
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

AUG 24 1976 

OFFICE OF 
GENERAL COUNSEL 

MEMORANDUM 

SUBJECT: Binding Effect of 303(e) Basin Plans 

FROM: 

TO: 

General Counsel (A-130) 

Regional Counsel, Region 

FACTS 

IV 

The Florida Department of Environmental Regulation (DER) has 
submitted 303(e) Phase I Basin plans to EPA for approval. The plans 
contain determinations that "water quality limited" segments exist in 
specified places and recommend application of certain limitations 
necessary to meet water quality standards. In its submission, the DER 
specifically states that "none of the provisions of this document are 
rules, regulations or limits. Instead this is a technical document 
which may be utilized as one source of information for rule development 
and issuance of permits.. ." Representatives of the Florida phosphate. 
and citrus industries have questioned the technical basis of the plans 
and have asked whether the plans will form the basis for their NPDES 
permits. 

QUESTION 1 

Does the express intent of the State submitting the basin 
plan (e.g., that it be merely a source of technical 
information rather than a rule) have any effect on the 
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manner in which EPA utilizes the plan, if EPA is 
responsible for issuance and enforcement of NPDES 
permits throughout that State? 

ANSWER 

Unless a State certifies under section 401 the limitations 
contained in a 303(e) plan, EPA is not bound to include 
such limitations in the permit although EPA should give 
great weight to the suggested limitations. 

QUESTION 2 

If State recommends a "more stringent limitation" based 
on a "water quality segment" determination, and if this 
recommendation is contained in an EPA-approved Phase I "basin 
plan", is EPA required to impose a "more stringent 
limitation" in the initial issuance of NPDES permits? 

ANSWER 

If a State certifies that a segment is water quality 
limited, then a permit must contain more stringent 
limitations necessary to meet water quality standards. 
EPA is required to impose such more stringent limitations 
in the permit. If the State does not certify the specific 
limitations which are to be included in the permit, EPA. 
must make a determination of the appropriate limitations 
necessary to meet water quality standards. EPA must 
give great weight to state recommendations contained in 
Phase 1 basin plans. 

QUESTION 3 

In the situation described in Question (2), above, 
must EPA modify existing NPDES permit conditions to be 
consistent with Phase I "basin plan" recommendations? 

ANSWER 

It is EPA policy not to modify existing permits when 
state requirements or recommendations change during the 
course of the permit. EPA is concerned with maintaining 
a permit program which creates a stability both for the 
permitting authority and for the discharger. 
Therefore, EPA believes that permits should be modified 



3 

only in extraordinary circumstances. Section 402(b)(l)(C) 
provides that permits can be terminated or modified for 
cause, including, but not limited to the following: 

"(1) violation of any condition of the permit; 

'(ii) obtaining a permit by misrepresentation, or 
failure to disclose fully all relevant facts; 

"(ill) than ge in any condition that requires either 
a temporary or permanent reduction or elimination bf the 
permitted discharge.. 

Requiring that pe&ts be modified each time a State amends 
its regulations or its plans could create administrative 
havoc and would result in great uncertainty for the 
discharger. 

QUESTION 4 

Will a NPDES petit applicant/holder be entitled as a 
matter of right to challenge the technical basis of an 
EPA-approved State "basin plan" at the stage of 
issuance/modification of a NPDES permit to that source? 
Should the challenge to the basin plan instead be at the 
stage of EPA approval/disapproval of the plan? What is 
the proper forum? 

ANSWEB 

A permittee will be entitled to challenge the technical 
basis of a Phase I basin plan at the stage of permit issuance. 
To the extent that the limitations contained:in a basin 
plm 8re 8dopted as St8telaw, EPA wrst, of course, apply 
those limitations in permits, and challenges to the 
limit8tions may not bc considered in NPDES permit issuance 
proceedings. Instead the discharger must challenge such 
.limit8tions in st8te proceedings at the time the plans are 
being considered or adop,ted. Since EPA approval or disapproval 
of ,8 section 303(e) bssin plan h8s no legal implications upon 
the inclusion of specific limitations in 8 NPDES permit, 
it would not be appropriate for 8 permittee to challenge 
the conditions at that point. 
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DISCUSSION 

Your letter of July 2, 1976, raises a number of questions regarding 
the extent to which limitations contained in a Phase I Basin Plan 
required by section 303(e) of the FWPCA are binding upon EPA in its. 
issuance of a permit under section 402. 

