
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

David J. Hayes 
Latham & Watkins 

JUN IO 1994 

1001 Pennsylvania Avenue, N.W . 
Suite 1300 
Washington, D.C. 20004-2200 

Re: FDA Exemption 

Dear David: 

OFFICE OF 
PREVENTION, PESTICIDES AND 

TOXIC SUBSTANCES 

The Environmental Protection Agency ("EPA" or "the Agency") 
takes this opportunity to respond to your October 18, 1993 
inquiry in which you seek confirmation that process effluents and 
wastes from manufacturing of substances which are regulated 
pursuant to the Federal Food, Drug and Cosmetic Act ("FFDCA") are 
not regulated under the Toxic Substances Control Act ("TSCA") 

In responding to your inquiry, the Agency would like to 
confirm its written history of the so-called "FDA exemption" as 
set forth in your letter. As you know, TSCA excludes from the 
term "chemical substance" any food, food additive, drug, 
cosmetic, or device when manufactured, processed, or distributed 
in commerce for use as a food, food additive, drug, cosmetic, or 
device. 15 U.S.C. §2602 (1) (B) (vi). 

EPA has consistently taken the position that if the chemical 
substance is being exclusively manufactured, processed, 
distributed in commerce, and used for uses falling within the 
Food and Drug Administration's (FDA's) jurisdiction, EPA would 
not assert jurisdiction under TSCA. H.R. No. 94 - 1341, 94th 
Cong., 2d Sess. 10, (1976). Further reference may be made to the 
Inventory Reporting Rule, 42 Federal Register 64585, Comment 41 
(December 23, 1977) and the New Chemical Branch's prenotice 
communications 54, 57, 75, 83, 203, 261, 369, 416, 613, 621, 983, 
1043, 1096, 1309, 1447, 1593, 1616, 1651, 1717, 1947, and 1970. 
Should the manufacturer develop an intent to use the chemical for 
a TSCA use, the activities associated with the substance would 
then be regulated under TSCA based on differentiated uses of the 
substance. This would be the case regardless of what percentage 
of production o f an FDA regulated substance is intended t o be 
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devoted to. a TSCA use or uses (e. g; in the event only 1% of a 
batch chemical substance will be used for a TSCA use). 

After receipt of your inquiry, we reviewed the issue of 
disposal of effluents and wastes from the manufacture of FDA 
substances with FDA and other EPA offices, and have concluded 
that there is no need to assert TSCA jurisdiction over these 
substances/activities. This is because other federal authorities 
convey adequate jurisdiction to regulate these 
substances/activities, and these authorities are currently being 
used to address these substances/activities. Specifically, 
wastes are addressed under FFDCA, the Resource Conservation and 
Recovery Act, and the Clean Water Act. Moreover, to the extent 
these substances have other uses, they may also be regulated 
under TSCA. This position is consistent with our past practices 
and section 9 of TSCA. If, at any future point, information 
becomes available to the Agency that indicates an area where TSCA 
review would be appropriate, we will reconsider this position. 
We would, of course, publicize any change in position. 

Finally, in response to your inquiry regarding questions 2 
and 3 in the 1984 Section S(c) Question and Answer Document, we 
recognize that these passages may create some confusion. The 
cited responses in the S(c) document were taken from an earlier 
document that was prepared prior to enactment and broad 
implementation of many of EPA's statutes. At that time, TSCA 
regulation of these substances may have seemed appropriate and 
justified. Since that time, EPA has considered the issue of 
medical/pharmaceutical effluents and wastes in the context of 
existing EPA statutes and regulations, as well as FDA 
jurisdiction. As indicated above, EPA now believes that these 
substances can be and are currently being addressed under other 
federal authorities, and need not be regulated under TSCA. We 
are in the process of amending the S(c) guidance to reflect this 
position. 

I trust that this letter serves to respond to your inquiry 
and will satisfy the interests of your client. 

Si~/?ely , 

rlari~C?~irector 
Office of ~~tion Prevention 

and Toxics 
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Re: FDA Exemption 

Dear Mark: 
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I am writing on behalf of the Pharmaceutical 
Manufacturers Association ( 11 PMA 11

) to request that the Agency 
confirm the pharmaceutical industry's long-standing understanding 
of the scope of the FDA exemption under the Toxic Substances 
Control Act ( 11 TSCA 11

), an understanding which has been d r awn from 
the statute's legislativ e history and the Agency's prev ious 
guidance on the subject. PMA is requesting this confirmation 
now because the Agency is in the process of promulgating 
additional guidance on env ironmental reporting under Se c tion 
B(e). Due to the applicability of the FDA exemption, PMA is not 
intending to participate in the Section B(e) process. If EPA 
disagrees with PMA's conclusion r e garding the applicability of 
the exemption, we would appreciate immediate notice so that we 
can discuss the scope of the exemption further with you and, if 
necessary, file protective c omme nts in the Se ction B(e) docket. 

