sections 160.35(b) and 792.35(b) that the 
QAU "inspect each study at intervals adequate to ensure the 
integrity of the study". While this does not specify the number or 
intervals we believe that in any case where a study is not 
inspected i.e., at least once, there is a clear GLP violation. Our 
preamble statement concerning random inspections was directed at 
the concept of allowing random selection of some studies for 
inspection, instead of inspecting all studies. For the reasons 
already stated, we do not believe that the regulations allow this. 

Finally we do not view range-finding pilot or screening 
studies as requiring GLP compliance unless they are being performed 
either as a study or as part of a study (i.e. specified in the 
protocol of a study) that is to be submitted to EPA. There is no 
specific regulatory requirement that each pilot, etc., study 
performed as part of a larger study be inspected by the QAU as long 
as each larger study is inspected as required. The QAU may find it 
necessary to inspect some pilot etc. studies to assure the 
integrity of data from these portions of the studies. 

If you have any questions regarding this response please call 
Steve Howie, of my staff. at (202) 475-7786. 



Sincerely yours


/s/Gerald B. Stubbs, Acting Director

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring


cc: David Dull 