The requirements for 303(e) planning have been coordinated with 
the requirements of section 208 planning for the development of 
Water Quality Management Plans. Regulations issued on November 28, 
1975, cover both "Policies and Procedures for Continuing Planning 
Process" (46 C.F.R. 130) and "Preparation of Water Quality Management 
Plans" (40 C.F.R. 131). 

However, 8s the preamble to those regulations states: 

Phase I plans consist of those plans submitted prior to 
July 1, 197S, or those plans submitted prior to July 1, 1976, 
where an extension of up to one year has been granted by the 
Regional Administrator for specific basins or other approved 
planning areas. For Phase I, the requirements for planning 
are those requirements set forth in 10 C.F.R. Parts 130 Ad 
131 "Water Quality Nanagement Basin Plans," promulgated on 
June 3, 1974. 

Those regulations, the "old" Part 131, clearly state that limita- 
tions contained in Phase I basin plans are to be given great weight 
in establishing appropriate permit conditions for dischargers when 
limitations relating to such dischargers are contained in the basin 
plan. Former section 131.310(8)(l) provided that: 

"The State8 8nd XPA will'use their best efforts to 
establish permit terms 8nd conditions consistent with the 
applfC8ble individual target affluent-limitations and 
target ab8tement d8tes established in any approved basin 
plan; subject, however, to all the rights that the permit 
applicant and other interested per8ons may,have under State 
and Federal law to contest such target effluent limitations 
ffna target abatement dates in permit issuance proceedings." 

Section 131.508 further provided that: 

"Each permit issued under. the National Pollutant Discharge 
Elimination System to any source covered by the basin plan 
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shall be prepared in accordance with the basin plan, as 
provided by in 8131.310. Failure of any permit to conform 
with.the requirements of this section may constitute grounds 
for the Regional Administrator or the Administrator to 
object to the issuance of.such permit." 

Thus, it is expected that in developing 8 permit for 8 discharger, 
the permitting authority, whether state or Federal, will rely heavily 
upon the basin plan in its determination of conditions necessary to 
-meet water quality standards under section 301(b)(l)(C). In most 
circumstances, it would be reasonable to expect that the permitting 
authority would initially propose limitations consistent with those 
contained in a 303(e) basin plan. However, the permitting authority 
is not bound to issue an initial permit containing such limitations. 
If comments made in the public hearing (as required by section 402 of 
the.FWPCA and 40 CFR 136) establish the need for other, alternative 
limitations, the permitting authority is required to substitute such 
alternative limitations if supported by the weight of the evidence. 
Similarly, the question of the appropriate limitations is a factual one 

e challenged under 40 CFR 136 by a request for an ad'judicatory 

A State, however, can make limitations contained in a 303(e) basin 
plan binding upon a discharger by certifying such limitations to the 
permitting authority under section 401 of the Act. If,limitations are 
certified, they must be included in a permit without further Federal 
action or review. A permittee who wished to challenge such certified 
limitations would be required to make such challenge in state pro- 
ceedings and would not be entitled to a NPDES adjudicetory hearing. 

Having stated our position in regard to the 'Phase I" 303(e) 
plans, I should note that the situation in regard to "Phase II" 208 
plans is quite different. Section 208(e) states that: 

No permit under section 402 of this Act shall be 
issued for any point source which is in conflict with a plan 
approved pursuant to subsection (b) of this section. 

1/ I note that both the Assistant Administrator for Enforcement and 
the Assistant Administrator for Water and Hazardous Materials have reached 
the same conclusion: ‘there is no legal requirement of permit conformity 
with Phase I plans". I attach a copy of their July 7, 1976 memorandum to 
Regional Administrators on this-subject. 



The new Part 130 regulations further define this prohibition: 

(c) NO permit under section 402 of the Act shall be 
issued for any point source which is in conflict with a 
plan approved by the Regional Administrator in 
accordance with-this part and Part 131 of this Chapter, 
provided however, that no such permit shall be deemed to 
be in conflict with any provision of such plan or portion 
thereof, hereafter approved, which relates specifically 
to the discharge for which the permit is proposed, unless 
the State has provided the owner or operator'of the dis- 
charge and the interested public with notice and the 
opportunity to appeal such provision. (40 C.F.R. 130.32) 

Thus we contemplate that specific provisions of 208 plans which 
directly.affect a discharger can be both administratively and judicially 
reviewed apart from the permit issuance process. Copditions whi'ch could 
have been subject to such review will be automatically included in 
proposed permits. Such requirements will then be considered similar to 
conditions required by state certification under section 401 and will 
not be reviewed or evaluated by EPA during the permit proceeding. 

cc: Mark Pfsano 
Chris Beck 
Jeff Miller 
Brian Molloy 
All Regional Co.unsels 




