
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF

PREVENTION, PESTICIDES

AND TOXIC SUBSTANCES


October 16, 1992 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 52 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
(703) 308-8333. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF ENFORCEMENT 

MEMORANDUM 

SUBJECT: Good Laboratory Practice Regulations Legal Issue 

FROM:	 Michael J. Walker, Enforcement Counsel 
Pesticides and Toxic Substances 

TO:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

My office has received your August 24, 1992 memorandum in 
which you request a legal opinion as to the appropriate functions 
of the Quality Assurance Unit under the Good Laboratory Practice 
regulations at 40 CFR 160.35. Specifically, you asked whether any 
of the activities of study director, quality assurance unit and 
testing facility management can be conducted by the same person. 

40 CFR 160.35(a) sets forth that, "[f]or any given study, the 
quality assurance unit shall be entirely separate from and 
independent of the personnel engaged in the direction and conduct 
of that study." The regulations do not place a similar restriction 
upon the roles of testing facility management nor study director. 

It is our position that the regulation allows the study 
director and/or the testing facility management to have more than 
one role. For example, a study director who is also the president 
of the company is not in violation of the regulation. However, we 
feel that the regulation prohibits the personnel assigned to the 
quality assurance unit from performing any other function at the 
testing facility which may impact a study. Therefore, members of 
the quality assurance unit cannot work on any aspect of a study, 
even in an advisory capacity; cannot be a study director; cannot be 
part of testing facility management. 

In your memorandum you raise a question concerning the 
compliance status of a testing facility where the quality assurance 
employee is married to the study director or the president of the 
company. You are justified in suspecting a possible violation of 40 
CFR 160.35(a). This situation, however, is not a violation of the 
regulation per se. The regulation only requires the quality 
assurance unit to maintain independence and separateness for any 
given study. Therefore, the inspector should try to document the 
steps taken by the testing facility to insure compliance with the 
quality assurance unit requirement of independence and separateness 
For example, request a copy of an SOP which states that Husband 



cannot perform quality assurance functions for any given study 
conducted by Wife. Then follow-up this SOP by requesting 
documentation as to the employees who worked on any given study to 
make sure that they are adhering to the SOP. 

If you have any further questions concerning tho proper roles 
of the quality assurance unit, study director or testing facility 
management do not hesitate to contact Helene Ambrosino of my staff 
at (202) 260-0239. 

cc:	 Jon Jacobs 
Helene Ambrosino 
Cindy Coldiron 


