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INTERAGENCY QUESTIONS AND ANSWERS

CONCERNING THE 1992 404(q) MEMORANDA OF AGREEMENTS

1. Q. Do the 1992 MOAs allow for the coordination and resolution of interagency
issues at the field level?

A.  Yes. We believe that efficient and effective communication is a vital
component to the success of the regulatory program. Further, we expect agency field
persornel to develop a~? foster good working relationships - recognizing the
responsibilities and limits of each agency.

2. Q.  Will the Corps consider additional information forwarded by an agency after
the Part IV paragraph 3(a) and/or 3(b) letter is received? (See Part II, paragraphs 5 and
6 (EPA and Commerce), Part II, paragraphs 6 and 7 (Interior))

. A.  Yes. The Corps will consider all information received until a permit
decision has been made. This also applies to additional information obtained by an
agency where no Part IV paragraph 3(a) or paragraph 3(b) letter was sent. The level of
consideration of such comments by the Corps will be commensurate with the technical
substance of the comments.

3. Q.  Part II, paragraph 4 (EPA and Commerce) and Part II, Paragraph 5
(Interior). Does an "electronically transmitted request" include a telephone request?

A. Yes.

4. Q.  Can local procedures developed pursuant to Part II change the signature
levels, time frames or other procedures established in Parts III and IV?

A. No.
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. Q. Can local coordination and resolution procedures established pursuant to
Part II apply to issues and permit cases subject to Parts III and IV?

A.  Yes. Local procedures under Part II may address approaches to resolving,
at the field level, issues eligible for elevation under Part III before such issues are
elevated to the headquarters level. Furthermore, local procedures under Part II may
address coordination of permit cases and resolution of issues that are subject to a Part IV
elevation up until a Part IV paragraph 3(c) "notice of intent" letter is sent by the Corps.
Such procedures should include a mechanism to facilitate discussions between the District
Engineer and the Regional Director/Regional Administrator.  Specifically, local
procedures should establish a process where the District will provide the Regional
Director/Regional Administrator a copy of the draft permit and special conditions at least
10 days prior to the Part IV, paragraph 3(c) "notice of intent" letter.

6. Q.  Should local procedures develoned pursuant to Part II be implemented
through a local MOA?

A. No: Local procedures should be developed by the field staff representing
each agency and agreed to by senior field management through an exchange of letters.
Such letters agreeing to local procedures must be signed by the Regional
Director/ Administrator and the Corps District or Division Engineer depending on whether
the local procedures apply to a specific district or to all districts within the division.
Corps divisions and resource agencies should consider developing standard local
procedures for all resource agencies and Corps districts within a particular division.

T Q.  What should be contained in local procedures?

A.  Part II outlines specific guidance that should ensure effective interagency
coordination and allow for discussion of issues, expedite comments, and foster strong
professional partnerships and cooperative relationships. The local procedures should
include the five specific areas that are outlined in Part II, paragraph 2 (EPA and
Commerce) and Part II, paragraph 3 (Interior). Developing procedures for these specific
areas will promote effective interagency relationships. Through local procedures,
agencies are encouraged to communicate continually with each other, by telephone,
meetings or written communication, in order to ensure an effective exchange of
information. a mutual understanding of various viewpoints, and discussion of the issues,
including communications concerning the Part IV, paragraph 3(a) and 3(b) letters. While
such communication is a positive approach to ensure discussion of issues, it is not a
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mechanism to delay the Corps from taking final action on a permit application. In
addition to the five specific areas, the local procedures may, as appropriate, specify:

(1) that an agency Part IV, paragraph 3(a) and 3(b) letter include the agency
representative the Corps should contact to discuss the agency concerns;

(2) that the Corps project manager will telephone the specific agency
representative, during the permit application evaluation period, to make sure the
project manager understands the agency’s concerns contained in their Part 1V,
paragraph 3(a) and 3(b) letter;

(3) that the Corps, if requested, will send as information, a copy of the district
Notice of Intent to Proceed letter, draft permit and decision document (Part IV,
paragraph 3(c)) to the contact identified pursuant to (1) above;

(4) that the resource agencies, if requested, will send the District Engineer a copy
of the correspondence forwarded under Part IV, paragraph 3(d)(2);

(5) that the Corps, upon a request as prescribed in Part II, paragraphs 4 or 5, will
extend the public notice comment period if delays in printing have resulted in
delays in the agencies receipt of the public notice. The comment period would be
extended for as many days as had been lost due to printing delays;

(6) that in cases involving another Federal agency’s EIS, the resource agencies
will only provide the Corps with comments on the adequacy of the portion of the
environmental documentation which concerns impacts from the activity the Corps
is evaluating, including secondary impacts. In cases where the Corps is
considering adopting (40 CFR 1506.3) or incorporating by reference (40 CFR
1502.21) another Federal agency’s environmental document in part, or in its
entirety, the resource agencies may provide comments on the adequacy of that
document or relevant portions thereof.

