
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460

Do..~Q.!\' -S ut':J OFFICE OF
WATER

MEMORANDUM

SUBJECT: Clarifications Regarding Whole" Effluent Toxicity Test
Methods Recently Published at 40 CFR Part 136 and
Guidance on Implementation of Whole ~ffluent Toxicity
.,J.n Permits (~ .

FROM:

Tudor T. Davies, Di
Office of Science and Technology

~kj(Michael B. Cook, Di~
Office of Wastewater

TO:

Water Management Division Directors, Regions I-X
Environmental Services Division Directors, Regions I-X

The purpose of this memorandum is to provide further
clarifications regarding the Whole Effluent Toxicity (WET) test
methods promulgated at 60 Fed. Reg. 53529 (Oct. 16, 1995), as
well as to provide additional guidance on the implementation of
WET through National Pollutant Discharge Elimination System
(NPDES) permitting. We ask that you. share this memorandum with

the States in your Region approved to administer the NPDES
permitting program. In addition, we would encourage States to
make the information available to their NPDES permittees and
appropriate test analysts.

The clarifications and guidance in today's memorandum are
intended to supplement the memorandum sent out on April 10, 1996
by Tudor T. Davies, on "Clarifications Regarding Flexibility in
40 CFR Part 136 Whole Effluent Toxicity (WET) Test Methods". The
guidance in today's memorandum is also intended to supplement the
EPA guidance provided in the Technical Support Document for Water
Quality-Based Toxics Control, (March 1991, EPA/SOS/2-90-001) and
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the EPA Whole Effluent Toxicity (WET) Control Policy (July 1994, 
EPA 833-94-002. The following information answers some of the 
questions posed to the Agency since development of those 
documents. The first two parts of this memorandum answer 
questions about the effect of the method promulgation; the last 
three provide guidance about WET implementation. EPA permit 
writers are expected to follcw this guidance, although decisions 
on Individual permit proTh71sicns sho.Jld be made on a case-by-case 
basis, applying the law kr;d regulations to specrfic facts and 
justifying decisions in the reccrd for the permit. 

1. With the promulgation of WET methods in 40 CFR Part 136, did 
EPA provide recommended numeric criteria for WET under CWA 

section 3041 

No . To date, and including t:he October 16, 1995 analytical 
methods rulemakinc (60 Fed. Reg. 535291, the Agency has not 
established nationally-applicable criteria for whole effluent 
toxicity, for either acute or chronic toxicity under CWA section 
304 (a). The cnly available crit eria related to WET were 
developed for ad apply only in the 'Great Lakes basin. 

While explicitly applicable cnly in the Great Lakes basin, 
the f inal Water Quality G-^idance for the Great Lakes System in 40 
CF?. Part 132 (also known as the Great Lakes Initiative or GLI) 
does contain specific requirements pertaining to WET. The final 
Guidance requires Great Lakes Staze s and Tribes to adopt 0.3 TU, 
and 1.0 TU, elrher as numeric criteria or as an equivalent 
numeric interpretation cf narrar,ive criteria (6s FR 15422). The 
final Guidance also specifies the Part 136 WET methods as the 
required methods for measuring these values. See Water Quality 
Guidance for the Great Lakes Syszem, 60 FR 15366 at 15422 and 
15378, March 23, 1995. 

2. With the promulgation of 40 CFR Part 136, did EPA mandate 
which WET test methods NPDES authorities must use for the 
different types of designated. uses of receiving waters? 

No. To date, inclu-1 ng the WZT methods rulemaking, EPA has 
net mandated which test methods NPDES pennittlng authorities must 
use under different exposure conditions. The WET analytical 
methods rule simply prescribes how to conduct the tests, and 
that, if the permitting authorit: makes the decision to include a 



3 

WET limit in a permit, one of the promulgated methods must be 

used. 40 CFR 122.41(j)(4). Of course, procedures for approval 
of alternate test procedures under 40 CFR 136.4 & 136.5 still 

continue to apply. The permit writer has considerable discretion 
in selecting the appropriate test method (i.e., which test) as 
long as the method selected is consistent with the State's water 

quality standards and will protect the individual water in 

question, including, the designated use. 