In order to assist EPA in responding to this reque st, 
PMA has set forth below its understanding of the scope o f the FDA 
exemption, particularly as it applies to environmental emissi ons 
and releas es from pharmaceut i cal operations. 

·.f 
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Background: TS CA 's FDA Exemption 

TSCA's statutory obligations apply to "chemical 
substances." Chemical substances are defined in TSCA to exclude 
pharmaceutical-related substances. Specifically, the statute 
excludes: 

[A]ny food, food additive, drug, cosmetic or device (as 
such terms are defined in Section 201 of the Federal 
Food, Drug, and Cosmetic Act [ "FFDCA"] [21 U.S. C. 
§ 321]) when manufactured, processed, or distributed in 
commerce for use as a food, food additive, drug, 
cosmetic or device. [15 U.S.C. § 2602 (1) (B) (vi).] 

The FFDCA broadly defines the term "drugs" as 
" articles intended for use in the diagnosis, cure, 
mitigation, treatment, or prevention of disease in man or other 
animals; articles (other than food) intended to affect the 
structure or any function of the body; and. . articles 
intended for use as a component of any article specified [above] 

II 21 U.S.C. § 321(g) (1) 

When enacting TSCA, Congress indicated that the 
exemption for FFDCA-related substances (the so-called "FDA 
exemption") was to be construed broadly to cover the full range 
of activities that could be regulated under the FFDCA . As the 
House Committee Report stated: 

By adopting the definition given the items by 
[the Federal Food, Drug and Cosmetic Act] the 
Committee has made the exclusion of these 
items from the bill coextensive with the 
authority to regulate them under [that] Act. 
[H.R. Rep. No. 1341 94th Cong., 2nd Sess. 10 
(1976) .] 

EPA has remained true to this Congressional intent by 
interpreting the FDA exemption broadly and concluding that a 
substance is not subject to TSCA if it falls within the FDA's 
purview. In its original Inventory rulemaking, for example, the 
Agency acknowledged that all FDA-related activities are covered 
by the exemption: 

As soon as the FDA regulates a product, its 
manufacture, processing or distribution in commerce 
solely for a FDA regulated use will be excluded from 
the jurisdiction of TSCA. [Inventory Reporting 
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Requirements, 42 Fed. Reg. at 64585-86 (Dec. 23, 
1977).] 

See also id., 42 Fed. Reg. at 65485 ("If the manufacturing, 
processing, distribution, or use of a substance is regulated 
under . . FFDCA, the substance would not be subject to 
regulation under TSCA insofar as it is actually manufactured, 
processed or distributed in commerce for use as a pesticide, 
food, food additive, drug, cosmetic or device.") 

Research and Development Activities 

The broad coverage of the FDA exemption is illustrated 
by the approach that Congress and the Agency have taken in 
characterizing drug-related research and development activities. 
Both Congress and EPA have confirmed that all research that is 
dedicated to drug-related activity is subject to the FDA 
exemption. 

The legislative history of TSCA is instructive on this 
point. Before the statute was enacted, the U.S. House of 
Representatives considered adopting an amendment to TSCA which 
would have specifically excluded research and development 
pharmaceuticals from coverage under TSCA. The House declined to 
do so, however, on grounds that the FDA exemption already was 
broad enough to exempt such activities. As explained in the 
House Report: 

The amendment was withdrawn with the understanding 
that the definition of the term "drug" in the 
Federal Food, Drug and Cosmetic Act included items 
described in the amendment . The Federal 
Food, Drug, and Cosmetic Act clearly covers drugs 
during the "investigation" or research stage. 
Consequently, the definition of "drug" in the Act 
includes chemical substances used for drug 
research and development. [H.R. Rep. No. 1341, 
94th Cong., 2d Sess. 10 (1976) .] 

In later guidance documents released by the Agency, EPA 
has confirmed its view that pharmaceutical research and 
development activities are fully covered by the FDA exemption: 

Question: Do the regulations under discussion 
affect the research laboratories of a drug company 
involved in the development (and sometimes limited 
production) of pharmaceuticals dosage forms? 
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Answer: . a drug re s earch laborator y i s not 
likely to be affected by this rule because such 
activities are considered covered by FDA. [Questions & 
Answers Concerning the TSCA Section 8(c) Rule p. 39, 
Question 6 (Nov . 10, 1983) (emphasis added).] 

