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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

APR 16 1993 
OFFICE OF 

Mr. Robert F. Babcock 
WATER 

Michigan Department of Natural Resources 
Pretreatment Field Support Unit 
Surface Water Quality Division 
Lansing, Michigan 48909 

Dear Mr. Babcock: 

Thank you for your letter of December 16, 1991. Your letter 
requests guidance concerning the applicability of categorical 
pretreatment standards and when an industrial user (IU) may be 
deemed a significant industrial user (SIU) as defined by 40 CFR 
Part 403.3(t). This letter first addresses the broad question of 
when an industry is subject to categorical pretreatment 
standards, since that is one of the criteria for an IU to be 
defined as a SIU. If an IU does not meet this criterion, it may 
be considered a SIU based on one of the other three criteria 
provided in the definition of SIU under 40 CFR Part 
403.3(t)(l)(ii). Once defined a SIU, minimum requirements are 
established for the control authority (e.g., issuance of an 
individual control mechanism). 

A SIU includes "All industrial users subject to Categorical 
Pretreatment Standards under 40 CFR Part 403.6 and 40 CFR Chapter 
I, Subchapter N" (40 CFR Part 403.3(t)(l)). For this purpose, an 
IU is deemed to be a categorical industrial user (CIU) when it 
meets the applicability requirements for a specific category and 
is subject to pretreatment standards for existing sources (PSES) 
or pretreatment standards for new sources (PSNS). 

While there are many industrial categories with promulgated 
effluent guidelines and standards, not all contain PSES or PSNS 
requirements. Where an IU falls within a promulgated industrial 
category that only provides reference to 40 CFR Part 403 or Part 
128 (e.g., the prohibited discharge standards), this alone would 
not be considered PSES or PSNS requirements, and therefore, it 
would not be considered an IU subject to categorical pretreatment 
standards. This position has been articulated in Pretreatment 
Bulletin #3 (November 6, 1987) and in a memorandum entitled "Non- 
Consent Decree Categorical Pretreatment Standards" from James 
Elder, Director, Office of Enforcement and Permits, dated August 
24, 1988 (attached). 

The following restates the issues of concern to you, as we 
understand them, and provides our response. In some cases, we 
have reworded your questions to apply to broader situations that 
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are encountered throughout the Regions and States. 

1. Should the Sugar Processing (40 CFR Part 409) and 
Feedlot (40 CFR Part 412) categories be considered 
industrial categories with categorical pretreatment 
standards? 

Answer: Yes. Any promulgated industrial category with 
at least one subpart Containing either PSES or PSNS 
requirements would be considered an industrial category 
with categorical pretreatment standards. In short, 
Subpart A of the Sugar Processing category and Subparts 
A & B of the Feedlots category are considered to have 
PSES or PSNS requirements. Therefore, an industrial 
user subject to one of these subparts would be 
considered a CIU, and thus automatically a SIU. This 
position has been articulated in a memorandum entitled 
"Conventional Pollutants Regulated by Categorical 
Pretreatment Standards", from James Elder, Director, 
Office of Enforcement and Permits, dated February 16, 
1989 (attached). 

2. Michigan DNR has prepared a list of all industrial 
categories with categorical pretreatment standards and 
found in Title 40 Chapter I, Subchapter N of the Code 
of Federal Regulations. Does EPA concur with this 
list? 

Answer: We have reviewed this list and find that it is 
missing two categories, Sugar Processing (40 CFR Part 
409) and Feedlots (40 CFR Part 412). A comprehensive 
list of industrial categories with categorical 
pretreatment standards (PSES or PSNS) has been enclosed 
for your reference. This list was excerpted from EPA’s 
"National Pretreatment Program Report to Congress" on 
pg. 5-5. 

3a. Where an industrial user operates a categorical 
process, but no regulated process wastewater is 
discharged or has the potential to be discharged to the 
publicly owned treatment works (POTW), should the IU be 
considered a categorical industrial user, and therefore 
a SIU even if they discharge other unregulated process 
or sanitary wastes? 

Answer: No. If the only wastestream that an 
industrial user discharges or could potentially 
discharge to the POTW is not subject to PSES or PSNS 
requirements, it is not a categorical industrial user 
for purposes of that discharge or for purposes of 40 
CFR Part 403. An example of this situation would be a 
metal finisher that discharges its sanitary wastes to 
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the POTW and all of its regulated process wastewater to 
a receiving water under a NPDES permit. This facility 
would not be considered a categorical industry for 
purposes of the SIU definition since no PSES or PSNS 
requirements would apply. 

Of course, noncategorical IUs are still subject to the 
General Pretreatment Regulations and local limits, and 
may still warrant periodic inspection and monitoring by 
the control authority. 

