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Federal Agency Certification Plans  
for Pesticide Applicators 

Q&As 
 

 
 
The Federal Insecticide, Fungicide, Rodenticide Act (FIFRA) Section 3 gives EPA the authority to classify 
pesticides as restricted use or general use. Restricted use pesticides (RUPs) may be used only by a 
person who is a certified applicator or under the direct supervision of a certified applicator. Federal 
agencies that certify persons as applicators of RUPs must have an EPA-approved certification plan. In 
January 2017, the EPA revised the federal minimum applicator certification program requirements and 
the certification plan contents in the Certification of Pesticide Applicators (CPA) regulation at 40 CFR 
171. Federal agencies with existing EPA-approved certification plans must submit to EPA by March 4, 
2020 a revised certification plan to align with the January 2017 federal minimum program requirements 
and certification plan contents.  
 
The following questions were submitted to EPA by federal agencies. The answers are intended to assist 
federal agencies in the administration of certification programs and the revision or development of 
federal agency certification plans. EPA may add more questions and answers at a future date.  
 
For more information, contact Ryne Yarger at yarger.ryne@epa.gov or Jeanne Kasai at kasai.jeanne@epa.gov 
 
 
 
Question 1:  EPA is deliberating FIFRA 24(c) State-specific labelling of pesticides, specifically more-
restrictive labelling vs. additional uses [see, for example: 
https://www.dtnpf.com/agriculture/web/ag/crops/article/2018/11/01/State-restrictions-federal-
pesticide ].  How does EPA intend to apply label requirements to multi-State applications of 24(c) 
products by Federal agency employees, who are certified by their agency, on Federal lands? 
 

Response: EPA is currently re-evaluating its approach to reviewing 24(c) registrations and the 
circumstances under which it will exercise its authority to disapprove those registrations. Before 
making any changes in this regard, EPA intends to take public comment on any potential new 
approaches before adopting them. EPA is not making any immediate changes in this area and 
does not expect any potential changes will impact 24(c) registrations that States approve ahead 
of the 2019 growing season.  

While those determinations are yet to be made, EPA can address some of the issues concerning 
Federal agency applicators’ responsibilities regarding State requirements in the table below:    
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Table – Federal Agency Applicator Responsibilities Regarding Compliance with State Requirements*  
under 40 CFR §171.305(e) 

If a restricted 
use pesticide 
product is 
labeled… 

Does the State have 
pertinent laws or 
regulations governing 
the product? 

Use takes place on lands within 
the State’s boundaries and not 
subject to exclusive Federal 
jurisdiction 

Use takes place on lands subject 
to exclusive Federal jurisdiction 
that are within the State’s 
boundaries 

…with State-
specific 
requirements 

Yes The Federally-certified 
applicator must comply with all 
labeling requirements, including 
the State-specific requirements 
on the label 

The Federally-certified 
applicator must comply with all 
labeling requirements, including 
the State-specific requirements 
on the label 

…without State-
specific label 
requirements  

No The Federally-certified 
applicator may use those 
quantities of the product in any 
manner consistent with the 
EPA-approved label and labeling 

The Federally-certified 
applicator may use those 
quantities of the product in any 
manner consistent with the EPA-
approved label and labeling 

Yes The Federally-certified 
applicator must comply with all 
applicable State pesticide laws 
and regulations when using 
RUPs outside of areas of 
exclusive Federal jurisdiction, as 
provided by 40 CFR 
171.305(e)(1). 

The federally-certified applicator 
may use those quantities of the 
product in any manner 
consistent with the EPA-
approved label and labeling 

* Note: State requirements do not apply to anyone in Indian country. Therefore, Federally-certified applicators 
may use those quantities of the product in any manner consistent with the EPA-approved label and labeling and 
must comply with all applicable Tribal pesticide laws and regulations when using RUPs within Indian country, as 
provided by 40 CFR 171.305(e)(1). 

 
In contrast to restricted use pesticide (RUP) use in the table above, a Federal employee using 
containers of a general use or unclassified pesticide product is not subject to the requirements 
of part 171, and therefore not required by 171.305(e)(1) to comply with State regulations. 
However, Federal agencies are expected to make efforts to comply with State and local 
requirements per Executive Order 12088.  EO 12088 directs Federal agencies to comply with 
“applicable pollution control standards,” defined to mean “the same substantive, procedural, 
and other requirements that would apply to a private person.” EO 12088 requires that Federal 
agencies “cooperate” and “consult” with State and local agencies regarding their environmental 
requirements, but EO 12088 (like other Executive Orders) creates no legal rights or obligations 
on any person. 

