
Questions and Answers Related to the AMP-255 Report 
 
In 2009 the National Air Data Group (NADG) revised the AMP-255 report based on QA 
regulations that were revised in 2006 and more recently with the change in the Pb NAAQS in 
2008.  Monitoring organizations had commented that the older version of the AMP-255 had too 
many tables and was cumbersome to review.  NADG revised to AMP-255 into fewer tables and 
also added summary report in PDF format. 
 
So far, comments on the new report are positive but there are a few features that have caused 
some concern in the new version that will be discussed below. A few have already been rectified.  
The issues will be discussed in a question and answer format. 
 
Q1: The semi-annual flow rate audits (40 CFR Part 58 App A Section 3.2.4) for particulate 
matter require 2 audits per year.  I’ve done at least 2; sometimes I do more.  Why does the 
AMP-255 report indicate that I have not met the criteria? 
 
Answer-  The regulation  states “Every 6 months  audit the flow rate  of the PM10 PM10-2.5 and 
PM2.5 particulate analyzers.”  Example 1 illustrates a flow rate audit page for the AMP-255. 
 

 
For the “Criteria Met” column to be a “Y”, two criteria must be met: 
 

1) There must be enough audits for the site based on the sites’ begin and end date.  If the site 
operates > 7 months then 2 are required. If the site operates <3 months an audit is not 
required.  If a site operates > 3months but < 7 months, 1 is required. 

2) The audits must be conducted within a 5 to 7 month period. Since the audits are required 
every 6 months they should not be conducted too close to each other or too far apart.  
EPA set the criteria in a AMP-255 that audits conducted within 5 to 7 months would be a 
reasonable achievement of the requirements.   In the case above, even though two audits 
were accomplished, the audits were either less than 5 months apart or greater than 7 
months apart.  In Example 2 below (bounded in red) even though 3 audits were 



conducted (more than the requirement) the audits conducted between Q2/Q3 and Q3/Q4 
were less than 5 months apart and the audits conducted between Q2 and Q4 were  greater 
than 7 months apart. 

 
 
Q2: Is the failure to meet the 5-7 month interval criteria cause for data invalidation or will 
EPA not certify data not meeting this criteria? 
 
Answer- Data should not be invalidated and EPA will certify the data as long as two audits are 
implemented (based on begin/end date) for sites that are, at a minimum, audited in 2 different 
quarters.  It is possible to perform audits every quarter and still fail the 5-7 month rule. The 
AMP-255 will be modified by 2012 to have the criteria considered met if there are flow rate 
audits in 4 quarters, even if the 5-7 month rule is not met. 
 
Q3: What’s going on with the gaseous pollutant annual performance evaluations (PEs)?  I 
submitted data in audit concentration level fields 1, 2 and 3 and the report did not have 
them in the same levels on the AMP-255 Report? 
 
Answer- The report will  “bin” the audit concentration data, based on the “actual” concentration,  
in the PE audit levels provided in the PE table in 40 CFR Part 58 Appendix A.  
 
Q4: Not only did I submit my data in three different levels but the report only shows data 
in two levels.  What happened? 
 
Answer- Based on binning process discussed above, if the actual concentration of  two audits, 
considered as separate audit levels by the monitoring organization, fall into the same audit level 
in the PE table in 40 CFR Part 58 Appendix A, data from the two audits concentrations will be 
combined.  Example 3 illustrates this (site bounded in red). In fact, in this case two separate 
audits were conducted in Q1 and Q3 but not at 3 separate levels. 



 
 
Q5: Based on issues related to questions 3 and 4 why is the criteria considered not met? 
 
Answer: The AMP-255 looks for the reporting of three consecutive levels of audits.  So if  you 
have three separate levels but they are not consecutive (based on PE audit level concentrations in 
the Table in Appendix A) or the audit concentrations reported can not be “binned” into three 
consecutive levels (as illustrated in  example above), the AMP-255 will indicate a “N” in the 
criteria met column.  Notice that the “OBS/Q” columns for Q1 and Q3 that the data does indicate 
that 3 audits were reported even though only two audit levels of data are indicated.  This lets the 
evaluator know that 3 audit levels were attempted.  
 
On November 10, 2010 OAQPS expanded the five performance evaluation audits to 10 levels1.  
This guidance still requires PEs at three levels but we no longer require consecutive levels.  The 
AMP-255 will be revised by the start of calendar year 2012 so the current AMP-255 in 2011 will 
continue to indicate an “N” in the criteria met column if it does not “see” 3 consecutive levels.  
 
Q6: Will not having data in three separate levels be cause for invalidation or will EPA not 
certify data not meeting this criteria? 
 
Answer: Data should not be invalidated and EPA will certify the data as long as one audit is 
implemented in the year and there is a 3 in the “OBS/Q” column for one quarter.  However, 
monitoring organizations should strive to audit 3 audit concentration levels as required in 
Appendix A. The new 10 levels will make it easier to find 3 distinct audit levels. 
 
Q7: Appendix A also indicates that audits levels should be chosen that match the 
concentrations of our routine data.  Also we are changing the operational ranges of our 
NCore monitors to lower ranges.  In the case of CO we may be operating lower than the 
third audit level in the PE Table in Appendix A.  What do we do when we try to pick good 
audit levels that don’t match the PE Table in Appendix A? 
 

                                                 
1 http://www.epa.gov/ttn/amtic/cpreldoc.html.  Use of Expanded List of Audit Levels for the Annual Performance 
Evaluation  for SO2, NO2, O3 and CO as described in 40 CFR Part 58 Appendix A Section 3.2.2 



Answer: The new 10 level audit ranges should help in the selection of the appropriate ranges for 
the sites in a network.  If  the new audit levels still do not help, then it may be appropriate to 
report three audits from two levels (as is the case with the example above).  
 