3b. If a categorical pretreatment standard requires testing 
or a certification statement (i.e., certification that 
a particular pollutant or process is not used, as in 
the case of paper and pharmaceutical standards) and a 
categorical industry certifies that it does not use the 
pollutant of concern, is it still a categorical 
industrial user? 

Answer: Yes. If the IU meets the applicability 
requirements of the categorical standard, and is 
subject to specific PSES and PSNS requirements, then it 
would be considered a CIU and thus a SIU. 

Is the certirication a one-time statement, or is it 
required as part of the categorical industry's 
continued compliance report? 

Answer: Should the categorical pretreatment standard 
require a testing or certification statement, the CIU 
must report and certify that they are not using the 
pollutant of concern, and this must be done 
semiannually as required by 40 CFFI Part 403.12', 
unless specified otherwise by the categorical 
pretreatment standard. 

3c. If an IU is subject to a categorical pretreatment 
standard which provides a requirement of "no discharge 
of pollutant8", or similar requirement, is the IU 
considered a CIU? 

Answer: Yes. There are a number of categorical 
protreatment standards which have PSES or PSNS 
requirements that contain such language. An IU subject 

'This certification provision only applies where prescribed 
by a categorical pretreatment standard. Any IU that is subject 
to categorical pretreatment standards (PSES or PSNS) that does 
not contain a certification requirement must sample and report on 
all regulated pollutants at least twice per year even if it is 
not using the pollutant of concern. 
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to this particular PSES or PSNS requirement is 
considered a CIU, and thus a SIU. However, if the only 
wastestream that an IU discharges or could potentially 
discharge to the POTW is not subject to PSES or PSNS 
(i.e., sanitary wastes), then the analysis would be as 
set forth in question 3a above and the facility would 
not be considered a CIU. 

This further develops the position articulated in the 
memoranda from James Elder, dated August 24, 1988 and 
February 16, 1989, referred to above. 

3d. If a facility has a regulated process wastestream and 
employs a treatment system that results in 100% 
recycle, is it considered a CIU? 

Answer: The situation here is essentially the same as 
in question 3a. If the IU uses a 100% recycle of 
regulated proces s wastewater and at no time has or will 
discharge regulated process wastewator to the POTW and 
does not have the potential to discharge regulated 
process wastewater to the POTW, the IU would not be 
considered a CIU'. 

However, CIUs that employ a 100% recycle or claim 
no discharge of regulated process wastewater should be 
thoroughly evaluated through an on-site inspection to 
determine if there is any reasonable potential for 
adversely affecting the POTW's operation or for 
violating any pretreatment standard or requirement, for 
example, due to accidental spills, operational 
problems, or other causes. If the control authority 
concludes that no regulated process wastewater can 
reach the POW, and therefor*, the IU has no reasonable 
potential for adversely affecting the POTW's operation 
or for violating any pretreatment standard or 
requirement, the IU need not be designated a CIU and 
thus a SW, as provided by 403.3(t). 

As a precaution, however, even if the control 

*An important example to consider hero would be a metal 
finisher that performs any one of the six primary qualifying 
operations for which there is no discharge at any time but alSO 
performs one of the 40 ancillary process operations for which 
there is a corresponding indirect discharge. This facility would 
be considered a categorical industry because PSES or PSNS 
requirements would apply to the regulated wastestream from the 
ancillary process. This same position has been articulated in 
letter to Grace Scott, Michigan Department of Natural Resources, 
dated April 28, 1992, from Baldwin Jarrett, U.S. EPA. 
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authority deter;nines that a facility employing a loo% 
recycle is not a CIU, it is suggested the control 
authority issue a permit (or equivalent individual 
control mechanism) to the facility containing at least 
the following conditions: 

a) "no discharge of process wastewater is permitted" 

b) requirements to notify the POTW of any changes in 
operation resulting in a potential for discharge. 

cl requirements to certify semi-annually that no 
discharge has occurred. 

d) notice that the POTW may inspect the facility as 
necessary to assess and assure' compliance with the 
"no discharge requirement" 

e) requirements to comply with RCRA and state 
hazardous waste regulations regarding the proper 
disposal of hazardous waste. 

I trust these responses answer all the questions contained 
in your letter. If you have any further qjnstions or 
clarification is necessary concerning the answers provided here 
please let me know. My phone number is (202) 260-9525. 

Sin~;erKY~ qours 

Jeffrey &pe, Ab&ng khIef 
Pretreatment and Multimedia 

Enclosures 

cc: Permits and Enforcement Branch Chiefs 
David Sandalow, OGC 
Peter Swenson, EPA Region V 
Mark Charles, Enforcement Division 
Regional Pretreatment Coordinators, Regions I-X 
Stat8 Pretreatment Coordinators 

Branch 


