
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF

PESTICIDES AND TOXIC SUBSTANCES


December 20, 1989 
MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 10 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-475-9864. 

Attachment 

cc: C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC SUBSTANCES 

Dear 

This is in response to your letter of February 9, 1990, to 
David L. Dull of the Laboratory Data Integrity Assurance Division. 
In your letter you requested clarification concerning the 
application of the Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide 
Act (FIFRA) Good Laboratory Practice (GLP) standards during the 
preparation and transmission of test substances to be used In 
studies performed under GLP's. 

The FIFRA GLP standards are intended to provide assurance that 
laboratory conduct during the performance of studies to be 
submitted to EPA is such that it does not jeopardize the integrity 
of the data generated. At 40 CFR 160.105, the GLPs specify that 
there must be determinations of the identity, purity strength, 
composition, or other appropriate characteristics of test, control, 
or reference substance before its use in a study. Since these 
determinations must be made in the direct context of the use of the 
material ln the study, they are part of study performance and must 
comply with GLPs. Further there are provisions at 40 CFR 160.107 
that procedures assuring proper storage, distribution, 
Identification and receipt of the test control and reference 
substances be followed. This includes handling during and after the 
time that the substance Is characterized. 

However the methods of synthesis, fabrication or derivation of 
the test control or reference substance need only be documented 
before the start of the study and the location of documentation 
specified. The actual synthesis, fabrication or derivation need not 
be performed under GLPs. 

If you have any questions concerning this response please 
contact Steve Howie of my staff at (202) 475-7786. 

Sincerely yours, 



/s/John J. Neylan III, Director 
Policy and Grants Division 
Office of Compliance Monitoring 

cc:	 David L. Dull 
GLP File 


