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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

SEP 12 1978 
OFFICE OF 

GENERAL COUNSEL MEMORANDUM 

SUBJECT: Applicability of Section 301(h) and (i) 
Modifications to Federal Facilities 

FROM : James A. Rogers, Associate General 
Counsel for Water & Solid Waste (A-131) 

TO : Lloyd A. Reed, Director 
Enforcement Division 
Region X 

In your memorandum of June 15, 1978, you requested that 
we provide legal opinions on three questions concerning the 
status of Federal facilities under the Clean Water Act. 

QUESTIONS 

1. Can Federal facilities holding NPDES permits qualify 
for §301(h) waivers of secondary treatment for marine 
discharges? 

2. Can Federal facilities qualify for §301(i) extensions? 

3. Are treatment plants at Federal facilities "publicly 
owned treatment works" within the meaning of §§301(h) 
and 301(i)? 

ANSWER 

Wastewater treatment plants at Federal facilities are 
not "publicly owned treatment works” within the meaning of 
§§302(h) and 301(i), and therefore operators of those facili- 
ties cannot qualify for modifications under §§30l(h) and 
301(i)(1). 

DISCUSSION 

Sections 301(h) and 301(i) were included in the Clean 
Water Act as part of the 1977 Amendments. Section 301(h) 
provides for issuance of permits to "publicly owned treat- 
ment works" (POTW's) modifying the requirements of §301(b) 
(1) (B) h wit respect to discharges into marine waters. Section 
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301(i)(1) provides for modification of permits for POTW's 
extending dates for compliance with §§301(b)(1)(B) and 
(b)(l)(C) of the Act. Section 301(i)(2) provides for modi- 
fication of permits for point sources which discharge into 
POTw'S (qualifying under §301(i)(1)) allowing an extension 
of time for compliance with §§301(b)(1)(A) and (b)(l)(C). 

Sections 301(h) and 301(i)(1) are applicable only to 
POTW'S. A review of the Act reveals that Congress intended 
to exclude federally owned treatment works from being classi- 
fied as POTW's. Moreover, while the Clean Water Act does not 
specifically define POTW's, the Agency has defined POTW's 
in its regulations so as to exclude federally owned treat- 
ment works from being classified as POTW's. 

The legislative history of §301 indicates that Congress 
considered the term POTW as synonymous with "municipali- 
ties" or "communities." Congress referred repeatedly to 
"municipal treatment works" and the requirements of "com- 
munities" under §301(b)(1) (B) to meet secondary treatment 
standards. l / Similarly, while §307 of the Act sets pre- 
treatment standards for limiting discharges into POTW's, the 
legislative history reveals that Congress used the term POTW 
interchangably with "municipal treatment plant" and "municipal 
waste treatment systems. "2/ The municipal character of POTW's 
is further evidenced in the legislative history of the 1977 
Amendments to §402(h) of the Act. Section 402(h) authorizes 
the States or EPA to enjoin further industrial connections 
to a POTW where a POTW has violated its permit. This new 
provision amending §402(h) was entitled "Enforcement of 
Municipal Permits" in the Senate and Conference Reports. 3 / 

In rulemaking actions, EPA has followed the legis- 
lative history and excluded Federal facilities from POTW 
definitions. The recently published amended pretreatment 
regulations defined POTW's in part as follows: 

l / Legislative History of the Water Pollution Control Act 
Amendments of 1972 [Legislative History], pp. 843, 1259, 1426, 
1460-61. 

2 / Legislative History, pp. 800, 1479. 

3 / Report of the Committee on Environment and Public Works, 
U.S. Senate, July 19, 1977, p. 74; Conference Report, December 
7, 1977, p. 37. 



E403.3(m) The term "Publicly Owned Treat- 
ment Works" or "POTW" means a treatment 
works as defined by section 212 of the Act, 
which is owned by a State or municipality 
(as defined by section 502(4) of the Act). 

43 red. leg. 27736, 27747 (June 26, 1978). 

The Agency's position on Federal facilities is also 
set forth in the preamble to amendments of the secondary 
treatment regulations. In that preamble, which was referred 
to in the attachment to your memorandum, the Agency stated: 

It is clear that section 304(d)(l) of the FWPCA 
requires promulgation of standards directly 
applicable to publicly owned treatment works 
only and therefore.40 CFR 133 is not directly 
applicable to private or Federal wastewater 
treatment ponds. 

54664 (October 7, 1977) 

Because they are not "POTW's", as that term is USed 
in the Act, Federal facilities are ineligible for waivers 
or extensions under SS30l(h) or 301(i). Even if Federal 
facilities could be considered to be POTW's they would 
clearly not qualify for extensions under §3Ol(i)(l). Sec- 
tion 301(i)(l) provides an extension of time for meeting 
the requirements of §§30l(b)(l)(B) ant! 301(b)(l)(C) "when 
File United ,C",ates has failed to make financial assistance 
under this Act available.” A/ This provision could not apply 
to Federal facilities since such facilities are not eligible 
for financial assistance under the Act. Section 201(g)(2). 

While Federal facility NPDES permittees may not qualify 
for extensions under $S3Ol(h) or 301(i)(l), they may qualify 
for extensions under S3Ol(i)('2) of the Act. Section 301(i)(2) 
is applicable to all "point sources (other than publicly owned 
treatment works)." If a Federal facility NPDES permittee comes 
within the definition of "point source" in §502(14) of the Act, 
then that permittee, like any other point source, may seek a 
permit modification under the provisions of §3Ol(i)(2). 

4/ The "financial assistance" referred to in 5301(i)(l) is 
The seventy-five percent funding made available under f2Ol(g)(l) 
in the construction grants program. 