(7) that the Corps will provide the designated resource agency representative with
the monthly listing of permits issued pursuant to 33 CFR 325.2(a)(8).
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~ 8. Q. Can a policy issue be elevated pursuant to Part III based on a single
individual permit decision?

A. Yes. Furthermore, if an individual permit decision involves both policy
issues/procedures and, in the agency’s opinion, substantial and unacceptable impacts to
aquatic resources of national importance, then the agency may simultaneously use the
elevation procedures under Part III and Part IV, respectively. If, however, elevation of
the policy issue/procedure is elevated only under Part III, the individual permit decision
will not be delayed pending resolution under Part III.

X9. Q. What kinds of issues can be elevated under Part 1117

A.  Under Part III, agencies (including the Corps) are not limited to issues
associated with a particular individual permit -- agencies may also raise general concerns
regarding application of existing policy and procedures. The advantage of Part III ic ‘hat
it provides agencies with a mechanism to address issues where the resolution does not
warrant delaying an individual permit decision. Examples of Part III issues include, but
are not limited to: 1) procedural weaknesses in interagency coordination procedures: 2)
a trend in impacts to a particular resource type or ecoregion; 3) unresponsive resource
agency comment letters; 4) unreconciled trends in permit decisionmaking where
individual cases do not warrant elevation under Part IV; or 5) adequacy of the
documentation required under Part IV, paragraph 3(b). .

%10. Q. Can the Corps District/Division Engineer (or designee) and the agency
Regional Director/Administrator (or designee) develop policy under Part II1?

A.  No. Regulatory policy is developed at agency headquarters offices and
implemented by field offices. The Corps-and the agencies often have the latitude to
interpret policy as it is applied at a regional level. Field offices should, however, obtain
headquarters level approval before adopting final agreements on regional policy
interpretation.

11. Q. Who may sign the comment letter submitted during the public notice
comment period pursuant to Part IV, paragraph 3(a)?

A.  The required signature level for official agency comments is discussed in
Part II, paragraph 3 (EPA and Commerce) and in Part II, paragraph 4 (Interior).
Pursuant to these Part II provisions, the Regional Director/Administrator may designate
officials (e.g., FWS field supervisor, EPA wetlands chief) who are authorized to provide
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official agency comments to public notices, including the 3(a) letter. The Regional
Director/Administrator should have already informed the District Engineer, in writing,
of such agency officials. These individuals would, therefore, be authorized to sign a Part
IV, paragraph 3(a) letter.

12. Q.  After an agency sends the Corps comments in accordance with Part IV,
paragraph 3(a) ["may result" letter] and/or paragraph 3(b) ["will have" letter], can the
agency representative and the Corps project manager communicate with each other before
the Corps makes its determination pursuant to Part IV, paragraph 3(c) ["Notice of Intent
to Proceed"]?

A.  Yes. The agency representative and the Corps project manager must
communicate, by telephone and/or meeting, between the time the agency sends the Part
IV, paragraph 3(a) letter and the Corps sends the Part IV, paragraph 3(c) letter. Such
communication need not be v the signatories of these letters. Effective communication
is the key to avoiding misunderstanding and conflicts. The Corps project manager will
take the lead and contact the other agencies to discuss the case-specific agency comments.
Resource agency representatives may also contact the Corps representative to determine
the status of pending applications, to ensure their comments are properly understood or
to make arrangements for additional coordination.

13. Q. May an agency send a letter under Part IV, paragraph 3(b) ["will have"],
without first sending a letter under Part IV, paragraph 3(a) ["may result"]?

A.  Yes. If an agency believes, based on information available during the
public notice comment period, that the proposed discharge of dredged or fill material will
have a substantial and unacceptable impact on aquatic resources of national importance,
then the agency may send the "will have" letter. The "will have" letter must, however,
be sent within the basic public notice comment period, unless the comment period is
extended pursuant to Part II, and fully comply with the provisions of Part IV, paragraph
3(b). The public notice comment period will not be extended to allow the agency to
prepare a "will have" letter.

14. Q.  What level of documentation is required for a Part IV, paragraph 3(b) letter?

A.  First, it is recognized that prejects often evolve throughout the permit
evaluation process and that most projects are ultimately modified by final permit
conditions and mitigation plans. Therefore, it is understood that the resource agency Part
IV, paragraph 3(b) letter can only reflect the project-specific information available at the
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time the letter is written (e.g., proposed project location, mitigation proposed at the time)
and that the resource agency’s 3(b) letter conclusions may change based on the
availability of additional information. The Corps will provide, through the public notice,
an accurate location map and description of the proposed project. Agencies are
encouraged to develop local procedures pursuant to Part II that assure effective and timely
interagency exchanges before, during, and after the public comment period. See question
15 for additional information on this issue.

15. Q. Can the District Engineer reject a Part IV, paragraph 3(b) letter, if the
agency meets the Part IV, paragraph 3(b) requirements?

