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POLLUTION PREVENTION GRANT GUIDANCE  
FOR POTENTIAL APPLICANTS 

 
The following guidance was compiled to assist potential applicants who seek to apply for 
Pollution Prevention (P2) Grant funding better understand basic functions of the grant 
program.  

 
 
CONTENTS BY SECTION: 

 
A. Applicant Eligibility 
B. Eligible Projects 
C. Use of Grant Funding 
D. Submitting a Proposal 
E. Proposal and Application Review Process 

 
 

A. Applicant Eligibility 

Question A.1: May an individual, nonprofit organization, private school or private 
business be considered for P2 grant funding?  

 
Answer: No. EPA is not authorized to award P2 grant funding to individuals, nonprofits, 
privately owned entities – e.g., private schools, profit/privately-owned businesses, etc.  
 
Eligible entities for P2 grants are limited to: the fifty states, the District of Columbia, the 
U.S. Virgin Islands, the Commonwealth of Puerto Rico, any territory or possession of the 
U.S. (40 CFR 35.345), any agency or instrumentality of a state, including state colleges 
and universities, federally-recognized Indian tribes that meet the requirements for 
treatment in a manner similar to a state as described in (40 CFR 35.663), and Intertribal 
Consortia that meet the requirements in (40 CFR 35.504). 
 
Question A.2: If I am a private entity, may I partner with an eligible entity to apply for 
grant funding? 

 
Answer: Yes. A partnership may take place between a private entity and an eligible 
entity. However, only the eligible entity may apply for grant funding. The private entity 
is not eligible to apply. The eligible entity acting as the sole applicant will be responsible 
for submitting the proposal to the applicable EPA Region. If selected for funding the 
eligible entity will be responsible for overseeing the execution and implementation of the 
work plan. The private entity may participate on the work plan, and if negotiated with the 
eligible entity may receive funding to conduct specified work during the project period.  
Please refer to the proceeding Question A.3 for further information on serving as a 
contractor or subawardee or subrecipient. .   

 
Question A.3: Can I sub-award work to private consultants or private businesses? 
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For Contractors – Grant recipients may hire for profit firms and individual consultants as 
contractors provided they comply with the Procurement Standards of 2 CFR Part 200.  
(Subcontractors are firms or individuals hired by prime contractors). States follow their own 
procurement procedures for the most part as provided by 2 CFR 200.317, but are subject to 
EPA’s 40 CFR Part 33 Disadvantaged Business Enterprise rule. For other P2 grant recipients 
(eligible tribes, colleges and universities), the Procurement Standards require competition for 
purchases in excess of $3500 unless the recipient has an acceptable sole source justification.  It 
is very unlikely that EPA will accept a sole source justification for products and services that 
are available in the commercial market place such as environmental consulting.  Applicants are 
advised to not specifically name a contractor or consultant on a grant application UNLESS that 
contractor has been selected in compliance with the Procurement Standards. Instead, the 
applicant should indicate what experience or expertise they intend to contract for to meet the 
objectives of the project. If a specific contractor is named, applicants should be able to 
demonstrate how securing the contractor’s services WILL meet the Procurement Standards.  
EPA encourages applicants to review  our Best Practice Guide for Procuring Services, Supplies, 
and Equipment Under EPA Assistance Agreements for additional information on EPA’s 
policies on competitive procurement by recipients.  
 
For Subcontractors – Prime contractors may hire subcontractors. 
 
For Subrecipients (a.k.a. Subawardees) – Subrecipients (a.k.a. Subawardees). Recipients may 
provide financial assistance to eligible subrecipients to carry out part of their EPA funded 
project.  Eligible subrecipients include tribes, intertribal consortia, local governments, non-
profit organizations, and institutions of higher education that are either state or tribal institutions 
or operate on a nonprofit basis.   
 
For-profit organizations or individuals, with few exceptions, are not eligible 
subrecipients.  However, an example of an eligible for-profit subrecipient would be a 
manufacturing firm that receives financial assistance to adopt P2/source reduction practices at 
its facility and uses those funds from the project to improve its own facility.  
 
Also, if the for-profit receives funds for its own staff or for the operation and maintenance of 
contractors as well as equipment purchases supporting P2/ source reduction practices then a 
subaward would be appropriate.   
 
On the other hand, if all the grant recipient will do is subsidize the purchase and installation of 
the equipment then the funding transfer to the for-profit could be categorized as a participant 
support cost and in so doing a subaward would not be necessary. 
   
Please Note:  As a pass-through entity, a recipient that makes subawards must comply with the 
subrecipient monitoring and management requirements at 2 CFR 200.330 through 200.332. 
Among other things, subrecipients must comply with the 2 CFR Part 200 Procurement 
Standards when hiring contractors.  Refer to Grant Policy Issuance 16-01: EPA Subaward 
Policy for EPA Assistance Agreement Recipients and applicable provisions of 2 CFR Part 200. 
 
