
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF ENFORCEMENT 

MEMORANDUM 

TO: Regional Enforcement Division Directors 
Director, NEIC 
NPDES State Directors 

FROM: Deputy Assistant Administrator for Water Enforcement (EN-335) 

SUBJECT: Office of General Counsel (OGC) Memorandum 

Attached is a copy of a legal opinion prepared by OGC in response 
to questions concerning the inclusion of compliance schedules in Second 
Round and new permits. The Permits Division is including this document 
in its Policy Book as 780-21-IV.. If you have any questions or comments 
about this opinion please contact Scott Slesinger (EN-336), 202-755-0750. 

Jeffrey G. Miller 

Attachment 

cc: Regional Permits Branch Chiefs 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

DEC 29 1978 OFFICE OF 
GENERAL COUNSEL 

MEMORANDUM 

TO : Deputy Assistant Administrator for 
Water Enforcement (EN-335) 

FROM : Associate Genera COUNSEL 
Water and Solid Waste Division (A-131) 

SUBJECT: Request for a Legal -- Inclusion of Com- 
pliance Schedules in Round Permits and 
Newly Issued Permits -- Your Memo of November 2, 
1978 

QUESTION 

You have asked a series of questions regarding the require- 
ments of best practicable control technology currently available 
(“BPT”) and water quality standards (“WQS”) in permits issued 
after July 1, 1977. Your first questions concern reissuance of 
a permit to a source which had already been subject to BPT re- 
quirements in an expiring permit. If BPT or WQS have become more 
stringent since issuance of the first permit and additional con- 
struction would be necessary for the source to meet the changed 
requirements, you ask whether the permit must require the source 
to meet the new BPT or WQS requirements and, if so, whether the 
permit may include a schedule for achieving the new requirements. 
In addition you ask, in the case of a new permit, whether the 
permit may ignore BPT and WQS requirements and place the source 
on a direct schedule to BAT/BCT. In both cases, you ask whether 
a schedule of compliance, if allowable, may provide a time period 
during which no construction is required, to allow the permit 
writer and the discharger to determine what construction will be 
required by BAT/BCT where those requirements cannot be clearly 
determined when the permit is issued. 
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ANSWER 

If a source, other than a publicly-owned treatment 
works, has never received an NPDES permit setting forth 
any applicable BPT and WQS based effluent limitations, a 
permit issued to such source must require immediate com- 
pliance with the applicable requirements of BPT or WQS as 
those requirements art in effect at the time the permit is 
issued. If a non-POTW source has achieved its first-round 
effluent control requirements, a new or reissued permit to 
that source should assure that the source will continue to 
achieve those effluent reductions. In addition, revised 
BPT and WQS must be applied to the source. Since the Act 
provides no fixed schedule for compliance with these re- 
quirements, EPA should adopt a reasonable scheme for at- 
taining compliance expeditiously, consistent with orderly 
application of the Act’s 1984 requirements. 

DISCUSSION 

Section 301(b)(1)(A) of the Clean Water Act requires 
all sources of pollutants, other than publicly-owned treat- 
ment works, to achieve BPT by July 1, 1977, and Section 
301(b)(1)(C) requires all sources to comply with WQS by 
that date. Section 301(b)(2) establishes a second set of 
more stringent technological requirements to be achieved 
by non-POTW's by 1984 (or three years after the date the 
requirements art established, up to 1987). Thus, the Act 
establishes a two-phase structure for achieving specified 
effluent limitations. 

The questions raised by your memorandum arise because 
(1) some sources did not achieve compliance with the Phase I 
requirements by July 1, 1977, and (2) in some instances 
the definitions of BPT, or the requirements of WQS, have 
been revised, and current levels of treatment, previously 
in compliance with BPT or WQS, as defined in an NPDES per- 
mit, art not adequate to meet the revised BPT or WQS. The 
Act addresses the first situation, but it is silent as to 
the second. 
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I 

Congress madt it clear, in Section 301(b)(l), that ini- 
tial compliance with BPT and WQS was to be achieved by July 1, 
1977. In the 1977 amendments to the Act Congress recognized 
that some sources had not met those rtquirtmcner, sometimes 
for justifiable reasons. Nonetheless, 
extend the deadline for such sources. 

it refused to paivt or 

lsc Stss., Section 13, 
See E.R. 3199, 95th Cong. 

eliminated in conference; see also, 
Cong. Rec. S 13538, Aug. 4, 1977, explaining that the 1977 
amendments do not extend the dtadlints of Section 301 but 
allow the Administrator certain Section 309 enforcement op- 
tions. 