A. No. The Corps may not reject a Part IV, paragraph 3(b) letter. However,
in order for the letter to be consistent with the substantive requirements of Part IV,
paragraph 3(b) and be eligible for ASA(CW) review under paragraph 3(g), the letter
must:

(1) include a statement that in the opinion of the agency, the discharge will have
a substantial and unacceptable impact on aquatic resources of national importance;

(2) state in detail why there will be substantial and unacceptable impacts to aquatic
resource of national importance as defined in paragraph 1 of Part IV;

(3) state in detail why the specific permit must be modified, conditioned, or denied
to protect the aquatic resource of national importance;

(4) the letter is signed by the proper agency official; and
(5) the letter is received within the required time frames.

The Corps district will not reject resource agency Part IV, paragraph 3(b) letters
over disagreements on the substantive conclusions of the resource agency (points 1, 2,
and 3). Corps districts can only decline a resource agency Part IV, paragraph 3(b) letter
if the letter is signed by an individual not authorized under Part IV or the letter is not
received within the required time frame (points 4 and 5) or the letter does not contain the
statement required in Part IV, paragraph 3(b) (point 1). Under these circumstances, the
district will notify the resource agency that they have not met the precedural requirements
of Part IV, paragraph 3(b). General concerns regarding the adequacy of the
documentation required under Part IV, paragraph 3(b), may be raised by any MOA
signatory agency under Part III.
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16. Q. Ifanagency, after sending a Part IV, paragraph 3(b) letter, believes that the
project would no longer have a substantial and unacceptable impact on aquatic resources
of national importance, should the agency notify the Corps and thus remove the case from
potential elevation under Part IV rather than wait for the Corps to send a Part IV
paragraph 3(c) "Notice of Intent to Proceed" letter?

A.  Yes. Assoon as an agency makes such a determination it should so notify
the Corps. Furthermore, even though Part IV would no longer be applicable, the Corps
would continue to coordinate under Part II and Part III, as appropriate. In addition, the
Corps will inform the resource agency how its concerns were considered and/or
addressed by providing a copy of the decision document, or by sending a letter as soon
as practical in the case of Part IV, paragraph 3(c)(3), to the agency.

17. Q.  Will the Corps accept Part IV, paragraph 3(b) letters signed by an Acting
Regional Director or Acting Regional Administrator?

A.  Yes. Federal rules and regulations recognize that individuals serving in an
acting capacity have the same authorities and responsibilities as the permanent individual
in a particular position. An individual, however, must be "acting" for the Regional
Director or Regional Administrator.

18. Q. What are the differences between the three options a District Engineer has
when issuing a Notice of Intent to Proceed under Part IV, paragraph 3(c)?

A. The first option, (3(c)(1)), applies to situations where the District Engineer
intends to issue a permit contrary to agency recommendations. In the second option,
(3(c)(2)), the District Engineer is also ready to issue the permit, but believes it will not
be contrary to agency recommendations (i.e., the Corps believes agency concerns have
been addressed). The third option, (3(c)(3)), applies to cases where other factor(s) (e.g.,
Section 401 water quality certification, Section 106 of the National Historic Preservation
Act, Section 7 of the Endangered Species Act, etc,) is/are delaying permit issuance, and
the District Engineer is not ready to proceed but has reached a final determination
regarding agency concerns raised in the Part IV, paragraph 3(b) letter. In such cases, the
District Engineer will notify the Regional Director/Administrator of his determination
relating to the agency’s 3(b) letter concerns, but will not proceed with a final permit
decision until the other issues have been resolved and the procedures of Part IV have
been completed. Notwithstanding any delay in the Corps final decision due to other
factors, upon receipt of the 3(c)(3) letter, the agency must initiate the procedures in Part
IV, paragraph 3(d).
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19. Q. Does Part IV apply to modifications to permits?

A. Yes, but only in cases where the Corps provides written notification to the
resource agency in the form of a public notice or letter. The Corps will notify the
agencies when the proposed modification involves a substantial change, a measurable
increase in adverse impacts, or it is otherwise required in accordance with 33 CFR 325.7.

20. Q. Can regional general permits be elevated under Part IV?

A.  Yes. However, the provisions of Part IV apply only to development of the
proposed regional general permit itself (i.e., the document that the district publicizes
which identifies the conditions and terms that projects must meet in order to be
considered for authorization under the general permit). The authorization of specific
activities under any general permit (i.e., regicnal, programmatic or nationwide is not
subject to Part IV elevation. In situations where the Corps exercises its authority to
require an individual permit for a particular project, the procedures in Part IV will apply
to that particular project.

21. Q. Does Part IV restrict elevations of individual permits to those authorized
under Section 404?

A.  No. The MOA clearly states on page 1 that the agreement is applicable to
Section 10 and Section 103 permits, as well as those issued under Section 404. The use
of the term "discharge" in Part IV was not intended to further limit the applicability of
the MOA to Section 404 only.
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