If a State adopts a numeric toxicity criterion and the 

criterion specifies the organism(s) and the endpoint(s) (e.g., 

NOEC, IC25, growth, reproduction, or mortality), the permit 

writer would need to use that species and endpoint unless the 

State adopts and EPA approves a site-specific water quality 

criterion. 40 CFR 122.44(d)(1). Where a numeric criterion has 

not been adopted, we would expect the permitting authority to 

interpret the State narrative criterion for water quality in 

order to establish the appropriate effluent limitations, 
including any necessary toxicity limitations. In fact, States 

are required to provide information identifying the method by 

which the State intends to regulate point sources of toxic 

pollutants based on narrative criteria. Therefore, we assume 

that States will have information for the interpretation and 

implementation of narrative criteria. 40 CFR 131.11(a) (2). 

The permit writer must exercise his or her best professional 

judgement pursuant to 40 CFR 122.44(d), or analogous State law, 

to derive an appropriate WET limit, taking into consideration any 

State policies and or procedures for interpreting the narrative 
and any available site-specific information. If, for example, a 

State designates a water body to be fishable and swimmable, then 

the permit must include limitations as necessary to protect that 

designated use, even if that water body is an agricultural or 
storm water ditch (presuming that ditch is a "water of the United 

States"). 

The actual WET limit required for such habitat-limited 

receiving waters would depend upon the specificity with which the 

State has articulated the designated use and the criteria for the 

receiving water, any flexibility in interpreting such standards 

(i.e., narrative or numeric criteria), and whether or not 
sufficient site-specific information is available to demonstrate 

that the effluent limitation is as stringent as necessary to 
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protect the designated use. Therefore, to avoid controversy that 
may arise in permit issuance decisions for such water bodies, 
States and EPA Regions should determine the toxicity criteria and 
corresponding WET test species and endpoints appropriate for the 
designated use of the receiving water. 

In making this determination, NPDES permitting authorities 
should consult the apprcpriate water quality standards, including 
the designated use, numeric toxicity criteria where they exist, 
State policies and or procedures for interpreting the narrative 
criterion for water quality, and site-specific information. 
Vhere the State's water quality standards provide little 
specificity regarding the designated use and appropriate 
criteria, for example the use is "aquatic life" and there are no 
numeric criteria or proced.ures for interpreting the narrative, 
the State should consider refining the use designation to more 
specifically reflect the desired level of aquatic life for the 
particular water. The State will then be in a better position to 
select toxicity criteria (numeric or interpretations of the 
narrative) and test species and endpoints that match the 
designated use. 

3. Where available, should the permitting authority consider 
biological assessments in determining the need for chronic 
WET limitations7 

If available, the permitting authcrity shouid- consider 
biological assessments, and any other relevant data in 
characterizing the effluen: to determine whether the discharge 
will cause, or have reasonable potential to cause, or contribute 
to an excursion above a State wa:er (;uality standard, including 
State narrative criteria for water quality. This is discussed in 
the E?A's 1991 guidance document, Technical Support Gocument for 
Water Quality-Based Toxirs Control (TSD) on page 22 as follows: 

To more fully protect: aquatic habitats and provide mere 
comprehensive assessments cf aquatic life use ncnattainment, 
EFA recommer,ds that States fully integrate chemical-
specific, -whoie effluent toxicity, and bioassessment 
approached intc their water quality-based toxics control 
programs. It is EPA's position that the concept of 
"independent application" be applied to water quality-based 
situations. Since each method has unique as well as 



overlapping attributes, sensitivities, and program 
applications, no single approach for detecting lrnpact should 
be considered uniformly superior to any other approach. For 
example, the inability to detezt rece.ivj:ng water impacts 
using a biosurvey alone is insufficient evidence to waive or 
relax a permit limit established using either of the other 
nethcds. The most protective results from each assessment 
conducted should be used in the effluent characterization 
process (See Chapter 3). The results of one assessment 
technique should not be used to contradict or overrule the 
results of the other(s). 

Whenever there are discrepancies between the findings of the 
approaches, regulator,7 agencies may need to re.-examine the 
findings to determine if simAplifications or assumpticns may 
have caused the difference. The State of Ohio four,d in 60 
percent of the sites where they coliected bioassessment 
data, a biological impact occurred when chemical-specific 
data predicted no impact. The reverse also can occur --
biosurveys may not show any impact in a stream whereas 
effluent data modeled at IGW flow project an exceedance of a 
chemiral -specific criterion. In this instance, the 
regulatory authority may need to consider a more detailed 
monitoring and modeling cf chemical fate and transport 
(which could include prcbab>llisCic modeling! to tietermine 
if simplification in diluticn caiculations projected higher 
concentrations than would Se expected using the detailed 
model. The authority also would need tc examine 
concurrently the sampling approach and analysis of the 
biosurvey data to determine if it appropriately 
characterized the water. If there was still a difference, 
then the regulato,ry authorit:z will need tc use the more 
protective approach as the basis to determine necessary 
regulatory control. 