Since Congress expressly dtrermintd not to waive Phase I 
compliance requirements or allow permits to extend the com- 
pliance deadlines of Section 301(b)(l), EPA cannot claim im- 
plied authority to do so. Instead, if a permit must be issued 
or reissued to a source which has never achieved compliance 
vi-th applicable BPT or WQS requirements, the permit musf rt- 
quirt immediate compliance with those requirements as they art 
currently in effect when the permit is issued, and if relief 
is to be provided, Section 309(a)(5) orders must be employed. 

II 

A source which had complied with BPT before the dtttr- 
mination of BPT changed is in a different position from the 
source which never complied. This source has already achieved 
the Act’s Phase I requirement as administratively interpreted 
and applied to it and is in a position to proceed with the 
second phase. Therefore, it vould’bt inappropriate to impost 
an immediate requirement that revised BPT be achieved. 

The requirement that BPT be achieved remains in the Act 
even after the 1977 deadline has passed. However, the Act 
does not set a specific deadline for attaining revised BPT 
requirements, and some reasonable scheme should be adopted 
to ensure that such requirements be achieved as expeditiously 
as pracricablt, consistent with orderly imposition of Phase II 
(BAT and BCT) requirements. Thus, for example, if compliance 
with revised BPT is a logical step towards attainment of BAT 
or BCT limitations, such compliance could be included as a 
reasonable interim clement of the source's permit rtspoasibili- 
tits. Certainly any applicable BPT requirements would have to 
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be met not later than the date on which compliance with BCT 
and BAT is rtquirtd. However, where a compliance date prior 
to that time would require construction or modification in 
addition to previously defined BPT, and where that construc- 
tion would not constitute a logical step toward BAT, im- 
posing the interim BPT requirement might well undermine the 
Act’s orderly progression from the 1977 to the 1984 rtquirt- 
mtnts. 

III 

The issue of compliance dates for ongoing WQS compliance 
is. less clear. The Act establishes the end date for the first 
stage of WQS compliance, 
more stringent WQS, 

but for subsequent levels of possibly 
the Act defers to State planning dtttrmina- 

tions. See Section 303(e)(3)(A), Section 303(t)(3)(F), Stcy 
tion 208(b)(Z)(B), Section 208(e), and Section 303(e)(3)(B). 
If a state has revised its WQS and established a schedule of 
compliance at least as stringent as any federal requirement, 
the NPDES permit would have to impost the state-established 
limitation. However, if the State plans do not contain specific 
compliance schedules, the EPA permit writer must establish the 
source’s Phase II WQS compliance schedule. 

The Act supplies no express guidance as to what the EPA- 
determined, post-1977 WQS compliance schedule should be. fn 
general, Congress intended compliance with the Act’s rtquire- 
ments to occur at the earliest practicable time.* One option, 
therefore, might be for EPA simply to establish the policy 
that post-1977 compliance must be achieved by the earliest 
practicable time. 

Alternatively, the Section 301(b)(2) pattern is to rt- 
quire second round municipal compliance in 1983 and second 
round industrial compliance in 1984. It is reasonable to 

* The Section 301 requirements art all to be met “no later 
than” the statutory deadlines. 
the 1977 amendments, 

Set, e.g., a. Hist. 163. In 
Congress confirmed its interest in securing 

the earliest possible compliance. Set Sections 309(a)(3) and 
309(a)(6)., added by the amendments. 



establish WQS compliance schedules in harmony with the Act’s 
general regulatory structure. Thus, EPA may infer that the 
Section 301(b)(2) dates should be applied to WQS, in the ab- 
sence of any more stringent state schedules. 

Which of these approaches (or what combination of them) 
is to be selected is a policy judgment. Since the Act dots 
not express compliance schedule requirements for post.-1977 
WQS compliance, EPA may wish to supply guidance by rtgula- 
tion. This would provide a reasonable, permanent method for 
establishing WQS compliance scheduler where none art avail- 
able from the sttttr. 