Q8: Flow rate verifications are not required to be reported.  Why are we seeing results 
especially when we are not reporting them? 
 
Answer: Flow rate verifications are only required reporting for  PM10 automated instruments.   

For PM10 automated instruments, AMP255 will always show if the reporting requirements have 
been met, and the results.  Flow rate verifications for these monitors are mandatory reporting. 

For the other parameters (TSP, PM10 manual, PM10-2.5 and PM2.5 particulate samplers/analyzers), 
reporting is not mandatory:  

 if you do not report data from these monitors, then AMP255 will not show any results.    
 if you do report flow rate verifications for some or all of these monitors,  the AMP255 

will include results only for the monitors for which you reported flow rate verification 
data. The other monitors without flow rate verification data will not be included in the 
AMP255 report results.  

Some monitoring organizations are reporting the flow rate verifications.  EPA encourages this 
and we wanted to provide the assessments for these verifications in the AMP-255 report.  NADG 
has revised the AMP-255 report and will only report values for PQAOs that are reporting flow 
rate verifications and will only report the data for those sites that provided at least one flow rate 
verification.  So for any PQAO that does not report any flow rate verifications, you will not see a 
report. For a PQAO that has, for example, 30 PM10 sites, but report flow rate verification for 
only 10 sites, the AMP-255 will report flow rate verification results for those 10 sites. Since the 
verifications (with the exception of PM10 automated instruments) are not required, OAQPS will 
not review non-required flow rate verification data during certification.  
 
Q9: My ozone season begins May 1; to be ready for the start of the season, I bring my 
network up piecemeal throughout the month of April, and often conduct my first biweekly 
precision check before my ozone season starts.  I also run a few of my ozone monitors year 
round.  How can I make AMP-255 handle this properly? 
 
Answer: There may be a few solutions. The AMP-255 was developed to follow the CFR 
requirements as closely as possible.  The report was constructed to evaluate, at a minimum, that 
the completeness requirements for the one point precision checks for ozone were being met 
during the required ozone season. So the default option for the AMP-255 is to use the ozone 
season.  Example 4 shows two reports for the same PQAO.  The top half of the report is 
generated using the ozone season and the “# Obs” column represents the number of 1-point 
checks implemented during the ozone season.  



 
If you regularly monitor for ozone all year, despite having an ozone season less than 12 months 
long, then you may override the default setting on the AMP-255 by clicking on the “Report 
Options” tab and changing the “Restrict to Monitoring Season” from the default of “yes” to “no”.  
This will then change the begin and end date to the full year (based on the latest sample period in 
the monitor record for that site) and the AMP-255 report will show the “# Obs” for all the 1-
point QC checks conducted in that year.  However,  the AMP-255 runs all the sites in the PQAO 
the same way unless you separate reports for those running all year from those running in just the 
required ozone season. An example of this difference is “Site Example A” and “Site Example 
B”. It appears that the Site in Example A (blue lines) was operating all year. In the ozone season 
it was required to perform 10 precision checks and it performed 23 and for the year it was to 
perform 26 checks and it performed 52. In the case of Site B (red lines) it does not appear that 
the site was operating the whole year since it had the same number of precision checks for the 
ozone season (22) as it had for the year.   
 
Fortunately, this PQAO was doing more checks than required.  If it was performing them as 
required (10), the Site B completeness for the year would appear to be 38% (10/26*100). 
 
There is one additional solution to this and that is the use of “SAMPLE PERIOD” parameter in 
the monitor record.  Each year, the monitoring organization can enter in the correct begin and 
end date for the “SAMPLE PERIOD” for each ozone monitor. Then, one would select the full 
year reporting function and the AMP-255 will calculate the appropriate precision statistics for 
each monitor.  In order to ensure that the AMP-255 performs correctly, the monitoring 
organization would have to enter the correct “SAMPLE PERIOD” for the monitor each year.   
 
Q10: I started a new ozone monitor Dec. 5, after the end of my ozone season.  Why does 
AMP255 show a negative number of biweekly single point checks required? 
 
Answer: For the two sites in Example 4 with begin dates of Dec 05 this is an error. It has been 
reported and repaired.   
 



Q11: In the upper right hand corner of the report there is an area that says “APP A? : 
Yes”  What does this mean? 
 
Answer: This area (circled in red in Example 4) identifies whether the sites in the report are 
required to follow the Appendix A criteria and is derived on the assignment of "MONITOR 
TYPE" for the monitor.  In the past, EPA has questioned monitoring organizations about data 
quality results being reported only to find out that the monitors/sites in question were not being 
implemented or used for NAAQS purposes and not required to meet the Appendix A criteria.  
On 3/31/09, OAQPS posted a technical guidance document titled “Use of "Non-Regulatory" 
Monitor Type Code in AQS to Identify Criteria Pollutant Monitors That Do Not, or Are Not 
Intending to Provide Data for Regulatory Purposes”2 The document provides guidance on using 
the “non-regulatory” "MONITOR TYPE" for those monitors not needing to meet the Appendix 
A criteria and therefore not being used in NAAQS decisions. The AMP-255 does not combined 
data from regulatory and non regulatory monitors. PQAOs that have monitors with  a “non-
regulatory” "MONITOR TYPE" will have a second table produced and in the upper right hand 
corner one would see  “APP A? : No”  to identify this difference. 
 

                                                 
2 http://www.epa.gov/ttn/amtic/cpreldoc.html  


