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Attached is a set of clarifications relating to five issues 
associated with EPA's Surface Water Toxics Control Regulations. 
Each clarification concerns aspects of EPA's regulations relating 
to section 304(1) and water quality-based effluent limitations. 

These clarifications are being issued by EPA in connection 
with negotiations between EPA and petitioners in the case of 
American Paper Institute v. EPA (No. 89-1499), which is pending 
in the U.S. Court of Appeals for the D.C. Circuit. In return, 
petitioners have agreed not to brief the issues that are subject 
to these clarifications in the aforementioned case. 

Your offices should refer to these clarifications when 
applying the regulations to which they correspond. We also ask 
that you distribute these clarifications to the States within 
your respective regions. 

cc: Regional Counsel Water Branch Chiefs, Regions I-X 



CLARIFICATIONS 

1. ISSUE: The definition of whole effluent toxicity in 40 
C.F.R. § 122.2. 

CLARIFICATION: 

EPA defined whole effluent toxicity in 40 C.F.R. § 122.2 as 
the "aggregate toxic effect of an effluent measured directly by a 
toxicity test." The petitioners were concerned that this 
definition, in conjunction with the requirement in 40 C.F.R. § 
122.44(d)(1)(iv) and (v) that states implement narrative criteria 
by imposing limits on whole effluent toxicity, could be read 
expansively to require states to impose whole effluent toxicity 
limits prohibiting discharges which evoke any response in test 
organisms, no matter how slight, as measured by toxicity tests. 
The petitioners stated that such an interpretation could deprive 
a state of the authority to define what it considers to be 
acceptable levels of toxicity in a discharger's effluent 
consistent with applicable water quality standards. EPA does not 
interpret the definition of whole effluent toxicity in section 
122.2, or the requirements of section 122.44(d)(1)(iv) and (v), 
as imposing any substantive water quality standard for what 
constitutes an acceptable level of whole effluent toxicity. 
Rather, these sections indicate when the permitting authority 
must establish permit limits on whole effluent toxicity for 
purposes of achieving water quality standards (either numeric or 
narrative water quality criteria). 

2. ISSUE: The enforceability of limitations based upon 
single toxicity test results, as discussed at 54 Fed. Reg. 
23,871. 

CLARIFICATION: 

In the preamble to the final rule, at 54 Fed. Reg. 23,871, 
EPA stated that: 

A limit on whole effluent toxicity refers to a numeric 
effluent limitation expressed in terms such as toxic units, 
no observed effect level (NOEL), LC 50, or percent 
mortality. Effluent limitations may be expressed as chronic 
toxicity or acute toxicity (or both). Regardless of how the 
numeric limitations for whole effluent toxicity are 
expressed, any single violation of an effluent limit is a 
violation of the NPDES permit and is subject to the full 
range of state and Federal enforcement actions. 

EPA interprets this paragraph and existing regulations to 
provide that violation of an effluent limit for whole effluent 
toxicity is enforceable, whether that limit is expressed in terms 
of a numeric effluent limit or, where setting a numeric effluent 
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limit is infeasible, best management practices. (For example, 
some storm water discharges have volumes and pollutant 
concentrations that fluctuate wildly with storm events, making it 
difficult to document resulting water quality impacts.) The 
preamble statement does not address the issue of how permit 
limits may be derived. For example, when used appropriately, 
permit limits may include averages (e.g., monthly averages) which 
may be exceeded by an individual measurement so long as the 
average of the individual measurements is not above the limit and 
any applicable daily maximum is complied with. Permit limits, 
however expressed, must be designed to protect water quality 
standards. 

3. ISSUE: The requirement for limitations on all pollutants 
and the use of indicators, as set forth at 40 C.F.R. § 
122.44(d)(1)(i). 

CLARIFICATION: 

40 C.F.R. § 122.44(d)(1)(i) requires that permits contain 
effluent limitations to control pollutants that "are or may be" 
discharged at levels having the "reasonable potential to cause, 
or contribute to an excursion above any State water quality 
standard, including State narrative criteria for water quality." 

EPA did not intend to require water quality-based permit 
limitations on all pollutants contained in a discharge through 
the promulgation of the June 2, 1989 regulation; nor do we 
believe that the regulation has that effect. The proper 
interpretation of the regulations is that developing water 
quality-based limitations is a step-by-step process. First, the 
permitting authority must evaluate all available information to 
determine at what level pollutants are expected to exist in the 
current discharge. This determination is governed by 40 C.F.R. § 
122.44(d)(l)(ii). The goal of this step is to estimate the 
levels of pollutants in the effluent as discharged at the time of 
permit application, or with any projected increases in the 
discharge. 

Under 40 C.F.R. § 122.44(d)(1)(ii), the permitting authority 
must take into account the likely variability of the pollutant in 
the effluent, other current discharges (from both point and non- 
point sources as well as natural background), and (where 
appropriate) dilution. At the end of this step the permitting 
authority will have estimated an in-stream level of the pollutant 
(or pollutant parameter) of concern that has the reasonable 
potential to occur as a result of the discharge. (Most of this 

1 The technological or economic feasibility of a 
discharger meeting numeric limitations is not relevant to this 
determination. 
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step may have already been completed as a part of the total 
maximum daily load and wasteload allocation calculation.) If the 
estimated in-stream levels (which may occur, but will not 
necessarily occur) would exceed any applicable water quality 
criterion, including the narrative criteria, then the permitting 
authority must go to the next step and establish a water quality- 
based limit in accordance with paragraphs 122,44(d)(l)(iii)-(vi). 

