
 

     
   

   

  
 

 

      
    

  

   
 

 

 

       

       
 

   
  

     
    

 

        
 

   
 

   
  

   
 

 

    
       

   
    

  

 

     
 

  
  

 
    
   

 

 

Question 

Q: Can EPA grant recipients continue to compensate employees whose work on EPA 
financial assistance agreements has been interrupted due to the impact of COVID-19? 

Q: If an EPA grant recipient permits their employees administrative leave to comply 
with social distancing guidance from public officials, are the costs allowable? 

Q: Will EPA modify workplans, adjust budgets, and extend project periods of grants if 
necessary? 

Q: If an EPA grant recipient is carrying out a project that will not be completed due to 
delays in performance what will EPA do? 

Q: May EPA grant funds be redirected toward COVID-19 response activities? 

Q: Will EPA extend the due dates for reports required under 2 CFR 200.343 to close 
out grants if the recipient cannot provide the information due to COVID-19 related 
disruptions? 

Q: Can applicants submit their applications outside of Grants.gov due to the 
challenges associated with COVID-19? 

Abbreviated Answer 

A: Yes, as long as the recipient follows its policies and 
procedures and is also consistent with compensation 
of employees whose salaries or benefits are funded 
from other federal and nonfederal sources. 

A: There is a regulatory provision in 2 CFR 200.431 
Compensation-fringe benefits governing administrative 
leave and other fringe benefits for recipient employees 
working on grant funded projects, if administrative 
leave is necessary. 

A: Yes, however, EPA will comply with any statutory 
restrictions. 

A: When a project cannot be carried out, and the 
scope of work cannot be revised to provide for 
other allowable activities, EPA will work with the 
recipient to partially terminate the agreement. Please 
contact your Project Officer to discuss details. 

A: It depends. Recipients should contact their Project 
Officer and provide detailed information regarding the 
nature of the COVID-19 response activities that the 
recipient wants to carry out. An authorized EPA official 
will then provide the recipient with a determination on 
whether the activities are within the current scope of 
work or whether EPA will allow the recipient to modify 
the work plan to include the activities. 

A: Yes, provided the recipient submits the report 
within one year of the expiration of the performance 
period for the grant. 

A: Generally, applicants for both competitive and non-
competitive opportunities should continue to submit 
their applications to EPA electronically through 
Grants.gov. As is standard policy, if an applicant has 
internet accessibility issues (related to COVID-19 or 
not) that prevent them from using Grants.gov, they 
may request a Grants.gov Exception from HQ Office of 
Grants & Debarment. 

Reference 

For full answer, see page 3*. 

For full answer, see page 4*. 

For full answer, see page 5*. 

For full answer, see page 6*. 

For full answer, see page 7*. 

For full answer, see page 8*. 

For full answer, see page 10*. 

          

           
   

           
        

EPA  Frequent  Questions  on Grant  Issues  in Response  to  the 
Novel  Coronavirus  (COVID-19)  Public  Health Emergency 

Common  Questions Region 9 

*EPA Frequent Questions on Grant Issues in Response to the Novel Coronavirus (COVID-19) Public Health Emergency: 
https://www.epa.gov/sites/production/files/2020-03/documents/external-grants-covid-19-faqs.pdf 

Please note: This is only a summary of "EPA Frequent Questions on Grant Issues in Response to the Novel Coronavirus (COVID-19) Public Health Emergency", last Updated: March 27, 2020. The full version of the Q&A 
document supplements OMB’s March 19, 2020, M-20-17 Guidance Memorandum (March 19, 2020, OMB Guidance) and provides information to applicants for, and recipients of, EPA grants and cooperative 
agreements regarding the impacts of COVID-19. The Office of Grants and Debarment (OGD) recognizes that the situation surrounding COVID-19 is constantly changing and this document will be updated as needed 
based on additional guidance from OMB or as otherwise appropriate. For the purposes of these Q&As, the term “grant” also includes cooperative agreements. 
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