
HOW YOU SAMPLE MATTERS 

The cleanup rules are based on “as-

found” concentrations of PCBs. That 

means samples must be collected before 

the material is disturbed. Stockpiles may 

be sampled if they were already in place 

at the time of site investigation or 

characterization. 

FOR MORE INFORMATION 

Visit the following websites: 

https://www.epa.gov/pcbs 

PCB Facility Approval Streamlining 

Toolbox (PCB FAST) 

https://www.epa.gov/pcbs/pcb-facility-

approval-streamlining-toolbox-fast-

streamlining-cleanup-approval-process  

EPA provides checklists to help with the 

notification (for self-implementing 

cleanups) and the cleanup application 

(for risk-based cleanups). 

QUESTIONS? CALL THE EPA. 

REQUIREMENTS FOR THE  

SELF-IMPLEMENTING 

CLEANUP OPTION 

There are very specific requirements for 

site characterization sampling: 

Any deviation from the procedures of self-

implementing cleanup under 761.61(a) 

requires approval from EPA under 761.61(c).  

If the characterization deviates from the 

regulations, the self-implementing cleanup 

and disposal option is not applicable 

Polychlorinated 
Biphenyls (PCBS) 

 GUIDE FOR 

ENVIRONMENTAL 

PROFESSIONALS 

Call the EPA for questions 

prior to conducting 

assessments that may 

involve PCB remediation 

waste. 

 

Contact your EPA 

Regional PCB Coordinator 

early – as soon as you 

think you might have or 

know you have PCBs on 

your site. You can find 

contact information for 

your EPA Regional PCB 

Coordinator at: 

 

www.epa.gov/pcbs/

program-contacts 
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Sample size and 

procedure  

(§761.286) 

 

 

 

Number of  

samples  

(§761.283) 

 

 

 

3-meter  

sampling grid 

 

 

 

Specific laboratory 

methods (extraction 

methods) (Part 761, 

Subparts N and O) 

(This is a generalized depiction, see  
40 CFR Part 761 for full detail.) 



Do the samples  

have PCB levels of 

≥50 ppm? 

DO YOU HAVE  

PCB REMEDIATION 

WASTE AT YOUR 

SITE?  

Even if the spilled material is <50 ppm,  

it may still be regulated as PCB 

remediation waste. 

 
 START 

Was the source  

BOTH  

authorized for use  

AND  

<50 ppm? 

NO 
Did the spill occur 

after 1978?* 

761.61 (a) 

Self-Implementing 
Cleanup 

• Must notify the EPA 

• Specific sampling 
requirements 

• Can send PCB 
remediation waste <50 
ppm to Subtitle D landfill 

761.61 (c) 
Risk Based Cleanup and 
Disposal 

• Must obtain EPA 
approval for site-specific 
sampling, cleanup and 
disposal plan 

• EPA approval depends 
on plan posing no 
unreasonable risk to 
health or environment 

• Can send PCB 
remediation waste <50 
ppm to Subtitle D landfill 

761.61 (b) 

Performance Based 
Disposal 

• Not required to notify the 
EPA 

• Must remove all waste with 
PCB levels above 1 ppm 

• Must send to an 
approved  TSCA facility 
(PCB landfill or 
incinerator) or 
decontaminate 
according to 761.79. 

PCB  

REMEDIATION 

WASTE 

There are 3 cleanup 
options, each with 

specific sampling and 
disposal requirements. 

* If the spill was between January 1978 and July 1979, then see 40 CFR §761.3 or call the EPA. 
** In situations of unreasonable risk, the EPA may require cleanup of pre-1978 releases. The disposal requirements of §761.61 apply in all cases (see 40 CFR 
§761.50(b)(3)). 

NO 

NOT PCB 

REMEDIATION WASTE 

• No federal cleanup or 

disposal obligations under 

TSCA** 

• Check your state 

environmental agency for 

state requirements 

 NO 

YES 
YES 

YES 

 For any  

questions,  

call the EPA. 