Intermediates/Catalysts 

EPA has been similarly expansive in its interpretation 
of the scope of the FDA exemption as applied to intermediates and 
catalysts which are used in the production of a drug. More 
specifically, EPA has confirmed that intermediates and catalysts 
intended solely for use in the production of a drug are excluded 
from TSCA: 

The Administrator considers that intermediates and 
catalysts intended solely for use in the 
production of a food, food additive, drug, 
cosmetic, or device are excluded from regulation 
under TSCA. The definitions of the FFDCA provide 
that chemical substances which are intended for 
use as a component of a food, food additive, drug, 
cosmetic, or device are encompassed within the 
meanings of such terms, respectively. The FDA 
considers intermediates and catalysts to be such 
components. Therefore, they are subject to 
regulation under the FFDCA. Any such substance is 
excluded from regulation under TSCA insofar as it 
is actually manufactured, processed, or 
distributed in commerce solely for use in the 
production of the food, food additive, drug, 
cosmetic, or device. [Statement of Interpretation 
and Enforcement Policy; Notification of 
Substantial Risk, 43 Fed. Reg. at 11116 (March 16, 
1978).] 

EPA made the same point in a 1983 Question-and-Answer document : 

Question: If a chemical is manufactured solely 
for use •as an intermediate in production of a 
drug, cosmetic or pesticide, but the intermediate 
is not regulated by FDA, is the chemical covered 
by TSCA and subject to 8(c)? 

Answer: Pesticide intermediates are subject to 8(c) 
recordkeeping unless the intermediate itself is a 
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pesticide. 1/ Intermediates in the production of drugs 
or cosmetics are not subject to 8(c) recordkeeping. 
[Questions & Answers Concerning the TSCA Section 8(c) 
Rule pp. 38-39, Questions 4, 7 (Nov. 10, 1983) (emphasis 
added) . ] 

Emissions/Releases 

EPA has addressed the application of the FDA exemption 
to releases and emissions from pharmaceutical facilities in 
connection with the filing of "FYI" and Section 8(e) reports. 
The Agency has issued a number of "status reports" under Section 
8(e), for example, which indicate that the FDA exemption extends 
to emissions and releases from pharmaceutical plants which might 
otherwise qualify for reporting under Section 8(e). 

In commenting on a 1985 report filed by a 
pharmaceutical company, for example, EPA stated that "the 
information . . did not need to be reported to EPA under 
Section 8(e) of TSCA unless the submitting company is or has 
engaged in the manufacture, importation, processing, or 
distribution [of chemical substances] . for uses covered by 
TSCA." See 8EHQ-0485-0051, May 14, 1985. Likewise, in response 
to a 1979 status report, the Agency. indicated that an 
environmental release of an FDA/FIFRA substance is not subject to 
Section 8(e). See 8EQ-0779-0299, Aug. 6, 1979 (p. 23). In that 
case, FMC Corp. had submitted a report which addressed the 
release of a pesticide (Furadon). EPA stated that because 
Furadon is a FIFRA-registered pesticide, it is not a "chemical 
substance" as defined by TSCA. 

Similarly, in response to a report on the 
characteristics of waste effluent for an FDA-regulated product 
(ampicillin trihydrate), EPA stated that the report was 
inappropriate for Section 8(e) consideration, presumably due to 
application of the FDA exemption. See 8EHQ-0278-0045 (Mar. 17, 
1978). 

1 . PMA recognizes that EPA has taken the view that 
intermediates and catalysts used in the production of pesticides 
generally are not excluded from TSCA. EPA traditionally has 
interpreted the FIFRA exemption in TSCA much more narrowly than 
the FDA exemption. 
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PMA always has agreed with EPA's conclusion that 
information about emissions and releases from pharmaceutical 
plants qualify for coverage under the FDA exemption. Emissions 
and releases are a necessary part of the pharmaceutical 
manufacturing process. They are not unlike intermediates and 
catalysts, which do not become part of a finished pharmaceutical 
product, but which are a necessary element in the manufacturing 
process. Similarly, even though many research and development 
activities do not lead to the manufacture or distribution of drug 
products, they are considered to be so closely tied to the drug 
manufacturing process so as to be included within the scope of 
the FDA exemption. 

