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May 5, 1992
VEMORANDUM

SUBJECT: Interpretation of the Good Laboratory Practice (G.P)
Regul ati on

GLP Regul ati ons Advi sory No. 44

FROM David L. Dull, Director
Laboratory Data Integrity Assurance Division

TGO AP I nspectors

Pl ease find attached an interpretation of the GLP regul ati ons
as issued by the Policy & Gants Division of the Ofice of
Conpliance Monitoring. This interpretation is official policy in
the GLP program and should be followed by all G.P inspectors.

For further information, please contact Francisca E. Liem at
FTS- 398- 8265 or (703) 308-8265.

At t achnent

cc: M Stahl
C. Musgrove
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Dear

This is inreply to your letter of March 2, 1992 to Dr. David
Dull of the Laboratory Data Integrity Assurance Division. Your
letter was referred to ny office for response.

You requested information regarding conpliance wth the
Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) Good
Laboratory Practice Standards (G.PS). Specifically, you requested
information regardi ng acceptable practices for archiving of raw
data under GLPS and the circunstances under which copies can be
used.

Your practices include recording data fromseveral studies in
one bound not ebook. At the conpletion of each study you photocopy
and stanp as true copies the data for that study and transfer the
copies to archives. You then continue to use the' notebook for
additional studies until it is full, at which point it too is
ar chi ved.

You asked whet her these practices conply with G.PS, since you
had heard that copies can only be used to replace data on non-
per manent nedi a such as deconposing or |ight sensitive paper, or to
provi de back-up for audit purposes. You had al so heard that the GLP
archiving requirenents referred to original data, and that
phot ocopi es could not be used to neet the need to archive data at
or before the conpletion of each study.

At 40 CFR 160. 3 the GLPS provide that "In the event that exact
transcripts of raw data have been prepared...tho exact copy...nay
be substituted for the original source as raw data." Further, the
GLPS provide, at 40 CFR 160.195 (I) retention of records ], that
records required by this part nmay be retained either as original
records or as true copies such as photocopies, mcrofilm
m crofiche, or other accurate reproductions of the original
records.

Clearly, there are provisions wthin the G.PS tor the
substitution of true copies for original records. These provisions
all ow for the use of such copies to neet GLP archiving requirenents
Thus, archiving of "true copies" conplies wwth GLPS as | ong as the
true copies are placed in archives before or imediately at the
time the study report is signed by the study director. However,
the "true copy" provisions under GLPS are limted entirely to GP
conpl i ance and do not extend to regulatory requirenents el sewhere
in FIFRA. specifically, the FIFRA section 8 (books and records)
regul ations at 40 CFR 169 2(k) require retention of all raw data,



such as original |aboratory notebook These requirenments are net by
your procedure of archiving the original | aboratory notebooks (from
whi ch true copies have been archived for G.P purposes) after the
conpl etion of several studies per notebook.

In sunmary, the procedures which you descri bed appear to be
adequate to neet the separate requirenents of G.PS and FIFRA
section 8. |If you have any questions concerning this response,
pl ease contact Steve How e of ny staff at (703) 308-8290

Si ncerely yours,

/[ s/ John J. Neylan, Director,

Policy and Grants Division

O fice of Conpliance Monitoring (EN 342)

cc: Davi d Dul
GLP File