 

https://www.epa.gov/grants/best-practice-guide-procuring-services-supplies-and-equipment-under-epa-assistance-agreements
https://www.epa.gov/grants/best-practice-guide-procuring-services-supplies-and-equipment-under-epa-assistance-agreements
https://www.epa.gov/grants/grants-policy-issuance-gpi-16-01-epa-subaward-policy-epa-assistance-agreement-recipients
https://www.epa.gov/grants/grants-policy-issuance-gpi-16-01-epa-subaward-policy-epa-assistance-agreement-recipients
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B. Eligible Projects 

Question B.1: The RFP states that “P2 does not include any practice which alters the 
physical, chemical or biological characteristics or the volume of a hazardous 
substance, pollutant or contaminant through a process or activity which itself is not 
integral to and necessary for the production of a product or providing a service.” What 
is EPA interested in funding? 
 
Answer: EPA is interested in funding work plans which help reduce hazardous materials 
and reduce risks to human health and the environment by offering technical assistance, 
training, and resource tools to businesses in order to have them prevent or reduce 
pollutants from entering the air, water or land.  
 
Some examples of P2/source reduction projects include, but are not limited to:  
 
 Best Management Practices – Identifying, developing and documenting P2 best 
management practices or new P2 tools for businesses and disseminating the approaches and 
outcomes for others to replicate;  
 On-site Technical Assistance – Conducting on-site technical assistance for 
businesses/facilities on source reduction approaches;   
 Safer Chemical Use – Helping businesses assess and then redesign their operations, 
processes and supply-chain practices to take advantage of safer chemicals;  
 Training – Conducting rudimentary, intermediate and/or advanced P2 trainings on use of P2 
tools, adopting P2 approaches on preventing or reducing the release of hazardous materials or 
adopting environmental management system protocols;   
 Community-based P2 –Enhancing existing or creating new community-initiated or 
community-based projects focused on P2 to help businesses decrease their environmental 
footprints; and,  
 P2 Themed Roundtables and Meetings – Organizing business or community collaborations 
where P2 opportunities and solutions are identified, developed, enhanced, shared and follow-up 
is conducted with participants to track and record behavioral change.     
 
Question B.2: What types of projects are not considered P2?  
 
Answer: Recycling of discarded materials, waste clean-up, disposal activities, and 
management of or processing of non-hazardous solid waste (e.g., paper/cardboard, glass, 
plastics, etc.) are not P2 activities and cannot serve as a basis for P2 grant funding. If any 
of these activities represent more than a small and ancillary part of the proposed work, 
EPA will not consider the proposal for a P2 grant.    
 
 

C. Use of Grant Funding 

Question C.1: The FY2018-2019 solicitation states that EPA will have approximately 
$4.69 million in federal funding issued over a two-year funding period and the typical 
range of awards will be between $40,000-$500,000. My project costs are estimated at 
$500,000. Can I apply for the maximum allowable grant? 
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Answer: Yes. However, all funding estimates provided in the RFP are subject to 
Congressional appropriation, program funding availability, the quality of proposals 
received, and other applicable considerations.   
 
Question C.2:  Do the funding estimates as noted in the grant announcement 
represent the total allowable project cost?  
 
Answer: No. The funding estimates noted represent the federal-funded portion of the 
grant not the total allowable project cost. 
 
 
Question C.3: The RFP notes an applicant may organize their proposal to be considered 
for partial funding. What is partial funding? How does it work? 
 
Answer: Under the P2 grant program the Region reserves the right to issue P2 grant awards 
that partially-fund discrete activities, portions, or phases of a proposal.  If EPA decides to 
partially fund a proposal, it will do so in a manner that will not prejudice any applicant or affect 
the basis upon which a proposal or a portion thereof will be evaluated or selected for an award 
and therefore maintain the integrity of the competition, evaluation and selection process.   
 
 
Question C.4.: The RFP notes an applicant may organize the proposal to be considered 
for incremental funding. What is incremental funding? How does it work? 
 
Answer: P2 grant funding may be issued to the recipients in increments over the life of 
the grant project period. For example, an applicant may request $70,000 in incremental 
funding to support a project period of two years. If the project is selected for an award, 
the Region may decide to fund the project in increments of $35,000 per year. This 
decision is solely made by the Region, which reserves the right to decide which work 
plans merit incremental funding. Incremental funding is not guaranteed rather it is 
contingent on a range of factors – i.e., funding availability in subsequent years, the 
applicant’s performance history and programmatic priorities defined by the Region. To 
be considered for incremental funding, the applicant must provide budget plans that 
detail the grant activities to be performed during each project period. 
 
Question C.5: Can funds be used for a project that will start before the expected award 
date? 
 
Answer: Yes. EPA's regulations allow applicants to incur project costs up to 90 days 
before EPA officially awards the grant or cooperative agreement. If an applicant incurs 
costs more than 90 days before the award, the EPA Project Officer must alert the Grants 
Management Office and prepare a written justification to allow those incurred costs. 
 
