
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

DEC 3 1998 

OFFICE OF 
PREVENTION, PESTICIDES AND 

TOXIC SUBSTANCES 

Mr. John J. Taylor, CHMM 
Corporate Compliance Auditor 
1301 Gervais Street, Suite 300 
Columbia, SC 29201 

Dear Mr. Taylor: 

This is in response to you letter of October 16, 1998, regarding the relationship·between a 
generator and a commercial storage facility of PCB waste and the one year storage for disposal 
requirement. 

In your letter you state "Commercial Storer of PCB waste is merely an extension of the 
generator in terms of the one year disposal deadline. That is, the generator remai.ns liable if the 
disposal "broker" fails to deliver the PCB waste to the disposal site in time for the waste to be 
disposed of within the I-year deadline," and ask if this is correct. 

Yes. The Agency has always interpreted the Toxic Substance Control Act to be a strict 
liability statute where the generator of the PCB waste is responsible for its disposaL Liability 
for failure to have PCB waste disposed of within the one year storage for disposal time frame 
rests with the generator. A PCB commercial storer' s activities occur within the generator's one 
year storage for disposal requirement. 

You also state "The generator of PCB waste whose act or process produced or first 
caused PCBs or PCB Items to becorne subjectto the disposal requirements, or who has physical 
control over the PCBs when the decision is made to dispose of the PCBs is responsible for the 
one year disposal deadline." This is correct as well. 

As indicated in the. answer to your first item, the generator is required to assure that PCBs 
or PCB Items removed from service for disposal are disposed of within one year from the date of 
removal from service for disposal. 

Finally, you state that "The EPA will allocate enforcement liability for failure to dispose of 
PCB waste with one year after it is placed into storage between the generator and the ultimate 
disposal facility, not the commercial storer or broker of the PCB waste." 
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This question refers to the Toxic Substance Control Act (TSCA) Compliance Program ·· ( 
Policy No. 6-PCB-6 issued on August 16, 1983 by what is now the Office ofEnforcement and 
Compliance Monitoring. Since this question relates to an enforcement policy interpretation, I 
have referred-it to Mr. Jesse Baskerville, Director, Toxics and Pesticides Enforcement Division, 
Office ofRegulatory Enforcement (202-564-2325). 

If you have any questions regarding this response, please contact David Hannemann ofmy 
staff at (202) 260°3961. 

John W. Melone, Director 
National Program Chemicals Division (7404) 
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October 16, 1998 
David Hannemann (7404) 
Fibers and Organics Branch 
National Program Chemicals Division 
Office of Pollution Prevention and Toxics 
U.S.EPA 
401 M Street, S.W. 
Washington, D.C. 20460 

Dear Mr. Hannemann: 

This letter seeks clarification ofthe regulatory definition ofCommercial Storer ofPCB Waste as it 
applies to 40 CFR 761.65(a). This definition is of concern to me and I have outlined below 
regulatory sections, agency interpretations and agency policy which I believe fully clarify this 
definition. Please advise me ifthe agency concurs with the interpretation. 

US EPA TSCA Regulation 40 CFR 761.65: 

(a) ............ Any PCB Article or PCB Container stored for disposal after January 1, 1983, 
shall be removed from storage and disposed of as required by subpart D of this part within 
one year from the date when it was first placed into storage. 

US EPA TSCA References: 

1. 40 CFR 761.3 Definitions. 

Commercial Storer of PCB waste means the owner or operator of each facility 
that is subject to the PCB storage unit standards of §761.65(b)(l) or (c)(l) or 
meets the alternate storage criteria of §761.65(b)(2), and who engages in storage 
activities involving either PCB waste generated by others or that was removed 
while servicing the equipment owned by others and brokered for disposal. 
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Generator of PCB waste means any person whose act or process produces 
PCBs that are regulated for disposal under subpart D of this part, or whose act 
first causes PCBs or PCB Items to become subject to the disposal requirements of 
subpart D ofthis part, or who has physical control over the PCBs when a decision 
is made that the use of the PCBs has been terminated and therefore is subject to 
the disposal requirements of subpart D of this part. Unless another provision of 
this part specifically requires a site-specific meaning, "generator of PCB waste" 
includes all ofthe sites of PCB waste generation owned or operated by the person 
who generates PCB waste. 

2. US EPA TSCA-PCB O& A MANUAL-1994 EDITION -AnEPA TSCA 
assistance document designed to provide the regulated community with Agency 
interpretations to frequently posed questions. 

Chapter XII- PCB STORAGE REQUIREMENTS -page XIl-10 

Qll: The regulations indicate that PCBs must be disposed of within 1 year. 
How long can PCBs be stored for disposal prior to shipment to the final disposal 
site? 

All: The PCB regulations require the disposal of PCBs within the I-year 
disposal deadline. EPA has adopted a written policy ( TSCA Compliance Program 
Policy No. 6-PCB-6) which provides that a generator delivering PCB waste to a 
disposal facility later than 90 days before the end of I-year disposal deadline will 
be held liable if the disposal facility cannot dispose of the waste in 
time ........................... .In sum, the generator has 9 months of the I-year disposal 
time frame to store PCBs and transport those PCBs to the final disposition site, 

QI2: As a generator of PCB waste, our facility regularly contacts a disposal 
"broker" to pick up and transport our PCB waste to a disposal site. Normally, 
these "brokers" will transport our PCB waste to their facility for storage and 
consolidation with PCB waste from other generators, How long can our PCB 
waste be stored by a broker? 

AI2: A disposal "broker" is merely an extension of the generator in terms of the 
I-year disposal deadline. That is, the generator remains liable if the disposal 
"broker" fails to deliver the PCB waste to the disposal site in time for the waste to 
be disposed of within the I-year deadline. In sum, EPA places the responsibility 
for delivering PCB waste to a disposal facility at least 90 days before the I-year 
deadline on the generator of the waste and does not allow additional time for PCB 
waste to be processed and/or stored by disposal brokers or commercial storage 
facilities. 
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3. TSCA COMPLIANCE PROGRAM POLICY No. 6-PCB-6 - Allocation of 
Enforcement Liability for Violation of the One-Year Disposal Deadline for 
PCB Articles or PCB Containers. 

Policy: 
EPA will allocate enforcement liability for a failure to dispose of PCB 
waste within one year after it is placed into storage between the generator 
and the ultimate disposal facility based on the contribution by either party 
to the violation ....... . 

Key Words: 
PCBs, ultimate disposal facility, disposal deadline. 

Conclusions: 

It appears clear from the referenced regulations, agency interpretations and agency policy for 
enforcement liability that the following is true: 

1./ Commercial Storer ofPCB waste is merely an extension ofthe generator in terms ofthe 
one year disposal deadline. That is, the generator remains liable if the disposal "broker" 
fails to deliver the PCB waste to the disposal site in time for the waste to be disposed of 
within the I-year deadline. 

2./ Tue generator ofPCB waste whose act or process produced or first caused PCBs or PCB 
Items to become subject to the disposal requirements, or who has physical control over 
the PCBs when the decision is made to dispose ofthe PCBs is responsible for the one year 
disposal deadline. 

3./ Tue US EPA will allocate enforcement liability for failure to dispose ofPCB waste within 
one year after it is placed into storage between the generator and the ultimate disposal 
facility, not the commercial storer or broker ofthe PCB waste. 

lf this interpretation is correct please so advise me. Of course if there are other considerations 
that must be taken into account then please feel free to so advise. lfyou would like to discuss the 
issues further, please contact me at (803) 781-5608. 
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