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Ms. Lucinda L. Sullivan TOXIC SUBSTANCES
Technical Trainer :

Asbestos Hazard Management Branch

Department of Environment, Health & Natural Resources

P.O. Box 27687

Raleigh, North Carolina 27611-7687

Dear Ms. Sullivan:

Thank you for your letter of October 15 requesting
clarification of EPA's requirements relating to AHERA training
course instructor qualifications. As we discussed in our
subsequent telephone conversation, EPA has very little written
guidance on this subject other than the language contained in the
Model Accreditation Plan (MAP) regulation. As you know, 40 CFR
Part 763, Subpart E, Appendix C, III(7), states that instructors
must have academic credentials and/or field experience in
asbestos abatement.

EPA views the MAP instructor qualification criteria as both
strict and flexible. It is strict insofar as it requires
instructors to demonstrate an ability to present their assigned
material and answer questions knowledgeably. It is also flexible
because it allows state programs to go beyond EPA's criteria to
adopt more definitive standards as appropriate. Further, the MAP
requires that all instructors be approved before they present
material in a classroom for accreditation purposes.

In determining the adequacy of an individual instructor's
academic credentials and/or field experience, it is important to
consider them in the context of the actual classroom material the
instructor will be responsible for presenting. Where, for
example, the training course is a 4-day contractor/supervisor
course, and the instructor will be one of only two instructors
presenting the entire curriculum, their training or experience
must demonstrate broad knowledge of all of the various topic
areas they will be covering (e.g., medical monitoring, contracts,
personal protective equipment, air monitoring, etc.). 1If, on the
other hand, they are presenting only on one or a few subjects,
they should only be expected to demonstrate knowledge in those
relevant areas. An example of the latter would be where a
licensed industrial hygienist was a lecturer who presented the
material on safety hazards, and then left.
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In pursuing this, you may wish to contact Alfreda Freeman,
the EPA Region IV Asbestos Coordinator (RAC) in Atlanta, at 404-
347-5014, for further information and assistance in this regard.

Our regional offices
training instructors
experience with this
deciding what future
new training courses
programs since 1989,

have historically reviewed and approved

in the AHERA program, and their first-hand
procedure may prove helpful to you in

course to take. In addition, because all
have been approved by EPA-approved state

we might also suggest that you contact these

other state program offices for information regarding their
criteria or procedures.

We appreciate and encourage your efforts to develop regional
criteria for the approval of training course instructors within
the states represented by the Southeastern States Asbestos

Conference.

cc: Esther Tepper
Pat Curran
Alfreda Freeman

Sincerely,

cZy o

Philip W. King
Field Programs Branch
Chemical Management Division (7404)



‘State of North Carolina
Department of Environment,
Health and Natural Resources

Division of Epidemiology

James B. Hunt, Jr., Governor
Jonathan B. Howes, Secretary

October 15, 1993

Mr. Philip King

United States Environmental Protection Agency Headquarters
401 M. St. S. W./T.S. 798

Washington, D.C. 20460

Dear Mr. King:

The North Carolina Asbestos Hazard Management Branch requests that the
EPA provide a clarification in regards to instructors who teach AHERA
training courses. In 40 CFR Part 763, Subpart E, Appendix C, III (7), it
is stated that instructors must have academic credentials and/or field
experience in asbestos abatement. As you are aware, the Southeastern
States Asbestos Conference is working diligently to provide criteria for
these instructors. A clarification of academic credentials and/or field
experience is needed until all the states in EPA Region IV are able to
adopt this information in their regqulations.

Thank you in advance for your prompt attention to this matter. If you
have any questions, please contact me at (919) 733-0820.

Sincerely,
¢/ )

Lucinda L. Sullivan
Technical Trainer
Asbestos Hazard Management Branch
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