
th UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
REGION 5 / 77 WEST JACKSON BOULEVARD 

% CHICAGO, IL 60604-3590 

DEC 1 6 2009 
REPLY TO THE ATTENTION OF: 

AE- 1 7J 
Michael F. Baker 
The Minnesota Chemical Company 
2285 Hampden Avenue 
St. Paul, Minnesota 55114-1294 

RE: Applicability Determination for 40 C.F.R. Part 63 Subpart M, National 
Perchioroethylene Air Emission Standards for Dry Cleaning Facilities — 

applicability of secondary carbon adsorption requirements for resold equipment 

Dear Mr. Baker, 

The U.S. Environmental Protection Agency (EPA) has reviewed your letter dated April 
28, 2009. In your letter, you ask for guidance from EPA concerning the applicability of 
control requirements for dry cleaning equipment under 40 C.F.R. Part 63 Subpart M — 

National Perchloroethylene Air Emission Standards for Dry Cleaning Facilities (Dry 
Cleaner NESHAP). Specifically, you ask whether dry cleaning equipment that was 
initially installed prior to December 21, 2005, but was removed from its original location, 
sold to a new owner, and relocated to a new location subsequent to December 21, 2005, 
would be subject to the area source, non-residential carbon adsorption requirements at 40 
C.F.R. § 63.322(o)(2). In summary, we would consider reselling and relocating dry 
cleaning equipment to constitute installation of a dry cleaning system. Therefore dry 
cleaning equipment that is resold and relocated would be subject to the secondary carbon 
adsorption requirements at 40 C.F.R. § 63.322(o)(2). 

However, we maintain our existing position that mere relocation of dry cleaning 
equipment by its owner would not constitute "construction" as that term is defined 40 
C.F.R. § 63.321 of the Dry Cleaner NESHAP. This view was discussed in a March 5, 
1994, memorandum by John B. Rasnic, Director, Stationary Source Compliance 
Division, OAQPS to William A. Spratlin, Director, Air and Toxics Division, Region 8 

(Rasnic Memo) and reiterated in a December 14, 2006, letter from David B. Conroy, 
Chief, Air Program Branch, EPA Region 1 to Steven Burke, Senior Environmental 
Engineer, United States Surgical (Conroy Memo). The Conroy Memo also addressed 
whether mere relocation, without altering the machine or replacing its washer or dryer or 
reclaimer or any other components that exceed 50% of the fixed capital cost of a new 
machine, would constitute "reconstruction.". 

The Dry Cleaner NESHAP was originally promulgated on September 22, 1993. The 
original rule required that all dry cleaning equipment installed after September 22, 1993, 
be equipped with a with a refrigerated condenser. Since the time of original 
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promulgation, there have been numerous revisions to the rule. The most relevant 
revisions were promulgated on July 27, 2006, and included a requirement that all dry 
cleaning equipment "installed" after December 21, 2005, be equipped with a refrigerated 
condenser and a non-vented carbon adsorption system. This requirement is located at 40 
C.F.R. § 63.322(o)(2). The 2006 rule left unchanged the definitions of "construction" 
and "reconstruction" in 40 C.F.R. § 63.321. 

In your April 28, 2009, letter, you state that you are in the business of selling and 
repairing dry cleaning equipment. You ask, as a general matter, whether equipment 
originally installed prior to December 21, 2005, that has been removed from its place of 
original installation must comply with the carbon adsorption requirements of 40 C.F.R. § 
63.322(o)(2) if it is resold and reinstalled in a new location after December 21,2005. 
(You do not mention whether such machines would have been altered or modified before 
being re-installed, or whether their washer or dryer or other components would have been 
replaced.) After reviewing your request, we would consider that dry cleaning equipment 
that has been removed from its place of original installation would need to comply with 
the carbon adsorption requirements of 40 C.F.R. § 63.322(o)(2) upon reinstallationin a 
new location if it is sold to a new owner/operator. This is supported by the following 
points: 

1. The term "construction" is defmed under the Dry Cleaner NESHAP as 
"fabrication (onsite), erection, or installation of a dry cleaning system subject to 
[the Dry Cleaner NESHAP]." At the outset, this language suggests that any 
installation of dry cleaning equipment constitutes construction regardless of 
whether that equipment was previously installed elsewhere, unless there is some 
reason that a particular situation justifies an alternative reading. 

2. The term "reconstruction" is defined as "replacement of a washer, dryer, or 
reclaimer; or replacement of any components of a dry cleaning system to such an 
extent that the fixed capital cost of the new components exceeds 50 percent of the 
fixed capital cost that would be required to construct a comparable new source." 
Similarly, this language suggests that any situation in which a major component 
of a machine is being replaced, reconstruction is occurring, unless otherwise 
justified. 

3. The 1994 Rasnic Memo based its finding that dry cleaning equipment may 
maintain "existing" status when that equipment is relocated by its owner on the 
following rationale: 

"The economic decisions made in connection with the promulgation of the 
[Dry Cleaner NESHAP] did not provide for costs as high as those that 
would result from including relocated facilities within the definition of 
'new' facilities subject to the regulation." 

This rationale applied to the situation addressed in the Conroy Memo, where the 
owner was re-installing an existing operating machine in its original location 
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without having altered it or replaced any of its components. But it would not 
apply in the contexts of potential purchasers of previously installed dry cleaning 
machines that are not currently in operation and would be either: a) installed in a 
location that would contain dry cleaning equipment for the first time, or b) 
replacing dry cleaning equipment in a location with existing equipment. Both of 
those scenarios are essentially identical to situations in which a would-be operator 
is opening a new dry cleaning facility or a current operator is obtaining equipment 
he or she is not currently operating to replace equipment that has met the end of 
its useflul life. A review of preamble information regarding the Dry Cleaner 
NESHAP shows that substantial economic analyses regarding the impacts of the 
added costs associated with pollution control technology to purchased equipment 
were conducted prior to the proposal and the promulgation of the Dry Cleaner 
NESHAP and its revisions (See 56 FR 64832, December 8, 1991; 58 FIR 49354, 
September 22, 1993; 70 FR 75884, December 21, 2005; and 71 FR 42724, July 
27, 2006). Allowing resold and relocated equipment to be installed by new 
purchasers could create an incentive to avoid the very compliance costs and 
emissions reductions that EPA considered in its rulemakings and upon which the 
promulgated standards relied. 

In summary, we would consider that dry cleaning equipment that is resold and relocated 
to be subject to the control requirements of 40 C.F.R. 63.322(o)(2). Regarding relocated 
equipment that does not change ownership, we refer you to the findings of the 1994 
Rasnic Memo and the 2006 Conroy Memo. Because this letter discusses new guidance, 
we have coordinated this response with EPA's Office of Air Quality Planning and 
Standards, EPA's Office of General Counsel, and EPA's Office of Enforcement and 
Compliance Assurance. If you have any questions on this, please contact Nathan A. 
Frank, Pt. of my staff at (312) 886-3850. 

Sincerely, 

George T. Czerniak Jr., Chief 
Air Enforcement and Compliance Assurance Branch 
Air and Radiation Division 

cc: Nathan Frank, Region 5 

Scott Throwe, OECA/OC 
Mike Thrift, OGC 
Kim Teal, OAQPS 
Robin Dunkins, OAQPS 
Chebryll Edwards, OAQPS 
Warren Johnson, OAQPS 
Susan Lancey, Region I 
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