Q&A for the EPA Gulf of Mexico RESTORE Estuary Program RFP (EPA-GM-2017-RESTORE-Estuary-
Program)

Updated 7/10/2017

Question: Is there a limit to the number of applications you will accept from a single institution? In
other words, should we coordinate an internal selection process to ensure that only one application
goes forward? (Received 5/10 at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: The EPA did not set a limit on the number of proposals that can be submitted by one applicant.
However, as stated in Item B in Section Il Award Information (page 6), the EPA anticipates awarding only
one cooperative agreement under this announcement.

In addition, the EPA expects the applicant’s proposal to demonstrate a high amount of coordination and
planning with local stakeholders. This expectation is stated explicitly in the RFP in the following areas
regarding what the narrative should include:

e Asstated on page 13 in section 2.a) i., the EPA expects an applicant’s narrative to “describe how
you have engaged or plan to engage the appropriate organizations (e.g. local elected officials,
scientists, citizens, business leaders, commercial fishing, universities, federal and state agency
directors, and representatives from agricultural and industry (e.g. timber, ports, etc)”.

e Asstated On page 14 in section c) the EPA expects the narrative to demonstrate “any narrative
or financial (and other) commitments made by organizations involved with your project that
supports this long-term funding plan.”

Question: Is there a limit to the number of bays or a maximum distance between the bays to be
incorporated into one application? To clarify, can one applicant submit a proposal that encompasses
five of the bays in Florida’s northwest panhandle region: Perdido Bay, Pensacola Bay, Escambia Bay,
Choctawhatchee Bay, and St. Andrew’s Bay? (Received 5/16 at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: Based on the funding provided, we anticipated there being funding for the planning of only one
estuary program. If, however, an organization is able to leverage funding to stand up and plan an
estuary program that encompasses multiple bays, the proposal would be evaluated on the criteria
provided in the RFP.

Question: Can one applicant submit multiple proposals? (Received 5/16 at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: Yes, although only one proposal will be funded.

Question: Can the same agency be named as a partner in multiple proposals? To clarify, if the local
government or university submits a proposal for one bay system, can one organization be named a
partner in that proposal as well as submit a separate proposal (or be named as a partner) for another
bay system? (Received 5/16 at GMP-RFP@epa.gov)



Answer: Yes, although again, only one proposal will be funded.

Question: Applicant Past Performance section on page 14: If an organization is the applicant, can we
site experience/history from the individual members of the interlocal agreement? (Received 5/25 at
GMP-RFP@epa.gov)

Answer: You should cite experience/history of members of the organization if it was work they did on
behalf of (or as part of) the organization. If it was work they did separately, then it shouldn’t be
included. Basically it needs to be the history/experience of the organization as an entity, not the
individual groups. So if the organization managed a project, then that can be used, but if a grant was to
one of the individual groups/organizations that make up members then that shouldn’t count.

Question: Can an organization set up by interlocal agreement be listed as the applicant using the one of
the member’s DUNS and SAM registration or does the organization need to have its own DUNS number
and SAM registration? (Received 5/25 at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: The applicant listed on the application MUST match the DUNS/SAM also listed on the
application. This is on page 10 of the RFP:

Applicants need to ensure that the AOR who submits the application through Grants.gov and whose DUNS
number is listed on the application is an AOR for the applicant listed on the application. Additionally, the
DUNS number listed on the application must be registered to the applicant organization’s SAM account. If not,
the application may be deemed ineligible.

The authorized organization rep (AOR) has to be registered as an AOR for the applicant listed on the
applicant AND the DUNS must match that applicant. So in this situation, the applicant needs their own
DUNS and a SAM registration, and then they need to register in Grants.gov as an organization. They
need to do this ASAP as it can take a long time!

Question: Page 17, A. Evaluation Criteria, 4. Past Performance: this section references "Section IV.D" on
two occasions. However, there appears to be two IV.D sections: one is "D. Content of Proposal
Submission" on page 12, and the other is "D. Submission Dates and Times" on page 15. Could you
please confirm which IV.D. is being referenced? (Received 5/25 at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: The RFP has been updated on the GMP website and will be updated on grants.gov soon.

Question: We would like to tailor our proposal to the evaluation criteria, and noticed that there are two
number 4's on page 17. One is 4. Past Performance and the other is 4. Budget. Could this please be
updated? (Received 5/25 at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: The RFP has been updated on the GMP website and will be updated on grants.gov soon.



Question: Will video and/or audio files be allowed as part of the application submittal? (Received 6/15
at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: Unfortunately, we are unable to accept an audio or video file as a part of your submission.

Question: If several counties are forming a coalition through an interlocal agreement to apply for the
grant. | know we need to register for a DUNS number, register in Sam.gov and grants.gov. Does the
coalition also have to open a bank account under their new FEIN or could they use an existing account
under the FEIN of one of the counties? (Received 6/15 at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: The new FEIN should match the applicant's name and registration, but there is no tie to
banking info so the coalition may use any bank account of their choosing. On a management level,
however, if your application is chosen for funding, you may find it easier to track the funding ifitisin a
separate account, but that would be up to the coalition.

Question: Is there a limit to the number of attachments that we can submit with our proposal. |
understand that resumes and letters of support are acceptable attachments; is there a limit to other
types of content that can be attached? (Received 6/15 at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: There is no limit to the number of attachments, but | would suggest focusing on letters of
support or commitment related to the long-term funding plan since they will be used in the evaluation
under the project sustainability approach. Additional items, extraneous to what is required and
described according to IV.D will not and cannot be considered in the evaluation.

NEW Question: How will the indirect cost rate charged by my organization affect my evaluation?
(Received 6/28 at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: While a reviewer is not able to look at the indirect cost rate alone, the reviewer does look at
the efficiency of the use of funds and may rank the project lower if an organization charges a high
indirect cost rate because the reviewer believes it would be more effective to use more of the money
requested for the project proposed.

NEW Question: Could our application include one organization as an applicant but identify a different
organization as a “host” and therefore utilize their financial information and FEIN? (Received 6/28 at
GMP-RFP@epa.gov)

Answer: We are unable to provide advice with regards to how you structure your organization. Keep in
mind, however, that the applicant must also be the financial agent and will also be the one we will enter
into an agreement with so you would not be able to use one organization on the SF-424 and identify
another organization as the applicant. Please also see a somewhat related question in the Q&A posted
on the website.



NEW Question: | still have some confusion regarding the term “host organization” as used in the RFP;
does “host” mean “applicant”? (Received 6/28 at GMP-RFP@epa.gov)

Answer: The host organization is the organization that handles the financials of the program. In the RFP,
several references are made to host organization, because it assumes that the host organization will be
the organization to assist in the standing up of the estuary program. If this is not the case for you, the
roles of the organizations involved will just need to be identified and defined in your application.



