
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

Office of Air Quality Planning and Standards

Research Triangle Park, North Carolina 27711


March 31,1994


Mr. Sean Fitzsimmons 

Iowa Department of Natural Resources 

Wallace state office Building 

Des Moines, IA 50319


Dear Mr. Fitzsimmons:


This is in response to your letter of January 25, 1994

requesting responses to certain questions regarding PM-10

condensibles. Here are your questions and our responses:


1.	 Does the Environmental Protection Agency (EPA) definition for

PM-10 include condensible particulate matter (CPM)?


•	 Yes, the definition of PM-10 includes CPM. CPM is of 
potential importance to attainment of the PM-10 national 
ambient air quality standards because it usually is quite 
fine and thus falls primarily within the PM-10 fraction 
(see e.g., “PM-10 SIP Development Guideline," June 1987, 
USEPA EPA-450/2-86-001 at p. 5-32 and 56 FR 65432, December 
17, 1991). The EPA ambient monitoring method for the 
determination of PM-10 in the atmosphere is intended to 
include any particles that are caught by the filter at 
"ambient"' conditions and thus, in providing for the 
determination of ambient PM-10 concentrations, includes any 
CPM (see 40 CFR part 50, Appendix J). 

2.	 In evaluating compliance tests for determining ambient PM-10

levels in PSD permits,


a.	 Are the States required to compute PM-10 as the sum of in

stack and condensible PM-10?


•	 Since CPM is considered PM-10 and, when emitted, can

Contribute to ambient PM-10 levels, applicants for PSD

permits must address CPM if the proposed emission unit is a

potential CPM emitter.
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b. 	 Are the States required to use Method 202 to determine

condensible PM-10 emissions unless EPA has approved an

acceptable alternative?


•	 Yes, States must use Method 202, unless the EPA Administrator

approves the use of an alternative method (see 40 CFR part

51.212, subpart K. This requirement in the part 51 rules is

applicable to plans EPA has approved or promulgated under

section 110 of the Clean Air Act, which Includes PSD plans.


C.	 Would EPA consider it an acceptable alternative to waive

Method 202 testing in source categories where CPM emissions

are known to be significant?


•	 No, where CPM emissions are likely to be significant, the

calculation of PM-10 emissions from a source must include

in-stack PM-10 emissions and CPM. As noted above, Method 202

is the recommended method, although the use of alternatives

as approved is allowed.


3.	 In evaluating compliance tests for determining ambient PM-10

levels as required in synthetic minor permits (where the

source agrees to federally enforceable permit conditions

which limit its allowable emissions to amounts lower than the

major source threshold).


a.	 Are the states required to compute PM-10 as the sum of in-

stack and condensible PM-10?


•	 Yes, CPM emissions must be addressed. Accounting for CPM is

particularly important at sources that emit significant CPM

since not addressing it will underestimate the sources

ambient PM-10 impact.


b.	 Are the States required to use method 202 to determine

Condensible PM-10 emissions unless EPA has approved an

acceptable alternative?


• Yes (see answer no. 2b above).


c.	 Would EPA consider it an acceptable alternative to waive

Method 202 testing in source categories where CPM emissions

are known to be significant?


• No (see answer no. 2c above).
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4.	 Typically the permit engineer establishes the potential to

comply with air quality regulations with the aid of emissions

factors. If a definition of PM-10 that includes CPM is

adopted by the States, is it EPA's position that currently

available PM-10 emission factors are adequate for

establishing the potential to comply?


•	 The emission factors for PM-10 in the current AP-42 may not 
adequately characterize CPM. Because emission factors in 
AP-42 are usually based upon the results of emission test 
reports and because Method 202 was only recently developed, 
AP-42 emission factors may only adequately characterize in 
stack, filterable PM-10. Recent AP-42 additions have used a 
clearer nomenclature for the various particulate fractions, 
separating "filterable" PM-10 and CPM. To the extent that 
condensible particulate information is available in AP-42, 
this portion of total PM-10 emissions will be specifically 
identified as either "condensible organic particulate,, 
and/or "condensible inorganic particulate." In many AP-42 
sections the filterable PM-10 and the condensible fractions 
will be summed and presented as "total PM-10." It is 
reasonable to assume that where AP-42 is not clear on 
whether the emission factor is for total PM-10 the PM-10 
emission factor only includes the filterable portion of 
total PM-10. As a result, the permit engineer should 
evaluate the potential CPM emissions based upon additional 
data or engineering judgement. 

I appreciate this opportunity to be of service and trust

this information will be helpful to you.


Sincerely,


Thompson G . Pace

Acting Chief


S02/Particulate Matter Programs Branch 


cc:	 Chris Stoneman

Lisa Haugen, Region VII



