
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

MEMORANDUM OFFICE OF ENFORCEMENT 

TO: James O. McDonald, Director 
Enforcement Division, Region V 

FROM: Deputy Assistant Administrator for Water Enforcement 
(EM-335) 

SUBJECT: Additional Questions on Enforcement Compliance 
Schedule Letters 

This is in response to your memo transmitting "Additional Suggested 
Questions on Enforcement Compliance Schedule Letters." Your memorandum 
arrived shortly before the final changes were made in the memorandum of 
December 10, 1976, from the Assistant Administrator for Enforcement, 
that provided questions and answers on the ECSL policy, and we did not 
attempt to revise that memo. The questions attached to your memo are 
restated below together with answers in the same format used in the 
December 10 memorandum. 

1. "The theory of the ECSL is that it is only the exercise of the 
enforcement discretion, not a modified permit. In the Adjudicatory 
hearing situation, however, knowledge and approval of all those 
participating would be needed. 

Would it therefore be appropriate to have the Adjudicatory Hearing 
settlement stipulation address both the modified permit and the 
ECSL and attach both as exhibits?" 

In cases where an adjudicatory hearing settlement contemplates 
the issuance of an ECSL, the settlement stipulation still must require 
the achievement of the appropriate limitations established under the 
FWPCA on or before July 1, 1977. Anticipating the issuance of an ECSL, 
it may contain factual rationale for an extended compliance schedule, 
and a recitation of the circumstances that warrant a finding of good 
faith. It should not contain an express commitment by EPA to issue an 
ECSL, as the exercise of enforcement discretion is an issue separate 
and distinct from the matters incontroversy at the hearing. For that 
reason the consent of other parties to the hearing is neither necessary 
nor appropriate in issuing the ECSL. 

2. "In view of item #12 (Draft Response), what if a State takes over 
the program after U.S. EPA has issued an ECSL, and the state had not, 
itself signed the ECSL; is it bound by the ECSL?" 



Since an ECSL is a documentation of the Agency's exercise of its 
prosecutorial discretion, it does not bind a State unless the State is 
a signatory. That is, a State is bound by its own action; and ECSLs 
issued by EPA do not mitigate against any State taking action under 
section 505. It would be appropriate, however, to provide the State the 
opportunity to co-sign any ECSL. Although State agreement is not a 
prerequisite, the ECSL policy encourages coordination and cooperation 
with the State in the development of ECSL conditions whether or not the 
State has NPDES program approval. When such coordination has taken 

place, the risk of later conflict in a situation such as describe 
would be minimized. 

3. "What about extending compliance schedule dates after 
issuance of an ECSL by modifying the ECSL? Would another 
Public Notice be required?" 

The ECSL policy does not contemplate the modification of 
an ECSL. Should the compliance dates contained in the 
ECSL not be met, it would usually be appropriate to elect 
other enforcement measures as the-most appropriate course of 
action. In the unusual situation where an ECSL is modified, 
the modification should be subject to public notice. 

4. "Where an Adjudicatory Hearing has been settled by a 
withdrawal agreement contingent upon permit modification 
and ECSL, anti a public notice issued as to the modified 
permit, can this notice also reference the ECSL or must 
there be two separate public notices?" 

The public notice used with regard to the modification of 
a permit (presumably a matter not related to the extension of 
a compliance date beyond July 1, 1977) may be used for the 
purpose of providing notice of an ECSL that deals with the 
same permittee's compliance schedule. 

5. "When is a permit finally effective for the purpose of an 
ECSL? Where some or all of a permit is being held in 
abeyance by an adjudicatory hearing request, this is not, 
per the June 3 memo, a finally effective permit. At what 
stage does it become finally effective: 

ALJ record to RA? 
PA ruling? 
Administrator EPA ruling? 
Circuit Court of Appeals decision? 
U.S. Supreme Court decision?" 
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A pernit becomes finally effective when the Agency takes its final 
administrative action without further administrative appeal, i-2.) 
penit issuance when not followed by a request for an adjudicatdry 
h2arin9 which is granted, the RA's decision in an adjudicatory hearing 
when not followed bv a r2quest for appeal-to the Administrator ?&ich is 
granted, or th e Ahi'nistrator's decision on appeal. In scm2 situations, 
hoidevsr, it may be appropriate to issue an ECSL to settle an appeal of 
the Aoministrator's @ision to t';, La Court of Appeals (s2e the answer to 
Question +5 in the nem+andun of Dtcenb2r 10, i976, frcn the Assistant 
Administrator for Enforcgnent, on this subject). 

