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You have requested our views on an issue which has arisen during 
your review of recently revised Colorado water quality standards. 
Specifically, you ask whether you can disapprove Colorado's 
variances procedures on the grounds that, under the Clean water Act 
and existing regulations, variances must have an initial term of 
three years or less. For the reasons below, I believe that, at 
least on its face, the Colorado provision meets the requirements 
for duration of water quality standards variances under the Clean 
Water Act. 

Neither the Clean Water Act nor 40 C.F.R. Part 131 of EPA's 
regulations directly addresses the question presented. The Clean 
Water Act does not speak directly to water quality standards 
variances, and EPA's regulations merely state that states may adopt 
policies on variances, which are subject to EPA approval. 40 
C.F.R. 131.13. Since EPA's approval or disapproval must be based 
on the "requirements of the Act," the permissible scope of 
variances must be discerned from the general structure of the Act 
and by analogy. 

Section 303(c) of the Clean Water Act requires states to 
conduct a triennial review of their water quality standards. 'If, 
as a result of such review, that state decides to adopt new or 
revised water quality standards, they must be submitted to EPA for 
approval. One of the goals of the Act is to achieve, where 
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attainable, that level of water quality which provides for the 
protection of fishable/swimmable uses. Under our regulations, 
where a standard is revised to provide for less than 
fishable/swimmable water, the state must conduct a use 
attainability analysis (UAA) as justification for such revision and 
must reexamine the validity of the UAA every three years as part of 
the triennial review. 40 C.F.R. 131.10(g) and (j); see also 
preamble discussion at 48 FR 51401 (November 8, 1983). Such 
standard is not required to expire and be readopted every three 
years; rather, as with other standards, it is assumed to be 
effective until modified through rulemaking. If the state fails to 
reassess the standard triennially (or if we believe the UAA to be 
inadequate), EPA can disapprove the standard. Section 303(c). 

Variances have been accepted by EPA under circumstances in 
which downgrading of standards would be permitted, on the grounds 
that a variance granted to particular dischargers for a limited 
duration is environmentally preferable to permanent downgrading of 
the whole segment. This position was initially explained in 
General Counsel Opinion No. 58, and was also discussed in the 1983 
preamble to EPA's regulation. 48 FR 51400 at 51403 (November 8, 
1983). (While both the opinion and the preamble emphasized the 
"temporary" or "limited" duration of variances, neither articulated 
a three-year maximum.) 

Since EPA has effectively taken the position that variances are 
approvable as temporary downgrades, the requirements for approvable 
variances are logically derived from those for downgrades. Neither 
the regulations nor the preamble define "temporary" as limited to 
three years. Like other standards, variances are subject to the 
triennial review requirement. As noted above, that requirement 
does not require expiration and readoption of standards at least 
every three years, but rather only a review of their adequacy 
(which includes, in the case of less than fishable/swimmable uses, 
review of the use attainability analyses upon which they were 
originally based). 

Section 3.1.7 of Colorado's regulations allows the granting of 
water quality standards variances (called temporary modifications 
by the state) for periods longer than three years, where the 
circumstances are expected to prevent attainment for such longer 
period, Such variances must have an expiration date specified at 
the time they are adopted through rulemaking, they must be 
reassessed at least every three years, and they may be extended or 
eliminated through rulemaking. Nothing that has been provided to 
me suggests that the three-year assessment called for in section 
3.1.7(3) is a sham. Indeed, the February 26, 1991 memorandum from 
Assistant Attorney General Martha Rudolph to the Colorado Wafer 
Quality Commission stated that the informational hearings used to 
receive information on the continuing validity of variances are the 
same hearings used to assess other standards. The memorandum notes 
that "For temporary modifications [variances] with a longer than 
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three year life, the Commission will consider whether the facts 
that formed the basis for the original expiration date have changed 
enough to warrant reconsidering the temporary modification in a 
rulemaking hearing." Mem. at 3. 

Accordingly, it appears that Colorado's procedures relating to 
the duration of variances meet the requirements of the Clean Water 
Act. 

Your January 6, 1992 memorandum sets out various arguments in 
support of the position that issuing temporary modifications that 
extend beyond three years is "clearly inconsistent with federal 
variance requirements." I do not believe those arguments provide 
a basis for disapproval of Colorado's provision under section 
303(c) of the Clean Water Act. 

While I agree that the triennial review requirement is a 
fundamental element of the standards program, it can be satisfied 
by the periodic review of a state's standards and any use 
attainability analyses upon which those standards were based. 
Standards need not expire at the end of a three-year period in 
order to satisfy the triennial review requirement; neither General 
Counsel Opinion No. 58 nor your memorandum sets out a basis for 
interpreting the triennial review requirement differently for 
variances. 

Second, the General Counsel opinion cited does not identify a 
three-year limitation on variances; rather it simply stresses that 
they are to be of limited duration and cannot be extended without 
a new showing of unattainability. While it appears that there has 
been some tendency to assume that a reasonable limited duration 
would be three years (see, e.g., introduction to the November 1990 
National Assessment of State Variance Procedures), such a 
requirement is not spelled out in any regulation currently in 
effect. The draft proposed revisions to the water quality standard 
regulation do include such a requirement, but that provision of 
course has not yet been proposed, much less been promulgated as a 
final regulation, and therefore cannot be said to describe the 
requirements of the Act in a definitive way. If such a provision 
is proposed, the Agency will need to set forth its basis. 
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