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WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
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SUBSTANCES 

March 3, 1992
MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 43 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8265. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC 

SUBSTANCES 

Dear 

This is in response to your letter of January 31, 1991, in 
which you described your company's approach to performing pesticide 
field residue studies in support of marketing permits under the 
Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA). 

You described this approach as incorporating all phases of 
experimental work from field application to final reporting as a 
single study. You further stated that it is your company's policy 
to treat separate field trials of the same crop and product as 
separate studies when different sites are involved. In your 
program, each trial is regarded as a full study requiring 
compliance with all study-specific requirements of the FIFRA Good 
Laboratory Practice Standards (GLPS), including having a single 
study director, a separate protocol, and meeting quality assurance 
unit (QAU) inspectional requirements. You mentioned that the 
application phase and analytical phase of a study are considered 
part of the same study. 

The approach that you described does not conflict with the 
requirements of the GLPS, since the residue results of a single 
location can be considered to demonstrate properties of the 
pesticide independently of trial performed at other locations. Thus 
the single location trial is definable under 40 CFR 160.3 as a 
study. Your described approach of assuring that all aspects of each 
trial are considered together for that trial is essential since the 
separate parts of a study do not in themselves demonstrate any 
properties of the test substance and hence cannot be defined as 
studies under GLPS. In separately treating each trial as a study 
you are correct in assigning each trial its own protocol and study 
director and assuring that each trial (i.e., study) meets QAU 
inspection requirements separately. 

Please note that the approach that you describe is not the 
only method available to meet GLPS. There is latitude to combine 
trials performed at several locations into a single study protocol. 
The choice is purely one of administrative discretion on the part 
of the persons responsible for the study. Regardless of how many 



field sites are involved in a study, however, analytical work must 
remain part of the same study, and only one study director can be 
assigned. Thus if a person opted to include several field trials 
in one study only one study director could be assigned to oversee 
all sites. 

Again, the approach that you described does not appear to 
conflict with GLP compliance If you have any questions regarding 
this response, please contact Steve Howie of my staff at (703) 308-
8290 

Sincerely yours,


/s/John J Neylan III, Director,

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (EN-342)


cc	 David Dull 
GLP File 