 
 

Question 2:  In States that certify “commercial” applicators of “general use” and “restricted use” 
pesticides, will a Federal agency certification for RUP use suffice for applications of both “general use” 
(including unclassified pesticides) and “restricted use” pesticide? 

 
Response: EPA’s Certification of Pesticide Applicators rule, 40 CFR part 171, applies only to the 
use of RUPs.  EPA has no position on what is required to comply with any individual State’s rules 
governing use of general use and unclassified pesticides.  
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However, we note that States do not appear to have the authority to require Federal employees 
who use pesticides within the scope of their employment to hold a State license.  FIFRA does not 
appear to contain a clear and unambiguous waiver of sovereign immunity, and absent such 
waiver the Supreme Court decisions in Hancock v. Train, 426 U.S. 167 (1976), EPA v. California, 
426 U.S. 200 (1976), and Johnson v. State of Maryland, 254 U.S. 51 (1920), support the 
conclusion that Federal employees who use pesticides within the scope of their employment 
cannot be required to hold a State license.  As discussed in Answer One above, Federal agencies 
are expected to make efforts to comply with State and local requirements per Executive Order 
12088.  Each agency will need to consider whether the training and certification provided to 
Federal employee pesticide users is comparable to a State’s substantive requirements for 
commercial users of general use and unclassified pesticides.   
 

Question 3:  If a Federal employee is certified by his/her agency for a period of 4 years, but the 
neighboring State uses 2-year certification periods, will the Federal employee need to be recertified 
more frequently than each 4 years? 

 
Response:  The Certification rule at 171.305(e)(1) requires that Federal agency certification 
plans require their certified applicators to comply with “any substantive State or Tribal 
standards in regard to qualifications for commercial applicator certification that exceed the 
Federal agency's standards” if the Federally-certified applicator plans to make any RUP 
applications in areas not subject to exclusive Federal jurisdiction.  Not all State and Tribal 
pesticide laws and regulations pertaining to certification are considered “substantive State or 
Tribal standards in regard to qualifications for commercial applicator certification” as that term 
is used in 171.305(e)(1). EPA considers the length of the recertification period to be a procedural 
requirement, so Federal agency-certified applicators would not be required to be recertified 
more frequently under the scenario presented so long as the agency-certified applicators can 
reasonably be expected to have a level of competency equal to or greater than that required by 
the State or Tribe and provided that the agency-certified applicator complies with all applicable 
State or Tribal laws and regulations when applying pesticides outside of Federal jurisdictions. 
 
 

Question 4:  Does EPA consider any State/Tribal “licensing” requirements for pesticide applicators to be 
“substantive” standards in regard to qualifications for commercial applicator certification that exceed 
the USDA/FS certification plan standards? 
 

Response: Similar to the response to recertification periods in Question Three, EPA considers 
“licensing” requirements to be procedural requirements as opposed to “substantive State or 
Tribal standards in regard to qualifications for commercial applicator certification” under 
171.305(e). Substantive standards in regard to qualifications for commercial applicator 
certification include, but are not limited to, such things as minimum age requirements, subject 
matter in regard to which the certified applicator is expected to be competent, and the 
expected level of competency. Other substantive standards that might be addressed in a 
certification plan include requirements regarding recordkeeping, reporting, and supervision of 
noncertified applicators.  
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Question 5: If State Y does not have reciprocity of certification with a second State X, but the Federal 
agency awards certification based upon State X’s certification, is the Federal agency’s awarded 
certification valid in both States? 

Response: Under § 171.305(a)(10), a Federal agency may waive any or all of the procedures 
specified in § 171.103, § 171.105, and § 171.107 when certifying applicators in reliance on valid 
current certifications issued by another State, Tribal, or Federal agency under an EPA-approved 
certification plan. The Federal agency certification plan must explain whether, and if so, under 
what circumstances, the Federal agency will certify applicators based in whole or in part on their 
holding a valid current certification issued by another State, Tribe, or Federal agency.  
 
The process a Federal agency uses to certify its applicators (e.g., agency’s own training/testing 
versus prior certification by another certifying authority) does not necessarily affect the scope of 
the Federal agency applicator’s certification. Therefore, if an agency wishes to Federally certify 
an applicator based on one State’s certification, the Federal agency certification would be valid 
wherever the Federal agency says that certification would be valid under its plan.  However, if a 
Federal agency intends for its applicators to use RUPs in areas not subject to exclusive federal 
jurisdiction (i.e., on State or Tribal lands), the Federal agency certification plan will need to 
address how the agency will assure that its applicators will meet the pertinent jurisdictions’ 
substantive standards for the qualifications for commercial applicators that exceed the Federal 
agency’s standards or any certifying authority’s standards on which the Federal agency plan is 
relying upon. (See § 171.305(e)(1)).  


