
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC SUBSTANCES 

December 20, 1989 
MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 9 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-475-9864. 

Attachment 

cc: C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC SUBSTANCES 

Dear 

This Is In response to your letter of December 1, 1989 to 
David L. Dull, requesting information concerning the Federal 
Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) Good Laboratory 
Practice standards (GLPs). That letter was referred to my office 
for response. Specifically, you asked for clarification on the 
following four points: 

1. What is the definition of "quality assurance 
verification" at 40 CFR 160.190(a)? Can this be met through 
SOPs that are periodically inspected by the quality assurance 
unit (QAU)? 

2.a. Must the compliance statement required at 40 CFR 160.12 
be one sheet, or can the sponsor and applicant sign one sheet, 
with the study director signing the overall report containing 
a section on compliance? Can there be separate statements, and 
are three signatures required if the sponsor and applicant are 
the same? 

2.b. Can the sponsor sign the study report after the study 
director? 

3.Since test substances, as defined at 40 CFR 160.3 include 
degradation products or metabolites, is it necessary to include 
metabolites and reference substances to determine metabolites to 
the protocol? 

Our staff has examined your questions and offer the following 
clarifications. 

1. In the August 17 1989 GLP rule, 54 FR 34052, EPA 
clarified that quality assurance verification means that the 
material needs to bo retained until the QAU assures that its 
discarding does not negatively affect the quality of the study. 
This clearly implies that the verification Is a duty of the QAU, 
not the study personnel. It is not appropriate for the QAU to 
delegate its responsibilities to the personnel performing the study 
through SOPs or any other mechanism. Thus, the suggestion that 
verification be through S0Ps periodically checked by the QAU Is 
unacceptable. 



2.a. EPA views the compliance statement as an Important 
document and does not believe that It fulfills Its Intended 
function unless it is signed by all parties as specified at 40 CFR 
160.12. The regulations also specify at 40 CFR 160.185(b) that the 
study director must sign and date the study report. While it is 
clear that the regulations intend that both the compliance 
statement and the study report be signed by the study director this 
could be accomplished by including the compliance statement on the 
same page of the final report that the study director signs. 

Regarding those situations where the sponsor and applicant are 
the same person, that person need sign only once provided that 
person is clearly identified on the compliance statement as both 
sponsor and applicant. 

In response to your question on whether the individuals 
signing the compliance statement may sign separate copies the 
answer is yes. Where the sponsor, applicant, or study director sign 
separate copies of the compliance statement each copy must be 
identical in content and must be included in the study report with 
the appropriate signature. 

2.b. The purpose of the study director's signature is to assure 
accountability for the contents of tho final report. Thus any 
amendments to the final report that reflect work that the study 
director Is accountable for require the study director's signature. 
However EPA has clarified, at 160.185(c), that reformatting or 
other modifications to conform with EPA's submission requirements 
(e.g. to conform with PR Notice 86-5) do not constitute amendments 
that require study director signature. Insofar as the sponsor 
signed items Included In the final report do not constitute 
products intrinsically related to the performance of the study EPA 
sees no reason to require that the submission of the report be 
delayed to acquire the study director's signature. Such contents 
should be clearly Identified as non-data Items, and the signature 
should be clearly identified as the sponsor signature. 

3. The term "test substance”, as defined in section 160.2, does 
include any degradation product or metabolite which is used in a 
study to assist in characterization the toxicity, metabolism, or 
other characteristics of a substance that is the subject of an 
application for a research or marketing permit. However, in the 
case that determining metabolites or degradation products is the 
stated objective of the study, such determination constitutes tho 
characteristic that Is being determined. Thus, in such a study 
metabolites or degradation products do not constitute the test 
substance. However any reference substances intended to 
characterize such metabolites and degradation products should be 
identified in the protocol by amendment if necessary. 



If you have any questions concerning this response, please 
call Steve Howie of my staff at (202) 475-7786. 

Sincerely yours, 

/s/John J. Neylan III, Director 
Policy and Grants Division 
Office of Compliance Monitoring 

cc:	 David L. Dull 
GLP File 


