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A question has arisen recently as to the applicability 
of certain requirements contained in the consolidated permit 
regulations to States which have not yet revised their NPDES 
programs to explicitly incorporate the consolidated permit 
requirements. Specifically, we have been asked whether NPDES 
States can be required to incorporate reopener clauses into 
their permits if their currently approved programs and practices 
do not require such a provision. The answer is that mechanisms 
do exist and should be employed if necessary to assure that 
reopener clauses are included in all NPDES permits issued 
before June 30, 1981, which are not based on finally promulgated 
best available technology (BAT) guidelines. 

As discussed in the Revised NPDES Second Round Permits 
Policy (my memo to you of August 29, 1980), the issuance now 
of long-term BAT permits based on best professional judgement 
(BPJ) is appropriate in industries for which BAT guidelines 
will not be promulgated by June 30, 1981. NPDES States should 
not be discouraged from issuing such permits in appropriate 
circumstances. However, as required by the NRDC Settlement 
Agreement , permits issued before June 30, 1981 and before 
applicable BAT guidelines. have been published, must contain 
reopener clauses. 40 CFR §122,62(c). The reopener clause 
ensures that when the BAT guidelines are promulgated, any more 
stringent limitations will replace the BPJ permit limits. 
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It has come to my attention that at least one NPDES State 
has begun to issue long-term BAT BPJ permits which do not 
contain reopener clauses. Its claimed justification is that 
its currently approved NPDES program does not require the 
inclusion of reopener clauses. The requirement to include 
reopener clauses in BPJ permits issued before June 30, 1981, 
is among the NPDES permit conditions contained in the consoli- 
dated regulations (40 CFR 5122.62) and is applicable to State 
NPDES programs. However, 40 CFR §123.13(g) allows States one 
year (two years if statutory changes are necessary) to revise 
their programs to comply with the applicable provisions of the 
consolidated regulations. Thus, this State argues that it 
need not include permit conditions required by the consolidated 
regulations, such as reopener clauses, until its program has 
been revised and approved by the Administrator, and that permits 
written without these conditions are valid NPDES permits, not 
subject to EPA objection or veto. 

This argument is incorrect. Many NPDES States currently 
have the necessary statutory and regulatory authority to include 
a reopener clause in the NPDES permits they issue;. Although they 
may not currently be issuing permits with such clauses, nothing 
in State law prevents them from doing so. Such States should 
immediately begin issuing NPDES permits with reopener clauses as 
part of their approved program. 

In those NPDES States whose statutory or regulatory authority 
prevent the issuance of permits with reopeners, long-term BAT BPJ 
permits should not be issued. These States should, instead, 
extend their expired NPDES permits - if State law allows them to 
do so - until their programs have been revised to allow the incor-, 
poration of reopener clauses. If a State proposes to issue a 
long-term BAT BPJ permit without a reopener clause, EPA can 
object to and veto that permit under the authority of either 40 
CFR §123.75(c)(l) or (6). The former allows the Regional Adminis- 
trator to object to a permit which fails to apply an applicable 
requirement of Part 123 (in this case, §122.62, which is made 
applicable to States through §123.7(d)(ll)); the latter allows 
objections to BPJ permits which fail to carry out the provisions 
of regulations issued under the Clean Water Act. While EPA 
veto of a State permit is a harsh remedy, it is justified 
and should be exercised when necessary to prevent the issuance of 
BPJ permits which would not require reopening to incorporate a 
more stringent effluent limitation subsequently promulgated by 
the Agency. 

All NPDES States should currently be in the process of 
revising their programs to incorporate the requirements of the 
consolidated regulations. When this process is completed the 
need for the actions described above will be obviated, and States 
will, as a matter of course, include reopeners in the permits 
they issue. Until such time, the overriding goal of controlling 
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toxic pollutant discharges must take precedence. Proposed State 
BAT BPJ permits should be reviewed, and any necessary action 
taken if they do not include reopener clauses. Please note also 
that under 5122.64(a)(2) no permit written to expire after 
June 30, 1981, may be issued unless the discharger has submitted 
the toxic pollutant discharge information required by 6122,53(d) 
(7)(ii). If I can be of any assistance in implementing or 
further explaining this policy, please contact me (FTS 7550440) 
or Joel Blumstein (FTS 426-4793) of my staff. 




