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Dear Mr. Clarich: 

Thank you for your letter of October 21, 1999. I am glad to hear you are finding the 1999 
PCB Questions and Answers Manual useful. My staff is continuing to add to and update the 
Manual. Last month, Part 3 (covering §761.72 through SubpartT of the regulations) was posted 
on the PCB web site at www.epa.gov/pcb/. In addition, my staff has been compiling material to 
supplement Parts 1 and 2. In responding to your questions, we have reformatted them for 
inclusion in a future version of the Manual. 

Q: My company owns distribution equipment manufactured after 1?80 that is labe(ed by 
the manufacturer as containing no PCBs or <2 ppm PCBs. We are confident we have 
not cross-contaminated the equipment during servicing. We also have newly­
manufactured equipment that the manufacturer has identified as containing no PCBs. 
Must we test the units when we dispose of them or clean up a spill from the units, or 
can we rely on the manufacturer's statement and the servicing history to conclude that 
the units and the waste generated in cleaning up the spill are not regulatedfor 
disposal? 

A: You are responsible for properly disposing of all types of regulated electrical equipment, 
and for cleaning up and properly dispo§ing of any surfaces or materials contaminated by a 
spill from the equipment. The PCB rules do not speeifically require you to establish the 
concentration of the equipment prior to disposal, although EPA recommends that you do 
so. However, if you choose not to do so, you risk improperly disposing of the equipment 
in violation of the regulations. 

To establish the concentration of your equipment for disposal, you may use methods set 
out in §761.2(b)(2). One of those methods is to test the equipment. The other is to rely 
on documentation of PCB concentration from the manufacturer of the equipment and 
servicing records showing PCB concentration of the fluids used to service the equipment 
since it was manufactured. Keep in mind that you are legally responsible for properly 
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disposing of equipment containing PCBs or material contaminated with PCBs as a result 
of a spill, based on the concentration of the liquid in the equipment or of the spilled 
material at the time of disposal. Test results (regardless of :who conducted the test) or 
manufacturer certifications that are several years old may not, without complete servicing 
records, accurately reflect actual, current PCB concentrations. 

Q: How do I apply the assumption rule to electrical equipment such as capacitively 
coupled voltage transformers, capacitively coupled potential devices, capacitively 
coupled carrier current devices, and coupling capacitors? 

A: At present, the assumption rules at §761.2 apply to specific types ofequipment­
transforrners, circuit breakers, reclosers, oil-filled cable, rectifiers, mineral oil-filled 
electrical equipment, and capacitors. Ifyou have equipment that does not fall into any of 
these categories, there. is no assumption applicable to your equipment. The equipment is 
regulated for use based on its actual PCB concentration. Ifyou have data you believe 
supports creating an assumption rule for your equipment, you may submit it to EPA for 
consideration during future rulemakings. 

Moreover, the PCB regulations prohibit the use of equipment containing PCBs unless 
specifically authorized. Ifyour equipment is not covered by a current use authorization at 
§761.30, its use is a violation of the regulations. Check with your Regional PCB 
Coordinator ifyou are not sure whether a particular piece of equipment is authorized for 
use. 

Q: Why can't I use the Spill Cleanup Policy to clean up any spill that occurred after May 
4, 1987, even if the spill is more than 72 hours old? 

A: The Spill Cleanup Policy was never intended to apply to old spills. The Policy states that 
"old spills which are discovered after the effective date of this policy will require site-by­
site evaluation because of the likelihood that the site involve more pervasive PCB ·· 
contamination than fresh spills and because old spills are generally more difficult to clean 
up than fresh spills (particularly on porous surfaces such as concrete)." (See 
§761.120(a)(l)(ii).) Since the promulgation of the Disposal Amendments, EPA is 
directing persons with spills more than 72 hours old to §761.61, which was specifically 
designed to address cleanup of old spills. 

Q: Are bushings PCB Articles subject to storagefor reuse requirements? My company 
maintains a stock ofbushings, some ofwhich contain dielectric fluid in two or three 
separate reservoirs. Not all the reservoirs are accessible for sampling. May I store 
these bushings for reuse and dispose of them based on test results ofonly the 
accessible reservoirs? 

A: Yes, if the bushings contain PCBs. A "PCB Article" is a manufactured article whose 
surface has been in contact with PCBs. (See §761.3.) Ifyou do not know whether your 
bushing contains PCBs in inaccessible reservoirs, EPA recommends that you store the 



bushing for reuse in accordance with §761.35 to avoid a violation of the regulations. At 
the time of disposal, you must either determine the concentration ofPCBs in all reservoirs 
of the bushings or dispose of them as if they contained PCBs ;,500 ppm. 

I hope this information is useful to you. Ifyou would like to discuss any of these 
questions further, please contact Tom Simons ofmy staff at (202) 260-3991. 

ohn W. Melone, Director 
National Program Chemicals Division 




