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Dear Ms. Bergeson:

This letter continues to address the key concerns of the Metals Chemistry Forum (the
Forum) identified in your September 19, 2005, email to me. My letter, dated October 27, 2005,
addressed most of your concerns. This letter addresses the remaining issues.

Issue 1d: For example, a material may be a non-reportable mixture even though there is
an Inventory name that could describe the material.

EPA response: With the exception of a very limited number of listings, the
Inventory does not include substances that EPA considers to be mixtures. Certain
substances, identified as mixtures in the Note to 40 CFR 710.4(c)(2), were
included on the Inventory largely for information purposes. In the guidance
concerning mixtures, available at www.epa.gov/oppt/newchems, EPA refers to
these substances as statutory mixtures. As with simple mixtures, these statutory
mixtures themselves are not IUR reportable, but the discrete chemical
components comprising the mixtures are reportable’ when the substances are
manufactured or imported. As these few mixture listings seem to have created
confusion among the regulated community, EPA is considering removing them
from the Inventory at the next opportunity.

Issue 2: Mixtures, including statutory mixtures, are not subject to IURA reporting
requirements. The IURA reporting obligation for the components of a mixture accrues to
the manufacturer or importer of those components. EPA has identified certain mixtures
as “statutory mixtures.” In these situations, EPA accepts the fact that some chemical
bonding takes place among the components of the mixture. EPA has determined,
however, that such bonding does not change the “mixture” status of the resulting

' The substances are reportable as long as other reporting requirements are met, such as
production volume.
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material. EPA has elected to include its 1995 statutory mixture guidance as an appendix
to the guidance document for the 2006 IURA reporting period.

In doing so, EPA clearly indicates that EPA’s guidance should be followed; yet during
the meeting, some EPA representatives suggested that Industry should not place “too
much reliance on” EPA’s long-standing written guidance. Industry needs to know which
rules will apply when preparing its 2006 [URA reports, needs some clarification on
aspects of EPA’s existing statutory mixture policy, and should be able to rely on long-
standing written guidance on which compliance programs have been based.

EPA response: As stated above, mixtures, including those listed in the Note to 40
CFR 710.4(c)(2), are not subject to IUR requirements. However, the component
chemical substances of mixtures are reportable under the I[UR regulation. You are
correct in stating that the reporting obligation for the component substances
accrues to the manufacturer or importer of those components. Please note that, in
the case of the importer, the component substances are reportable even when
imported as part of a mixture. EPA’s mixtures guidance document, available at
www.epa.gov/oppt/newchems, provides general guidance for the New Chemicals
Program to help determine if a substance is a mixture. If the substance is a
mixture, it is not to be added to the TSCA Inventory. As noted earlier in this
letter, the only exceptions are the mixtures included on the Inventory for
informational purposes. These mixtures are identified in the Note to 40 CFR
710.4(c)(2). The Agency intends to provide clarification on the statutory mixture
guidance as specific questions are asked, and will do so in response to questions
from the Metals Chemistry Forum or others. EPA’s clarifications are based on
the regulatory language, as final determinations regarding reporting obligations
reside in the regulation.

Issue 4b: As a second example, metals and inorganics manufacturers often pay brokers
to remove waste-streams. The brokers may dispose of the waste material, or they may
seek to recover metals or materials contained therein, depending on market demand.
According to EPA’s comments, the second fact pattern could make the waste material a
non-exempt reportable byproduct; yet, the manufacturers have neither knowledge of nor
control over this outcome. EPA must recognize and address these unique issues to
achieve success in [URA reporting.

EPA Response: Manufacturers are responsible for reporting basic manufacturing
information for substances they manufacture or import, to the extent that the
information is known to or reasonably ascertainable by the manufacturer. As you
identified in your question, by-products may be used directly for a commercial
purpose, or may be used by a third party for a commercial purpose. By-products
without a commercial purpose are not reportable. The decision concerning
whether to report a substance when you paid a broker to haul it away is an
individual determination. EPA believes that there are circumstances where it will
be known to or reasonably ascertainable by the manufacturer that the substance is



being used for a commercial purpose. In those cases, the manufacturer is
responsible for reporting the substance.

Please do not hesitate to contact Susan Sharkey (sharkey.susan@epa.gov; 202-564-8789)
with any further questions or clarifications.

Sincerely,

M |

Neil M. Patel, Acting Director
Economics, Exposure, and Technology Division
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