Thus, bioassessments proVV-lie usef,l information to augment 
data demonstrating problems wIth aztainnent of water quality 
standards, specifically, the "reasonable potential" evaluation 
about the need for a chrcnic toxicity limitation. Sucl-~ data 
would not, however, "cancel out" conclusions about water quality 
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based on chemical-specific data or evaluation of ambient water
using the whole effluent toxicity methods. Such bioassessment
data is only one of many factors to evaluate in assessing whether
the chemical-specific and WET data is representative of instream

impacts.

AJ:-e different tc.xicity limitations for different seasons
acceptable where the average flow for certain seasons is
greater than other seasons (e.g. summer drought periods)?

4.

NPDES permitting authorities have included seasonal limits
for many years based on concerns about excursions of dissolved
oxygen and ammonia standards. The Agency recently (September
1996) sent a letter out on this issue, reiterating current
guidance (see attachment). Seasonal limits could be used for WET
as well. As a general matter, however, the monitoring frequency
associated with seasonal limits would need to be greater than
with a single, fixed limit. Seasonally-variable WET limits,
thus, would need to be developed with the commensurate level of
monitoring, as explained more fully below. The base level of WET
monitoring would need to be conducted over an entire year to
build a baseline performance curve for the individual facility.
As the variability of the limit increases (over the year), then
the frequency of the monitoring should also increase.

The closer the limit is to the actual discharge and flow,
the smaller the safety factor to protect the environment. For
example, the permitting authority might consider that four
monitoring events (over the course of a year) would be adequate
to assess the WET of a discharge at a specific treatment level.
If the treatment level of that discharge varies over the year (to
meet different WET limits), then proportionally more frequent
monitoring would be appropriate, for example, eight monitoring
events when the permit has two different limits, sixteen
monitoring events for four different limits, etc. Of course, the
permit writer has some discretion in determining the appropriate
monitoring frequency for the initial year (to develop the
performance curve)," as well as to reduce that frequency in
subsequent years. This approach, however, is not intended to
authorize "real time" permit limits for WET, specifically, limits
that vary from day to day according to the actual measured

instream flow that day.
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5. Where toxicity identification evaluation/toxicity reduction 
evaluation (TIE/TRE) procedures have resulted in changes in 
effluent quality, should reasonable potential analyses be 
modified to reflect post-TIE/T= effluent quality? 

NPDES permit decisions should rely on valid representative 
data when assessing the reasonable potential for an effluent to 
cause or contribute to excursion of applicable water quality 
standards and in determining the types of limitations and or 
mon%toring requirements to include in the permit. EPA enccuraces 
permittees and applicants tc submit valid data that is 
representative of current operations at the facility. Where a 
facility is experiencing lower levels of toxicity and those lower 
levels are attributable to a discernable contrcl action (and that 
control action will be maintained), EPA believes the new data set 
can b,e used to determine "reasonable potential" to reflect this 
change at the facility. EPA discourages continued reliance on 
data that is nc longer representative of the facility's 
operations. The applicant for a permit (or penit modification), 
however, bears the responsibility for providing the most current 
data, while responsibility to act on such applications using that 
most recent data lies with the permittins authority. 

Attachment 

cc: EPA Permit Branch Chiefs 6r Program Coordinators, Regions I-X 
E?A Regional Biologists, RegiCnS I-X 
Ei?A Water Quality Permit Specialists, Regions I-X 
EPA Water Quality Standards Coordinators, Rec;lons I-X 
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bee: Jim Pendergast, OW/OWM/Permits Division 
Fred LeutnPr, SASD/OST 
Betsy Southerland, SASD/OST 
Mary Reiley, HECD/OST 
Jeanette Wiltze, HECD/OST 
Kathryn Smith, OECA/ORE/Water 
Margarete Heber, OW/OWM/Permits Division 
Stephen Sweeney, OGC 
Robert Wood, OST/SASD 
Susan Lepow, OGC 
Frank Gostomski, OST/HECD 
Teresa Norberg-King, ORD/Duluth 
Jim Lazorchak, ORD/NERL-Cincinnati 
Rick Scroggins, Environment Canada 
Jim Wharfe, Environment Agency-England 
Ken Kirk, AMSA 
Julie Becker, American Automobile Manufacturers Association 
John Hall, Hall and Associates 
Robbie Savage-ASWIPCA r/ 




