
December 14, 2006 
 
 
 
Mr. Steven Burke 
Senior Environmental Engineer 
United States Surgical 
195 McDermott Road 
North Haven, Connecticut 06473 
 
Re:  Applicability Determination for 40 CFR Part 63, Subpart M, National 
Perchloroethylene Air Emission Standards for Dry Cleaning Facilities 
 
Dear Mr. Burke: 
 
The U.S. Environmental Protection Agency (EPA) has reviewed the letter dated 
September 1, 2006, from United States Surgical located in North Haven, Connecticut (US 
Surgical) (enclosed).  The September 1, 2006, letter requested clarification from EPA on 
the applicability of the perchloroethylene air emission standards for dry cleaning facilities 
(Dry Cleaning Facilities NESHAP) to a dry cleaning machine currently installed at US 
Surgical’s North Haven facility.  You have asked whether the dry cleaning machine is 
subject to the requirements for a “new” source which commenced construction or 
reconstruction on or after December 21, 2005, or whether it is subject to the requirements 
for a source that commenced construction or reconstruction before that date.  This letter 
provides you with a written applicability determination. 
 
The September 1, 2006, letter explains that US Surgical owns a dry cleaning machine that 
was originally built and installed at its North Haven facility in 1998.  As such, it was 
regulated as a “new” source under the Dry Cleaning Facilities NESHAP as then 
promulgated.  The dry cleaning machine was later removed from service and sent to a 
sister facility.  However, in June 2003, the dry cleaning machine was returned to US 
Surgical in North Haven, Connecticut and re-installed there in March 2006.  Since EPA 
had proposed amendments to the Dry Cleaning Facilities NESHAP on December 21, 
2005 (promulgated on July 27, 2006), you asked whether the amended new source 
requirements would apply to the returned machine, or whether the machine would remain 
subject to the previous new source requirements and any existing source requirements 
that became applicable under the amended NESHAP.  In an email dated September 21, 
2006 (enclosed), you clarified that the North Haven facility does not contain any dwelling 
or housing.  Therefore, the dry cleaning machine is not located in a building with a 
residence.  In emails dated September 27, 2006, and September 28, 2006 (enclosed), you 
further clarified that no alterations or modifications were made to the machine, other than 
maintenance.  You also confirmed that you have not replaced the washer or dryer on the 
machine.  The dry cleaning machine is a dry-to-dry machine and therefore does not have 
a reclaimer. 
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On March 5, 1994, EPA issued a policy memorandum titled “Dry Cleaning Regulation: 
Clarification re Definition of Construction” (enclosed).  The memorandum clarifies that 
relocation of an existing dry cleaning machine by its owner does not constitute 
installation for the purpose of the term “construction”.  The memorandum states that it is 
therefore not a “new” facility for purposes of the regulation if an owner of an existing 
machine moves it to a new location.  See 40 C.F.R. section 63.321’s definition of the 
term “construction.”   In addition, the regulation defines reconstruction to mean 
replacement of a washer, dryer or reclaimer; or replacement of any components of a dry 
cleaning system to such an extent that the fixed capital cost of the new components 
exceeds 50 % of the fixed capital cost that would be required to construct a comparable 
new source.  See id., definition of “reconstruction.”   
 
EPA has determined that the relocation of the dry cleaning machine discussed in the 
September 1, 2006, letter does not constitute construction or reconstruction under the 
regulation.  It is not construction for the same reasons discussed in our March 5, 1994, 
memorandum, and it is not reconstruction because you have not altered the machine nor 
replaced a washer, dryer, reclaimer, or any other components in the machine that exceed 
the 50 % fixed capital cost threshold.  Therefore, EPA has determined that because US 
Surgical’s dry cleaning machine was neither constructed nor reconstructed on or after 
December 21, 2005, it is subject to the requirements for a source that commenced 
construction or reconstruction on or after December 9, 1991, and before December 21, 
2005.   
 
This applicability determination relies upon the accuracy of the information submitted in 
the September 1, 2006, letter and subsequent emails from you.  Moreover, this 
determination does not relieve US Surgical of responsibility for complying fully with any 
and all applicable federal, state and local laws, regulations and permits.  If you have any 
questions about this letter, please call Susan Lancey of my staff at (617) 918-1656. 
 
Sincerely, 
 
 
 
David B. Conroy, Chief 
Air Programs Branch 
 
Enclosures 
 
cc:  Ellen Pierce, CT DEP 
       Gary Rose, CT DEP 
 


