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SUBJECT: Innovative Technology Extensions Under §301(k) 
of Clean Water Act: Effect of §§301(j) and (1) 

This is in response to the two Clean Water Act questions 
raised in your memorandum of July 14, 1978. 

Question #1 

Is an innovative technology extension under section 
301(k) available for toxic pollutants in view of the language 
of section 301(1)? 

Answer #1 

Yes. 

Discussion #1 

Under section 301(k), a facility may obtain an extension 
until mid-1987 to meet best available technology ("BAT") 
limitations if the facility will use an innovative tech- 
nology which has the potential for industry-wide applica- 
tion. The language of §30l(k) does not exclude toxic BAT 
limitations from consideration. Section 301(1), however, 
provides that EPA "may not modify any requirement of this 
section" with respect to toxic pollutants. 
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The basic question is whether a BAT compliance date 
extension for a toxic pollutant under §301(k) would con- 
stitute a modification of a §301 requirement as prohibited 
by §301(l). A cursory reading of- §§301(k) and (1) provides 
no easy answer. In our view, however, the language of 5301 
and the legislative history indicate that the §301(1) 
prohibition does not apply to §301(k). 

Section 301(k) states that EPA may "establish a date 
for compliance" for a facility "which proposes to comply" 
with BAT. In contrast, §§301(c) and (g) (economic capa- 
bility and water quality waivers from BAT) state that EPA 
may "modify the requirements of (BAT]". Because section 
301(1) uses the phrase "modify any requirement," it is 
reasonable to link it to §§301(c) and (g) but not §301(k). 

This makes sense not only semantically, but also 
practically. Under a §301(k) extension, BAT (or even more 
stringent limits*) must in all events be met. Under §30l(c) 
and (g) modifications, facilities may be relieved of BAT 
limitations altogether. 

This construction of the statutory language accom- 
modates two important Congressional concerns. It maximizes 
the opportunities for innovative technology extensions, but 
assures that the substantive BAT limits for toxic pollutants 
will not be relaxed for any facility. 

The legislative history tends to confirm our construc- 
tion of the statutory language. Representative Roberts, 
Chairman of the House conferees, made the following state- 
ments about the Conference Bill: 

[N]ew subsection 301 (k) provides 
that the Administrator . . . may estab- 
lish an extension of the July 1, 1984 
requirements to no later than July 1, 
1987 for [BAT] for pollutants identified 
in subparagraphs ( C ), (D), and (F) of 
Section 301 . . . . 

197 Cong. Reg. H12932, December 15, 
1977 (emphasis added) . 

l Two of the three grounds on which §301(k) extensions may 
be based require "significantly greater" effluent reduction 
than normal BAT limits. 
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Due to the nature of toxic pollutants, 
those identified for regulation will not 
be subject to waivers from or modifica- 
tion of the requirements prescribed under 
this section, specifically, neither 
section 301(c) waivers based on the 
economic capability of the discharger 
nor 301(g) waivers based on water 
quality considerations shall be avail- 
able. 

197 Cong. Rec. H12927, Dec. 15, 1977. 

The first quote clearly indicates that BAT toxic 
limitations (which are covered under §301(b) (2) Cc)) qualify 
for 5301(k) extensions. The second quote indicates that the 
"waiversm and "modif ications" which Congress sought to 
preclude through 5301(l) were the §§3Ol(c) and (g) waivers 
and modifications, not the 5301(k) extension. 

Question 82 

Must an applicant for an extension for innovative 
technology under Section 301(k) apply within 270 days from 
the promulgation of an effluent guideline in accordance with 
Section 301(j) (1) (B)? 

Answer 82 

No. 

Discussion 82 

The 270-day deadline of S3Ol(j) (1) (B) governs modifica- 
tions of "the provisions of subsection (b)(2) (A) as it 
applies to pollutants identified in subsection (b) (2) (F)." 
It should be noted that §301(k) extensions for toxic pol- 
lutants, the focus of your first question, are not even 
potentially subject to the 2700day deadline. This is 
because S301(j) (l)(B) by its terms applies only to 5301(b) 
(2) (F) pollutants ("grey list" or "non-toxic/non-conventional" 
pollctants). 

The question remains whether $301(k) extensions for 
“grey list" pollutants are subject to the 2700day deadline. 
Under a careful reading of the statute, they are not. 
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The S3Ol(j)(l) (BI deadline covers applications for 
"modification of the provisions of subsection (b) (2) (A)." 
An extension under 5301(k) is not a modification of the 
provisions of (b) (2) (A). 

This is because (b) (2) (A) does not contain any dates; 
it only contains the substantive requirements for BAT. 
Section 301(b) (2) (F) is the provision which set dates for 
BAT compliance. AZ pointed out in Discussion #l above, 
5301(k) can only extend the date for BAT compliance: it 
cannot relieve a facility from BAT compliance. 

Had 530X(j) (1) (B) referred to "a modification of the 
provisions of subsection (b) (2) (A) and (b) (2) (F)," it would 
have been possible to apply the 270-day deadline to 5301(k) 
extensions for "grey list" pollutants. As the statute, is 
written. it is not possible to do so. 