EPA does not interpret section 122.44 (d) (l)(i) as requiring 
that permits contain water quality-based limitations on every 
pollutant that may be present in a given effluent. Rather, water 
quality-based limits are established where the permitting 
authority reasonably anticipates the discharge of pollutants 
the permittee at levels that have the reasonable potential to 

by 

cause or contribute to an excursion above any state water quality 
criterion, including state narrative criteria for water quality. 
40 C.F.R. s 122.44(d)(l)(i). The permitting authority should 
evaluate the reasonable potential for an excursion above a water 
quality criterion in light of the character of the effluent as 
discharged. 

4. ISSUE: The use of a state policy or regulation 
interpreting state narrative water quality criteria, as set 
forth at 40 C.F.R. S 122.44(d)(l)(vi)(A). 

CLARIFICATION: 

The final rule provides that a permitting authority must 
establish permit limits using one or more of several options 
whenever a specific chemical for which the state has not 
established a water quality criterion is present in an effluent 
at a concentration that causes, has the reasonable potential to 
cause, or contributes to an excursion above a state narrative 
criterion. 40 C.F.R. S 122.44(d)(l)(vi). The rule then 
prescribes several options for establishing permit limitations, 
including "explicit State policy or regulation interpreting [the 
State's] narrative water quality criterion . . . .'I 54 Fed. Reg. 
at 23,896, codified at 40 C.F.R. g 122.44(d)(l)(vi)(A). 

EPA interprets section 122.44(d)(l)(vi) as requiring permit 
writers to use a formally adopted state regulation or policy 
(including any state waste load allocation approved by EPA or 
established by EPA using formally-adopted state regulations or 
polices, where available) for deriving a chemical-specific 
numeric water quality-based effluent limitation from an 
applicable narrative standard in lieu of the other options for 
interpreting a narrative standard set forth in that section, if 
such a formally-adopted state regulation or policy exists. Such 
a regulation or policy would typically be part of either a 
state's water quality standards or total maximum daily load for 
the water body in question, and would be subject to EPA apprcval 
or disapproval in accordance with 40 C.F.R. Parts 130 or 131. If 
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the state had not formally adopted a state regulation or policy 
pursuant to 40 C.F.R. Parts 130 or 131, or if it has not been 
approved as part of the state NPDES program, the permit writer 
must develop limits, using any one of the options set forth in 
section 122,44(d)(l)(vi). Some of the industry petitioners in 
American Paner Institute v. U.S. EPA (D.C. Cir. No. 89-1499) and 
consolidated cases do not agree that a formally adopted state 
regulation or policy must be subject to EPA approval or 
disapproval before permit writers would be required to use the 
policy in developing limits. EPA expects this issue to be 
litigated in the permit context. 

When a permit writer interprets a narrative standard, the 
method of interpretation used will be available for public 
comment as a part of the permit and typically may be appealed 
through administrative and judicial procedures available for 
review of NPDES permit conditions. 

5. ISSUE: The standards for listing waters on the list of 
Clean Water Act ("CWA") section 304(1)(1)(B), 33 U.S.C. g 
1314(l) (1) (B), as set out at 40 C.F.R. S 130.10(d)(S. 

CLARIFICATION: 

Section 304(1)(1)(B) of the CWA, 33 U.S.C. S 1314(1)(1)(B), 
provides that the state should list waters where an applicable 
water quality standard is exceeded "due entirely or 
substantially" to point sources. EPA's final rule requires 
listing of a water under section 304(1)(1)(B) where (1) water 
quality-based limits on one or more point sources would result in 
the water quality standard for a toxic pollutant being achieved, 
or (2) discharges from one or more point sources would be 
sufficient to cause or are expected to cause an exceedence of the 
water quality standard for a toxic pollutant, regardless of any 
contribution of the same pollutant from nonpoint sources. 54 
Fed. Reg. at 23,897, codified at 40 C.F.R. S 130.10(d)(5). 

The conditions in 40 C.F.R. S 130.10(d)(5) govern only the 
determination of whether or not a given water should be listed 
under section 304(1)(1)(B). Section 130.10 (d)(S) does not 
dictate the limitations to be included in an individual control 
strategy (IVICSt'). ICSs may be developed in light of permit 
limits and nonpoint source requirements established through the 
total maximum daily load ("TMDL") process. The TMDL is a 
quantification of the capacity of a waterbody to assimilate 
pollutants based on the applicable water quality standard. The 
TMDL consists of the sum of wasteload allocations for point 
sources, load allocations for nonpoint sources, and natural 
background, with a margin of safety to account for uncertainty. 
Subject to EPA approval, if a state determines that reductions in 
the discharge of pollutants from a point source would be 
inequitable or prohibitively expensive, the state may adopt a 
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TMDL for achieving the water quality standards which relies in 
whole or in part upon control requirements on nonpoint sources. 
See 40 C.F.R. Section 130.7 
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