
 
Question and Answers Requiring Additional Clarification From the 

June 24, 2014 EPA Combined Heat and Power (CHP) Stationary Engine Webinar  
 

1) Do the New Source Performance Standards (NSPS) set requirements for importers of 
engines?    

 
Yes, see the definition of manufacturer in the NSPS (40 CFR part 60 subparts IIII and JJJJ) and 
specific requirements for importers in 40 CFR Part 1068, Subpart D. Manufacturer has the 
meaning given in section 216(1) of the Clean Air Act. In general, this term includes any 
person who manufactures a stationary engine for sale in the United States or otherwise 
introduces a new stationary engine into commerce in the United States. This includes 
importers who import stationary engines for resale. 
 
2) When is the initial performance test due for a new stationary engine with a 

performance test requirement?   
 
Please see 40 CFR Part 60, Section 60.8(a).  In general, a new stationary engine must 
conduct the initial performance test within 60 days after achieving the maximum 
production rate at which the affected facility will be operated, but not later than 180 days 
after initial startup of such facility. 
 
3) What constitutes major repair or maintenance or a rebuilt engine for requiring a repeat 

performance test for non-certified spark ignition (SI) engines < 500 HP?  

60.4243 (f) If you are an owner or operator of a stationary SI internal combustion engine 
that is less than or equal to 500 HP and you purchase a non-certified engine or you do not 
operate and maintain your certified stationary SI internal combustion engine and control 
device according to the manufacturer's written emission-related instructions, you are 
required to perform initial performance testing as indicated in this section, but you are not 
required to conduct subsequent performance testing unless the stationary engine is rebuilt 
or undergoes major repair or maintenance. A rebuilt stationary SI ICE means an engine that 
has been rebuilt as that term is defined in 40 CFR 94.11(a). 

§94.11   Requirements for rebuilding certified engines. (a) The provisions of this section 
apply with respect to engines subject to the standards prescribed in §94.8 and are 
applicable to the process of engine rebuilding. Engine rebuilding means to overhaul an 
engine or to otherwise perform extensive service on the engine (or on a portion of the 
engine or engine system). For the purpose of this definition, perform extensive service 
means to disassemble the engine (or portion of the engine or engine system), inspect 
and/or replace many of the parts, and reassemble the engine (or portion of the engine or 
engine system) in such a manner that significantly increases the service life of the resultant 
engine. 