In addition to the inexorable linkage between emissions 
and releases and the drug manufacturing process, it also is 
noteworthy that the FDA's jurisdiction extends to environmental 
impacts associated with the manufacturing process. To 
illustrate, FDA's environmental impact regulations at 21 C.F.R. 
Part 25 require applicants seeking approval of drugs and other 
FDA-regulated products to prepare an environmental assessment 
which includes information regarding expected emissions into the 
environment from product sites, environmental concentration and 
fate of emitted substances, and environmental effects of the 
releases on animals, plants, humans and other organisms. See 
generally 21 C.F.R. § 25.31(a). No other industry evaluates the 
fate and effects impacts of its products. 

Although the statutory and regulatory history of the 
FDA exemption leads to the clear conclusion that drug-related 
emissions and releases fall within the scope of the exemption, 
PMA is aware of a single 1983 document which does not square with 
this long-standing understanding of the FDA exemption. 
Specifically, in a 1983 "Question & Answer" document, EPA 
indicated that process wastes from pharmaceutical manufacturing 
operations are subject to Section 8(c) 's recordkeeping 
requirements. As the Agency stated: 

Question: Are allegations related to intermediates, 
process discharges, and emissions from plant 
manufacturing and processing pesticides or 
pharmaceuticals required to be recorded under 8(c)? 

Answer: . In the manufacturing and 
process i ng of phar maceutical s, only t h e waste s are 
considered chemical substances covered by TSCA . 
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Question: Are treated process effluents for fully 
FDA or FIFRA regulated processes exempt from 
recordkeeping? 

Answer: No. Effluents (treated or not) from. . FDA 
regulated processes are covered by TSCA and therefore 
subject to 8(c) recordkeeping. [Questions & Answers 
Concerning the TSCA Section 8(c) Rule pp. 38-39, 
Questions 2, 3, 5 (Nov. 10, 1983) (emphasis added).] 

Elsewhere in the Q-and-A document, EPA stated that 11 [o]nly those 
portions of the manufacturing process that are regulated by FDA 
are exempt from TSCA." See Questions & Answers Concerning the 
TSCA Section 8(c) Rule p. 39, Question 7 (Nov. 10, 1983) (emphasis 
added) . 

These statements are inconsistent with the language and 
history of the FDA exemption. In particular, the statements are 
inconsistent with the Agency's own interpretation of the 
exemption as applied to other operations that are related to the 
pharmaceutical manufacturing process, and which EPA has confirmed 
to be covered by the FDA exemption, including R&D activities and 
the use of intermediates and catalysts. The statements also are 
inconsistent with the direct guidance provided by the Agency 
under Section 8(e). Finally, the statements likely were made 
without an appreciation for FDA's jurisdiction over environmental 
aspects of pharmaceutical operations. 

Given the heavy weight of authority which indicates 
that emissions and release information from pharmaceutical 
operations falls within the scope of the FDA exemption, PMA has 
continued to follow that line of authority. 

Limits to the FDA Exempt ion 

Any discussion of the scope of the FDA exemption would 
not be complete without mention of limitations on the application 
of the exemption. In particular, PMA recognizes that the 
exemption does not cover "dual use" situations. That is, PMA 
members who utilize chemicals both for exempt FDA purposes, and 
for non-exempt purposes, must comply with TSCA. The following 
excerpts from interpretations published in the Federal Register 
make this important point: 

If a substance has multiple uses only some of 
which are regulated under FIFRA or FFDCA, the 
manufacture, processing and distribution, and use 
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of the substance for the remaining uses would come 
within the jurisdiction of TSCA. [Inventory 
Reporting Requirements, 42 Fed. Reg. at 64585, 
(Dec. 23, 1977) J 

Many chemicals subject to regulation under . 
FFDCA, however, are also used as chemical 
substances which may be regulated under TSCA. 
Part of the company's production or use many be 
subject to TSCA and part subject to regulation 
under other authorities. (45 Fed. Reg . at 13653 
(Feb. 29, 1980) .] 

In accordance with this limitation, the FDA exemption 
covering release and emissions information applies only to 
pharmaceutical manufacturing activities, and not to non-exempt 
manufacturing activities. This important limitation ensures that 
the exemption applies only to those activities that clearly fall 
within the FDA's traditional jurisdiction -- drug manufacturing 
activities. 

* * * * 

PMA appreciates your attention to this issue. We look 
forward to receiving your early response to our request for 
confirmation that the pharmaceutical manufacturing operations of 
PMA's members continue to be covered by the FDA exemption, and 
that EPA's new Section 8(e) guidance will not purport to apply to 
pharmaceutical manufacturing activities. 

With best regards, 

Sincerely, 

David J. Hayes 
of LATHAM & WATKINS 