6. "Should the ECSL include a reference to the permit reporting 
requirccents and/or inclu de reporting requirements on the interim 
limits? Once the final limits are attained, or the final increment 
of t!le cornpl i ante schedule is reached, does the ECSL expire and the 
permit take over?" 

The ansltrar to both questions is "yes". Any interim limit and 
attendant monitoring and reporting requirements should be in th=CSL. 
The "s%liiplC Enforcement Compliance Schedule Letter" provided with th2 
due 3, 1976, memorandum on "Procedures for Issuance of Enforcement 
Comp?ianc2 Schedule Letters" includes the following provision: "Unless 
previously revoked, the effectiveness of this Enforcement Ccmplianc2 
Lcttcr Sh3i 1 expir e thirty (30) days after the date sp2cified above for 
achievement of tht Li'rritations of the Discharge." Early compliance is 
an appropriate r2a:on for r2voking the ECSL. The permit would then 
stand alone as a basis for assessing ccmpliance. 

7. "Ther2 is no specific statcnent anywhere in the several June 3, 
1975, memoranda or the October, 1376 Draft Response that there can 
S2 no r2quest for adjudicatory hearing pursucnt to an ECSL. But it 
is also not specifically allowed in any of thsse docL?ents. The 
June 3 Procedures mmo, however, states: 

"When the penit issuing authority intends to 
us2 an ECSL in connection with the i ssuanc2 of 
YPDES permits, the ECSL should be subject to the 
same public participation requirements as th2 
underlying permit." 
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Does this include the right of "any interested person" to request 
an adjudicatory hearing within 10 days after issuance of pemit and 
ECSL? 

If not, are the levers available to the public: 

1. To complain a t the public hearing; 

2. To take action via a section 505 Citizen's Suit?" 

Secjus:! of the nature of the action taken by a regulatory agency 
in issufng an ECSL, the public participation requirements of the ECSL 
policy were not intended to extend to requests for an adjudicatory 
hearing. If serious matters or controversy arise, it may be more 
appropriate to pursue other enforcement measures in order to establish 
appropriate compliance schedules. Tne ability of the public to know the 
nature of action taken by EPA or an :!PDES State when there is non-compliance 
with permit schedules is assured by the quarterly non-ccmpliance 
reports. Permittees failing to ccmply with their permit schedule must 
be included in the quarterly non-compliance report; and when an ECSL 
has hem issued or is contemplated, that should be noted as the action 
taken or Proposed. X citizen's ability to act is the same as in the 
tase of any discretionary enforcement measure. One of the features of 
the ECSL policy is t,,a h t it does not foreclose citizen suits. The 
added assurance of public participation in the case of ECSL's is the 
public notic e and opportunity for public hearing tiihereby the views and 
complaints of all parties m3y be heard. 

8. "2eg3rdi ng i ten 37 of the draft response, why shouldn't an ECSL be 
allowed for an industrial tie-in to a municipal plant after July 1, 
1977, where a discharger has no effective permit and it is not 
physically possible to meet 5PT by July 1, 1977, by either construc- 
tion of discharger's own treatment system or through tie-in to the 
municipality?" 

A discharger that has no effective permit and meets the other 
qualifications for the issuance of an ECSL nay be issued an ECSL. An 
ECSL for such a discharger nay specify that the discharger connect to 
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tnother treatment facility by a date-czrtain. Mile this is not 
a typical tie-in situation, it is one for which an ECSL may be used. 
Situations in which (1.l an industrial discharger has a finally effective 
pemit requiring a connection to a POTI and (2) the industry vi11 be 
unable to comply with its pemit bccaus e of the unavailability bf the 
municipal treatsent, will be dealt with under a separate policy currently 
being Jevel oped. 




