
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC 

SUBSTANCES 

May 5, 1992
MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 46 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8265. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC 

SUBSTANCES 

Dear 

This is in response to your letter of March 3, 1992 in which 
you requested clarification of certain issues covered by the 
Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) Good 
Laboratory Practice Standards (GLPS). You requested clarification 
regarding the definition of a testing facility as described at 40 
CFR 160.3, and the responsibilities of the testing facility 
management as described at 40 CFR 160.31. 

You stated that your company oversees a number of field trials 
which involve a number of independent contractors in different 
locations around the country. Your company coordinates between 
subcontractors and the sponsor. The tasks performed by individual 
contractors is limited to cover application of test .substances, 
sample collection, and sample shipment. Separate analytical 
laboratories are responsible for analyzing samples. Each contractor 
employs a principal investigator who reports to the Study Director, 
who is usually an employee of your company designated by your 
management. 

There were several questions which you asked in relation to 
the above scenario. These questions concerned determination of who 
is the "testing facility" and who is "testing facility management" 
when actual use of the test substance in the test system is by 
field cooperators, while facility management responsibilities as 
defined at 40 CFR 160.31 are assumed by your company and/or by the 
study sponsor. You asked: (1) whether actual conduct of the study 
at the field cooperators is consistent with "testing facility 
management" being at your company; (2) it management duties at 40 
CFR 160.31 could be performed in part by the sponsor (such as 
designating the study director) and in part by your company; (3) 
whether the "testing facility" is only the field cooperator when 
management duties are carried out elsewhere; (4) how can management 
duties at 40 CFR 160.31 be performed in the case of field 
cooperators being “testing facilities”; (5) whether all field 
cooperators are ~testing facilities" or whether your company should 
be defined), the testing facility; and (6) whether it is necessary 
for copies of the final report to be maintained by each field 
cooperator. 

These questions are largely answered by understanding that 



there is only one "testing facility" for any given study regardless 
of how many organizational subunits, i.e., subcontractors, are 
involved in its performance. Hence, if a study's performance 
involves your company and several subcontractors, all of the 
portions of the different organizations which perform study 
activities are considered together to be the testing facility The 
address of the testing facility in such a situation is assumed to 
be the address where testing facility management and overall study 
coordination is located. Note that since there is only one 
“testing facility" it is not necessary for each subcontractor 
involved in a study to retain a copy of the final report. 

"Testing facility management" consists simply of the 
organizational entity or subunit(s) which provides the assurances 
required at 40 CFR 160 31. It is not at all inconsistent for 
testing facility management responsibilities to be centralized at 
your company while technical performance is conducted by a number 
of field cooperators. Note, however, that the GLPS clearly state 
that certain tasks such as designation of the study director are 
responsibilities of the testing facility management. Therefore, 
the sponsor could designate the study director only if acting in 
the role of testing facility management. 

If you have any questions concerning this response, please 
contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290 

Sincerely yours,

/s/John J. Neylan III, Director,

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (EN-342)


cc:	 David Dull 
GLP File 