Question C.6: If EPA funds are used to help develop a toolkit for an industry sector, 
who owns the toolkit once it is complete? 
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Answer: The recipient will own the toolkit. However, as discussed in 2 CFR 200.315, 
EPA reserves a right to use the toolkit for Federal purposes. By accepting the grant funds 
subject to the regulation, the grant recipient has agreed to EPA having a license to use the 
product and data generated with grant funds and allowing others to access and use the 
material for Federal purposes as discussed in the regulation. At the time of the grant 
closeout, an agreement can be made between EPA and the recipient on future uses and 
accessibility.  
 
 
Question C.7: Can we purchase equipment using P2 grant funding? What happens to 
the equipment after the grant is over? 
 
Answer: Equipment may be purchased with grant funding as noted in 40 CFR 31.32 
provided the equipment is integral to the grant activity and as such will provide technical 
assistance, training to tools to businesses. Grant recipients may use such equipment for 
which it was acquired as long as needed, regardless of whether the project or program 
continues to receive federal funding. The recipient may also use the equipment in other 
activities currently or previously supported by a federal agency. When the recipient no 
longer needs the equipment for the original project or program, or for other activities 
currently or previously supported by a federal agency, and the fair market value is less 
than $5,000, the equipment may be kept, sold, or disposed of by the applicant with no 
further obligation by EPA. If the fair market value of the equipment is $5,000 or more, 
the recipient may keep or sell the equipment at which point EPA would have the right to 
proceeds from the sale. The amount of compensation will be computed by calculating the 
percentage of federal participation in the cost of the project – this will be assessed on the 
current fair market value of the equipment. If the recipient has no need for the 
equipment, the recipient will need to submit a formal request to EPA to state that there 
will not be a need for keeping the equipment. Refer to 40 CFR 
31.32. In cases where a recipient fails to take appropriate disposition actions, EPA may 
direct the recipient to take such actions. 
 
 

D. Submitting a Proposal 
Question D.1: What is the threshold criteria? 
  
Answer: All proposals will be reviewed against the threshold criteria noted in the grant 
announcement. The criteria are used to screen which proposals merit further review. Proposals 
that meet all the threshold criteria will merit further review and will be evaluated against the 
evaluation criteria noted in Section V.A of the grant announcement. Proposals that do not meet 
the threshold criteria will not undergo further review and a letter of rejection will be sent to the 
applicant explaining the reason for the disqualification from competition.  

Question D.2: Can I submit a proposal to multiple Regions? 
 
Answer: An applicant may submit a proposal to multiple Regions, provided the projects 
are distinct and separate, and the work takes place in the Region that received the 
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proposal. The applicant may not submit the same proposal to multiple Regions; submit a 
proposal that involves more than one Region; or propose work that does not take place 
within the Region which received the proposal. 
 
 
Question D.3: If I am located in one Region, may I submit a proposal to another 
Region? 
 
Answer: Yes. Applicants from one Region may submit proposals to other Regions, 
provided that the project takes place in the Region which received the proposal. 
 
Question D.4: May I submit a proposal that involves multiple states within the same 
Region? 
 
Answer: Yes. Applicants may submit proposals that involve multiple states within the 
same Region. 
 
Question D.5:  Does my proposal need to address all of the objectives of the 
agency’s strategic plan that are identified in the grant announcement? 
 
Answer: No. Applicants may address one or more of the strategic plan objectives under 
Goal 1 as noted in the grant announcement.   
 
E. Proposal and Application Review Process 
 
Question E.1: Pulling together a federal grant proposal process can be time consuming. 
Can you conduct a cursory review of my proposal and tell me if my project is a good fit 
for this grant competition? 
 
Answer: In accordance with EPA's Assistance Agreement Competition Policy (EPA 
Order 5700.5A1), P2 program staff may not meet with individual applicants to discuss 
draft proposals, provide informal comments on draft proposals, or provide advice to 
applicants on how to respond to ranking criteria. Applicants are responsible for the 
contents of their proposals and applications. However, consistent with the provisions in 
the announcement, P2 program staff will respond to questions from applicants regarding 
threshold eligibility criteria, administrative issues related to the submission of the 
proposal, and requests for clarification about the announcement.  

Question E.2: How long does the proposal review process usually take? 

Answer: The proposal review can take between 3-5 weeks. 

Question E.3: How will I be notified of EPA’s decision? 
 
Answer: Applicants that are ineligible to apply for funding or those that have submitted 
unsuitable proposals will be notified by the Region within 15 calendar days. 

https://www.epa.gov/grants/grant-competition-resources
https://www.epa.gov/grants/grant-competition-resources
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Eligible applicants submitting suitable proposals will be notified by the applicable Region 
within 5 weeks of the review decision. The notification will either be delivered by e-mail 
or mail. Selected applicants will be asked to submit supplemental application materials 
(i.e., additional information and applicable grant forms). The Region will notify 
applicants of final selections usually 60 – 90 days from the date of submitting their 
proposal. All formal award notices will be issued by EPA’s Office of Grants and 
Debarment. 
 
Question E.4: May I review applications that were successful in obtaining previously 
awarded P2 grant funds? 
 
Answer: A request to review successful applications may be sent to an EPA contact noted 
in the grant announcement.  
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