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Dear Mr. Klass: 

rhis responds to your Jetter of January 7, 1999, to Tony 
Baney, Chief of the Fibers and Organics Branch, asking for 
clarification of certain aspects of the PCB Disposal Amendments 
published June 29, 1998. Your questions and our responses are 
set out below.. 

1. Porous Concrete Surfaces 

(a) Does §761. 30 (p) apply to porous concrece surfaces which 
have been contaminated w.ith PCB .liquids having 
concentrations below 50 ppm? 

No. E?A is ia the process of promulgating a technical 
correction to §761.30(p) that woulci change, ">10 µq/'100 cw2 " to 
read ";,;50 ppm". This would clarify our intent that the use 
conditions of §761.30 (p) .apply to porous surfaces co:itaminated 
with spills of liquid ?CBs at concentrations ~50 ppm. · 

(b) Does §761. 30 (p) apply to por0Uz'! concrete surfaces which 
have been contaminated wit11 PCB liquids hav.ing 
concer.t_rations at or above 50 ppm r..,,here the surface 
concenti'ation is at 'Or below -10 µg/100 cm~-? 

Yes. As noted above, the technical correction to §761.30{p) 
vJould clarify EPA' s intent that the use conditions of that 
section apply to porous surfaces contaminated with spills of 
liquid PCBs at co:icentrations ~50 ppm, regardless of the surface 
concentration of PC'3s on the porous surface. 

{c) ~\That method or methods may be used to determine whether 
the porous concrete su1'..-face cohcent.ra ti on is greater 
than 10 pg/100 cm"? o;ipe test:.ing acceptable? 
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As the technical amendment to §761.30(p) will clarify; the 
surface concentration is irielevant. 

(d) Do either the double coating or M, Mark requirements' of 
§761. 30 (p) (iii) (A) (1) and (B) apply if the double rinse 
procedures specified in §761. 30 (p) (ii) (A) reduce the 
PCB concentration to 10 µg/100 cm2 or less? 

Yes. The coating and markirtg requirements in §761.30(p) 
apply to all porous surfaces contaminated with spills ?:50 ppm 
PCBs that will remain in use, no matter what the surface 
concentrations'. 

(e) Does §761.30(p) apply where the PCB material which has 
contaminated the porous surface is of unknown origin 
and form? More specifi.cally, does this ,regulation 
apply to the current owner of a facility who discovers 
that a concrete surface may have become contaminated 
with PCBS spilled by the previous owner? Assume for 
the purposes of this question that the current owner 
has no records or other information necessary to 
determine the origin, form or concentration. of the 
spilled material and that the possibility of'historic 
PCB contamination was discovered by analyzing non-PCB 
liquids which had been spilled onto an indoor concrete ( 
surface and absorbed with a "kitty litter"' like· 
material. 

Concrete contaminated by spills of liquid PCBs at 
concentrations ?:50 ppm that is not managed in accordance with the 
conditions of §761.30(p) is not authorized for use. If you do 
not know the concentration of the original spill, EPA recommends 
that you manage the contaminated surface in accordance ~ith 
§761.30(p) to ensure that you are in compliance. 

2. PCB Remediation Waste 

Is a manifest required to dispose of non-liquid 
remediation wastes which have concentrations below 50 ppm 
PCBs? An example is the "kitty litter'' used to absorb. 
spilled liquids containing PCBs.. Does the answer differ 
depending on whether the concentration of the spilled PCB 
material was (a) below 50 ppm, (b) greater than 50 ppm, or 
(c) of unknown concentration and origin? If so, please 
explain. The final rule states that "any person cleaning. up 
and disposing of PCBs managed under this section shall do so. 
based on the concentration at which the PCBs are found;;, 
§761. 61. Using this princ.iple as a guide,. disposal . ( 
requirements appear to be a function of the PCB \_ 



concentration of the material to be disposed of and not of 
the material spilled. Accordingly, it appears that no 
manifest would be required because the material to be 
disposed of has a concentration below 50 ppm. 

Spilled liquids at concentrations. :-50 ppm PCBs are regulated 
as PCB liquids under §761.60(a), not as PCB remediation waste 
under §761.61. Absorbents used to clean up a spill of such 
liquids are regulated in the same manner as the liquid itself 
(see .§761. 50 (a) (2)). For example, under §761. 60 (a) (1), "kitty 
litter" used to ab~orb a spill of mineial oil dielectric fluid 
;,50 and <500 ppm PCBs would have to be disposed of in a high 
efficiency boiler according to §761.7l(a) or in an incinerator 
which complies with §761.70. Materials used to absorb spilled 
liquid PCBs, where the concentration of the spill was ;,50 ppm, 
constitute PCB waste and are subject to manifesting under subpart 
K regardless of the bulk PCB concentration of the "kitty litter". 

You are responsible for properly disposing of PCB 0aste in 
accordance with the applicable regulations. If you do not know 
the PCB concentration of the spilled material, EPA recommends 
that you dispose of it based on an assumed concentration of ;,500 
ppm. 

I hope this information is helpful to you. If you wish to 
discuss these matters further, please contact Julie Simpson of 
Mr. Baney's staff at (202) 260-7873. 

ely, 

~-n . Melone, Director 
National Program Chemicals Division 




